Balonarea abdominală: cauze și soluții eficiente

0

Balonarea abdominală este manifestată prin disconfort sporit, senzație de plin și durere. De cele mai multe ori este o problemă digestivă, dezechilibrul hormonal și stresul pot conduce la această problemă, la fel cum și alte afecțiuni pot determina balonare. Cu schimbarea stilului de viață, aceste simptome neplăcute pot deveni o amintire, dar sunt și situații complexe în care ajutorul medical este necesar. 

Explicăm ce este balonarea, care sunt cauzele apariției simptomelor specifice și care sunt soluțiile eficiente de tratare a acestei condiții medicale.

Ce este balonarea abdominală?

Balonarea reprezintă o senzație de umflare sau plenitudine în abdomen, adesea însoțită de durere. Ea poate fi cauzată de producția excesivă de gaze în intestine sau de dificultăți în eliminarea acestora. 

Balonarea poate apărea la oricine, la orice vârstă. De cele mai multe ori, este temporară și se manifestă după mese copioase. De asemenea, stresul și anxietatea pot favoriza balonarea abdominală. 

Simptomele balonării pot varia de la un caz la altul, pot include senzația de umflare sau distensie abdominală, flatulență sau eliminarea excesivă de gaze, eructații, durere de la moderată până la intensă și chiar impresia că abdomenul este strâns sau presat. Te-ai balonat? Uite ce scrie aici și continuă că citești pentru a afla ce poți face pentru a reveni la o stare de bine. (1)

Cauze care determină balonarea abdominală

Aerul și gazele

Aerul înghițit odată cu alimentele și lichidele poate cauza balonare abdominală în situația în care îți este foame și mănânci foarte repede sau îți este sete și bei rapid. Dacă mesteci gumă, fumezi sau proteza dentară nu este fixată corespunzător, atunci există posibilitatea să te confrunți cu balonare abdominală. 

Gazele acumulate la nivelul tractului digestiv când alimentele nedigerate încep să se descompună sau când înghiți mult aer alături de bolul alimentar provoacă balonare abdominală. 

Afecțiuni medicale

Problemele digestive sau intoleranțele alimentare favorizează la rândul lor balonarea, la fel și unele afecțiuni medicale care au fost diagnosticate anterior sau necunoscute. Iată care sunt principalele probleme de sănătate care cauzează balonarea:

  • tulburări gastrointestinale;
  • constipație;
  • boli inflamatorii intestinale;
  • sindromul colonului iritabil;
  • dezechilibre hormonale – înainte de menstruație sau în perioada menopauzei;
  • giardioză;
  • tulburări de alimentație – bulimie, anorexie;
  • unele medicamente;
  • afecțiuni de sănătate mintală – anxietate, depresie;
  • stres;
  • infecția cu Helicobacter pylori;
  • creșterea în greutate în asociere cu stilul de viață sedentar. (2), (3)

Balonarea poate fi un simptom, totodată, al unei afecțiuni de sănătate complexe, așa cum se întâmplă în:

  • boala celiacă;
  • insuficiență pancreatică;
  • perforarea tractului gastrointestinal;
  • acumulare de lichid în cavitatea abdominală;
  • cancer. (1), (2)

Tratamente și soluții eficiente în balonarea abdominală

Modificarea dietei și schimbarea stilului de viață

Consumul excesiv de alimente puternic procesate, grase, prăjite, condimentate, dar și de băuturi carbogazoase, alcool cauzează balonare. O dietă bazată pe varză, broccoli, fasole sau alimente care conțin multe fibre determină formarea de gaze în intestin, așadar evitarea sau înlocuirea acestora cu alternative mai sănătoase poate fi o soluție. 

Exercițiile fizice, în special cele cardio, ajută la stimularea musculaturii intestinale și la îmbunătățirea digestiei, în timp ce yoga și mișcările de întindere stimulează abdomenul și îmbunătățesc tranzitul intestinal.

Consumul optim de apă este esențial pentru o bună digestie. Hidratarea ajută la eliminarea toxinelor din organism și la prevenirea constipației. (1)

Tratament medicamentos

Administrarea de antibiotice, antispastice, antidepresive și a altor tipuri de produse pe bază de rețetă are ca menire diminuarea simptomelor neplăcute și îngrijirea corespunzătoare a afecțiunii medicale. 

Alături de acestea, medicul poate indica și suplimente alimentare care să favorizeze digestia, complexe cu vitamine și minerale sau unele probiotice. (1), (2)

Remedii naturiste

Alături de remediile naturiste din farmacii, produse pe bază de plante sau ceaiuri special concepute, specialistul îți poate spune să masezi ușor abdomenul sau chiar să te îndrepți spre zona de fitoterapie, reflexoterapie sau acupunctură, în cazul problemelor cronice.

Managementul eficient al stresului prin tehnici precum meditația, respirația profundă, terapia cognitiv-comportamentală sau alte metode de relaxare reprezintă un ajutor de nădejde. (3)

Acest articol despre balonarea abdominală este strict informativ și nu poate înlocui un consult de specialitate. Dacă te confrunți cu balonare repetată, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare:

1. Bloated Stomach – https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21740-bloated-stomach

2. What’s Causing My Abdominal Bloating, and How Do I Treat It? – https://www.healthline.com/health/abdominal-bloating

3. Bloating – https://www.healthdirect.gov.au/bloating#:~:text=Bloating%20is%20a%20feeling%20that,weak%2C%20such%20as%20after%20pregnancy

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate