Casa Culturii „Ion Creangă”, 99,9% gata

0

Reabilitarea și modernizarea Casei Culturii „Ion Creangă” se apropie de sfârșit. După mai bine de doi ani și jumătate de când târgnemțenii sunt privați de acest așezământ cultural, oficialitățile anunță că la sfârșitul lunii octombrie urbea de sub Cetatea Neamț va putea participa la spectacolul de inaugurare.

Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț face periodic vizite la sediul încă închis publicului, pentru a verifica ce s-a făcut până acum și a investiga ce trebuie făcut de acum încolo.

În primă fază ne-am propus să deschidem Casa Culturii după data de 20 septembrie, dar nu s-a putut din cauza problemelor financiare. Treaba merge mult mai greu decât mă așteptam, dar nu mai avem decât într-o cameră de pus parchetul și în hol de pus marmura. Fiecare birou va fi dotat cu timpul cu mobilier. Până pe data de 20 octombrie obligatoriu trebuie să terminăm Casa Culturii și să o dăm în folosință. Am planificat sfințirea așezământului cultural, sper să vină Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei. Vizita premierului nu are nicio legătură cu deschiderea Casei Culturii. M-aș bucura însă ca el să fie cel care taie panglica, însă totul depinde de programul dumnealui”, afirmă Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț.

La sfârșitul lunii septembrie avut loc recepția finală la lucrările finanțate de Compania Națională de Investiții. Mai sunt de făcut mici retușuri precum schimbarea ulucelor, care intră în prețul inițial. Urmează să fie pusă marmura în foaierul principal, parchet într-o sală de ședințe, pupitrul juriului și scările de acces pe scenă. Deși administrația publică locală a alocat banii pentru aceste lucrări, Primăria nu a avut suficiente încasări astfel încât reabilitarea clădirii să continue conform planurilor inițiale.

„Am câteva săptămâni bune de când spun că 99% este gata. Acum pot să spun că 99,9% este gata. Nu îmi este teamă să spun că proiectul a fost făcut inițial cu zgârcenie, așezământul cultural a fost conceput ca un spațiu comercial. De aici au plecat toate neajunsurile. Ne-am zbătut luni de zile să facem acte adiționale și să înlocuim propunerile făcute de proiectant cu soluții noi, moderne, elegante. Din fericire, în mare parte am reușit. Mai sunt multe de făcut, multe și mărunte. Invit pe toți cei care vor să ofere Casei Culturii o floare frumoasă, mare să mă contacteze. La noi, le pot lăsa peste iarnă sau permanent, să fie îngrijite și iubite.S-a așezat cortina, se lucrează la mecanismul de scenă, care este foarte dificil și nu a mai fost refăcut din 1967, de când este Casa Culturii înființată.Astăzi am mers după sponsorizări pentru mobilier. Am fost încântată să văd că oamenii au răspuns pozitiv apelului meu. Am dat în lucru pupitrul juriului și scările pentru intrarea pe scenă. Sper că în câteva zile va fi gata. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, mai ales domnului primar Harpa”, spune Margareta Mihăilescu.

Ultima renovare parțială a Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț s-a realizat în 1996 (scaunele vechi au fost tapițate, scena refăcută, cortinele schimbate) sub conducerea prof. Dorina Apetroaie. În anul 2000, acoperișul spart din cauza gheții si a frigului a fost înlocuit cu pluvitec, fiindcă ploua înăuntru. Casa Culturii nu a beneficiat de nicio altă renovare timp de mai bine de un deceniu.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate