Cadre didactice de la Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț, formare profesională în Italia

0

În perioada 23-29 iulie 2017, profesorii Stafie Elena Raluca și Bălan Emanuel au participat la cursul de formare “How to design and implement Erasmus+ mobility projects for learners and staff” care  s-a desfășurat în Casteldaccia, o mică localitate de lângă Palermo.

Organizat de Centrul de educație vocațională și training IFOM, cursul de formare “How to design and implement Erasmus+ mobility projects for learners and staff” s-a adresat cadrelor didactice care doresc să implementeze un proiect Erasmus+ și s-a derutat pe parcursul a 7 zile.

La curs au participat cinci cadre didactice din Spania, Slovenia și România. Formatorul proiectului, Silvana Oliveri a dat dovadă de profesionalism, empatie, deschidere către diversitate. Cursul a debutat cu o prezentare detaliată a programelor finanțate de Comisia Europeană, a programului Erasmus+ : obiective, abordare, noutăți, programe, tipuri de proiecte (VET, Educația adulților, Tineret în acțiune-K1, K2, K3, Jean Monnet, etc.). S-a pus accent pe proiectele de mobilitate pentru cadre didactice și personalul din unitățile școlare, precum și pe prezentarea Planului European de Dezvoltare.

În ultima zi alocată cursului a avut loc evaluarea proiectelor. Din echipa de evaluare a făcut parte și președintele IFOM, Francesco Tarantino. Fiecare echipă și-a prezentat proiectul, a beneficiat de sfaturi și recomandări și a primit certificate de participare.

Prin participarea la acest curs de formare au dobândit competențe practice în ceea ce privește design-ul, managementul și finanțarea proiectelor Erasmus+ (Key Action 1).

Avantajele participării la acest curs au constat în creșterea accesibilității proiectelor Erasmus + prin formarea cadrelor didactice și a tuturor celor interesați în dezvoltarea de proiecte de mobilitate, dobândirea de cunoștințe și informații practice cu privire la politicile UE și a programului Erasmus+, îmbunătățirea competențelor în ceea ce privește completarea unui formular de candidatură, interpretarea corectă a apelului de candidatură, pregătirea și managementul bugetului necesar implementării proiectului, pregătirea activităților de diseminare și de follow-up.

În luna septembrie 2017, profesorii Marinela Bălțătescu și Pintilie Radu Mihail, au participat la cursul – „Career Consultancy in Schools”, desfășurat la Palermo, Italia, alături de profesori din Bulgaria și Macedonia. 

A fost  studiată viziunea europeană privind „Angajatorii, aptitudinile și strategiile forței de muncă pentru a 4-a revoluție industrială”, abilitățile necesare tinerilor pentru a putea intra pe piața muncii începând cu 2020. A fost studiat și Raportul Comisiei europene „Future of Jobs”, publicat în ianuarie 2016 de World Economic Forum.  Astfel s-a aflat că la nivelul CE există prevederi pentru realizarea de investiții majore în dobândirea de noi aptitudini și competențe ale angajaților deja existenți, indiferent de vârsta lor. De asemenea, se dorește aprofundarea colaborării dintre mediul privat și instituțiile educaționale. Totodată, a fost studiată și Strategia CE – Smart Growth 2020 care cuprinde: consolidarea cercetării și inovării, susținerea activităților internaționale ale învățământului superior, piața unică digitală, modernizarea transporturilor, utilizarea resurselor regenerabile, îmbunătățirea mediului de afaceri. Carta Serviciului European de Voluntariat (SEV) evidențiază rolurile organizațiilor de trimitere, primire și coordonare a SEV, precum și principiile și standardele de calitate ale acesteia.

În concluzie, participarea la cursul CAREER CONSULTANCY IN SCHOOLS a dezvoltat aptitudinile și competențele lingvistice, mi-a îmbogățit cunoștințele privind noile politici europene/internaționale privind dezvoltarea aptitudinilor și competențelor la elevi necesare ocupării unui loc de muncă, mi-a lărgit orizontul cultural și istoric despre orașele Palermo și Cefalu.

Prin intermediul activităților de diseminare și de folow-up care urmează a fi desfășurate în Liceul “Vasile Conta”, voi contribui la internaționalizarea și creșterea prestigiului instituției noastre prin sporirirea gradului de deschidere spre nou și modern, la o creștere a gradului de cunoaștere de către familiile elevilor a noilor strategii educaționale practicate și promovate de instituția noastră, astfel încât orizontul de așteptare al părinților față de sistemul educativ să fie același cu cel al actorilor educației.

Profesori Stafie Elena-Raluca și Bălan Emanuel

                Bălțătescu Marinela și Pintilie Radu -Mihail

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate