Cărțile de joc, instrumente pentru o misiune secretă în Al Doilea Război Mondial
Pentru a ajuta prizonierii de război aliați să evadeze din lagărele naziste, agențiile de informații americane și britanice au elaborat o misiune top-secretă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Interesant este că a fost implicată o companie americană producătoare de cărți de joc, denumită chiar The United States Playing Card Company, existentă și în prezent.
Părțile implicate în acest proces ultra-secret au conceput o modalitate prin care să ascundă o hartă a Germaniei în interiorul cărților de joc, precum și alte elemente utile prizonierilor de război.
Înainte de toate, trebuie înțeles contextul exact. În acea perioadă, Germania nazistă, cu Hitler la putere în goana spre asuprirea cât mai multor teritorii europene, a reținut aproape 94.000 de prizonieri de război din Statele Unite ale Americii, alături de numeroși prizonieri din alte state considerate a fi inamice. Lagărele cu astfel de prizonieri de război existau pe întregul continent european, printre cele mai cunoscute fiind Stalag Luft III în vestul Poloniei și Oflag IV-C în estul Germaniei (Castelul Colditz).
Tentativele de evadare presupuneau săparea de tuneluri în podele și ziduri, precum și alte tehnici de păcălire a gardienilor. Pentru a facilita aceste tentative, Oficiul American de Servicii Strategice (precursorul CIA) și Executivul pentru Operațiuni Speciale britanice au pus la cale un plan complex.
Organizațiile de stat au solicitat companiei The United States Playing Card Company să creeze pachete de cărți de joc marca Bicycle cu totul speciale, care să includă hărți ale zonelor de interes din Germania și alte informații importante pentru prizonieri.
Cum a fost posibilă trimiterea cărților de joc
Deși războiul era crunt, Crucea Roșie și alte organizații caritabile puteau trimite colete și corespondență prizonierilor, conform regulilor Convențiilor de la Geneva. Pachetele cuprindeau, alături de îmbrăcăminte, alimente, ustensile medicale și tutun, chiar resurse de divertisment, inclusiv cărți de joc.
Planul a fost ingenios: când cărțile speciale deveneau umede, prizonierii de război puteau dezlipi straturile de hârtie, dezvăluind bucăți de hartă. Aranjate în ordine, cărțile de joc ilustrau hărți ale căilor de ieșire din Germania. Unele carduri includeau instrucțiuni despre locuri de evitat sau repere de urmărit în timpul operațiunii de evadare.
De altfel, compania mai sus amintită, cu sediul în Norwood, Ohio, și-a transformat o mare parte din liniile de producție în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așa cum se întâmplă de obicei în industrie într-o economie de război. Au fost produse parașute, materiale de apărare, dispozitive electronice.
Cărțile de joc în lumea modernă
În ultimul secol, pachetele de cărți de joc au reprezentat unul dintre cele mai populare instrumente pentru divertisment, fiind folosite pentru numeroase tipuri de jocuri, inclusiv pentru gambling.
Mai nou, jocurile de noroc au intrat în era digitală, astfel că acum cărțile de joc virtuale sunt prezente în lumea sloturilor și a altor jocuri de cazinou. Mai mult decât atât, platformele de online cazino propun jocuri de cărți reale, de la distanță, cu dealer live, de exemplu blackjack, baccarat sau poker.
În paralel au existat și cărți de joc speciale pentru civili
Cărțile de joc pentru prizonieri nu au fost singurele speciale. În aceeași perioadă, firma a produs un alt pachet special de cărți imprimate cu forme de vehicule militare din alte țări beligerante. Cardurile aveau rolul de a ajuta civilii să identifice nave, tancuri și aeronave din țările prietene și inamice.
Cărțile de joc special concepute pentru evadarea prizonierilor au rămas un proiect confidențial pentru mai mulți ani după finalizarea războiului. Acum însă, două astfel de seturi există în colecția Muzeului Internațional al Spionilor din Washington, DC. Acum, firma respectivă se mândrește cu implicarea istorică într-un astfel de proiect memorabil.
Sursa foto – youtube.com