Bolovani rostogoliți în drum de pe Culmea Pleșului

0

Culmea Pleșului, recunoscută pentru atracțiile turistice reprezentate de Cetatea Neamț și Monumentul vînătorilor de munte, oferă un peisaj maiestuos și pitoresc în partea de nord a orașului. Culmea submontană, cu o lungime de 24 de km este un anticlinal cu înălțimea de 913 m, care descrește spre sud-est, cuprinde tipuri de relief structural, sculptural și de acumulare.

Un aspect interesant pentru turiști sau drumeți, îl poate constitui fenomenul natural de cădere masivă a rocilor desprinse de pe versanți, în urma unor precipitații abundente, în special. Înaintînd pe strada „Stadionului”,de-a lungul rîului Ozana, în direcția comunei Vănători, la poalele dealului, aproape de drum, stau rostogolite pietre de diferite dimensiuni și greutăți. Vegetația bogată din zonă și împădurită cu foioase maschează în mare măsură muțimea bolovanilor, care la o primă vedere par rupți din peisajul așezat și liniștit.

Din explicațiile cunoscătorilor, cauza acestor fenomene naturale sunt favorizate de solul friabil și șisturile care se fragmentează ușor sub impactul ploilor. De asemenea, scurgerile de pantă foarte puternice pe versanții Culmii Pleșului transportă aluviuni, apele de șiroire care sapă în pereții versanților prăpăstioși erodează sedimentele și astfel apare fenomenul de rostogilire a rocilor de pe versanți, mai ales în cazul versanților cu grad de înclinare foarte mare.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate