Ce s-a ales din Ozana lui Nică

0

De ani de zile, râul Ozana a devenit o locație abandonată atât de locuitorii orașului Târgu Neamț, cât și de autoritățile publice locale, deși, cu minime investiții ar putea deveni un punct de atracție turistică și o locație perfectă de petrecere a zilelor de vară.la scaldat

Unde-i Ozana de altădată?!…

Ozana lui Nică de la Humulești, cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul, cum o descria la maturitate povestitorul Ion Creangă, este una dintre cele mai renumite cursuri de apă la nivel național, datorită Amintirilor din copilărie. Nu există român care să nu fi auzit de năzdrăvăniile făcute de Nică la scăldat în Ozana. Nu demult, obiceiul de a merge pe malul râului în zilele toride de vară a dispărut din agenda târgnemțenilor. Cei trecuți de 20 de ani își amintesc și acum cât de relaxantă și distractivă era o zi petrecută la Ozana cu prietenii ori familia. Copii de azi nu mai știu de haios e să mergi desculț pe pietrele firbinți, să te scalzi în Ozana și, dacă-ți intră apă în ureche, să sari într-un picior zicând: Auraș, păcuraș, scoate apa din urechi că ți-oi da parale vechi…

Speranțele turisților de a vedea apa cea limpede și frumos curgătoare  se spulberă de îndată ce trec podul de la Humulești și văd zeci de gunoaie aruncate cu nepăsare și rar colectate de firma responsabilă cu igienizarea domeniului public. Fiindcă nu a plouat în ultimele luni, râul mai are doar un firișor de apă, care parcă se micșorează pe zi de trece, Ozana riscând să se transforme într-o vale secată…

IMG_4635Acum, singurii care se mai aventurează la o baie în apele râului sunt copiii de etnie rromă.

În unele zile, humuleștenii și nu numai vin cu covoarele la spălat pe dig, așa cum se făcea dintotdeauna. Rar, mai zărești și câte un grup de târgnemțeni făcând plajă într-un colțișor retras, deși Ozana rămâne singura destinație de acest fel din zona orașului, în absența unui ștrand sau a unei piscine.

Trebuie să ai o imaginație bogată ca să-ți închipui cum arăta Ozana în verile lui Nică, locul acela de scăldat înconjurat de verdele salciilor, curat și simplu ca oamenii de altădată. Diferența între atunci și acum este destul de clară. Cu minime investiții, farmecul celebrului loc de scăldat ar putea fi adus în actualitate.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate