3 finisaje rezistente la intemperii pentru fațada casei tale

0

Dacă locuiești într-o casă, expunerea permanentă la factorii de mediu a fațadei poate avea un impact puternic asupra aspectului și durabilității acesteia. Există, însă, o varietate de opțiuni de finisaje pentru exterior, rezistente la intemperii, care pot face față provocărilor aduse de condițiile meteo. În acest articol îți vom prezenta 3 astfel de materiale care pot oferi un aspect plăcut fațadei casei tale, protejând-o în același timp.

Tencuiala decorativă structurată

Tencuiala decorativă structurată este o opțiune populară și foarte estetică pentru finisarea exterioară a clădirilor. Acest material adaugă textură și culoare fațadei, fiind în același timp permeabil la vaporii de apă și rezistând eficient la intemperii. Dacă umiditatea este o problemă, poți opta pentru tencuiala decorativă Caparol cu proprietăți hidrofobe, care beneficiază de film de protecție împotriva algelor, ciupercilor și mucegaiului. 

Tencuiala tip K, cunoscută și sub denumirea de „bob de orez” se caracterizează prin granule fine și uniforme, ce creează un aspect delicat și neted pe suprafața fațadei. Tencuiala tip R, numită și „scoarță de copac”, are o textură mai aspră și rustică. Ambele se structurează prin drișcuire, adică distribuirea uniformă, circulară, verticală sau în cruce a materialului, cu ajutorul unei driști din plastic. 

Ține cont, însă, că diferite tipuri de izolație necesită tencuieli decorative diferite. Pentru un termosistem cu polistiren, de exemplu, vei alege o tencuială cu silicon, iar pentru o izolație cu vată minerală, o tencuială silicatică. 

Vopseaua lavabilă pentru exterior

Vopselele acrilice sunt cunoscute pentru durabilitatea lor și rezistența excelentă la intemperii. Acestea pot rezista în fața ploii, zăpezii, gheții și a altor condiții meteorologice extreme. Vopselele pe bază de silicon, pe de altă parte, au o aderență foarte bună și sunt rezistente la mucegai și ciuperci. Acestea sunt o alegere excelentă în zonele cu umiditate ridicată sau în cazul în care apar probleme de mucegai. 

Vopseaua lavabilă se aplică relativ ușor, cu rezultate foarte bune, atâta vreme cât suprafața este pregătită adecvat. Aceasta înseamnă că trebuie curățată de praf, murdărie și alte impurități, apoi se grunduiește și se lasă să se usuce înainte de a aplica vopseaua. Este important să se aplice două sau mai multe straturi subțiri de vopsea, folosind un trafalet sau o pensulă, pentru a obține un finisaj uniform și de calitate.

Plăci porțelanate

Plăcile porțelanate pot reproduce materiale naturale, precum piatra sau lemnul. Avantajul estetic, durabilitatea și rezistența la intemperii le face o opțiune adecvată pentru finisarea oricărei clădiri. Pot avea un aspect mat, cu sau fără suprafața în relief, sau lucios. Durata de viață a plăcilor porțelanate este mare, datorită durității și densității materialului, a cărui suprafață ascunde foarte bine urmele agresiunilor mecanice accidentale. 

Necesită, însă, o planificare atentă a spațiului care trebuie amenajat, pentru a nu rămâne cu plăci în plus sau pentru a acoperi toată fațada cu plăci dintr-un singur lot de fabricație. Altfel, există posibilitatea ca alte loturi de fabricație ale modelului respectiv să aibă diferențe de nuanță. 

Fiecare dintre opțiunile de mai sus oferă beneficii semnificative. În funcție de nevoile specifice ale casei tale și de estetica pe care dorești să o realizezi, una dintre ele poate fi soluția perfectă pentru a proteja casa împotriva intemperiilor. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate