Biserici ortodoxe din Tîrgu Neamț demolate (I)

0

Până în secolul al XIX-lea, în urbea de sub Cetatea Neamţ au funcționat două biserici astăzi dispărute. Una dintre acestea, Sf. Dimitrie, a fost dărâmată odată cu construcția spitalului, iar cealaltă, Sf. Lazăr, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Biserica Sf. Dimitrie, a fost o biserică voievodală, situată pe Ulița Mare, pe locul din spatele Muzeului de Istorie, având în apropiere un cimitir larg.

Atestarea acestei biserici încă suscită controverse, însă este certă prima ei atestare documentară, la 25 ianuarie 1599, când este consemnată o vânzare de teren, document redactat de „popa Grigore cel  domnesc din Neamțˮ. Narcis Crețulescu  afirmă că în polemnicul de ctitorie a acestei biserici sunt trecuți Petru Voievod și Maria Doamna. Biserica este menționată și într-un document emis de Vasile Lupu la 19 aprilie 1641, prin care scutea slugile bisericii de „darea domească și vlădiceascăˮ. Biserica este amintită și de către misionarul catolic Petru Baksic, care a vizitat târgul în același an. În secolul al XVIII-lea biserica este amintită de mai multe ori în documente din 1710, 1752, 1761, 1775. Din documentu ldat de domnitorul Grigore Ghica Voievod la 1765, reiese că acesta a consolidat biserica.

La începutul secolului al XIX-lea starea acesteia era proastă economic, fapt ce i-a determinat pe slujitori să o închine. în 1815, Mănăstirii Neamț, pentru a fi ocrotită și ajutată. Speranța a fost însă deșartă, în ciuda numeroaselor memorii ale peotului paroh, Ștefan Bută, către starețul Venedict.

La 16 februarie 1848, Mitropolia își dă acordul pentru demolarea bisericii și reclădirea acesteia în încinta spitalului, păstrând hramul acesteia. Biserica a ființat până la 1853, când începe construcția Bisericii Sf. Lazăr. Cele mai de preț odoare au intrat în inventarul Mănăstirii Neamț și a Bisericii Sf Lazăr. Catapeteasma se găsește astăzi la biserica parohială din satul Pluton, Pipirig. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul se află la biserica Sf. Haralambie, fiind „cea mai veche icoană din tot Târgul Neamțuluiˮ, alături de alte cărți vechi de valoare și de policandrul cu 18 lumînări, masa de piatră pentru sfințirea apei de Bobotează se află la biserica Sf Nicolae din Țuțuieni ca și stema Moldovei cu capul de zimbru, iar unul dintre clopotele mari se află la biserica din satul Plăieșu, Timișești. Din păcate, în 1853, acestă biserică este dărâmată, fără a ști astăzi cum arată.

În partea a doua a acestui material vom vorbi despre cealăltă biserică demolată, Sf. Lazăr.

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

  • Catalogul documentelor modovenești, 1957-1975, vol I-V;
  • Călători străini prin Țările Române, vol. V, 1973;
  • Constantinescu D, Din trecutul istoric al spitalui din Tg Neamț, 1972;
  • Pamfile Tudor, Două ctitorii nemțene ale lui Vasile Lupu, în „Omagiu lui N. Iorgaˮ, 1921;
  • SJAN Neamț, Fond Primăria Târgu Neamț, dosar 1890
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate