Cetatea Neamț: O bijuterie a istoriei, atestată documentar la 2 februarie 1395

5

Cetatea Neamț, o impresionantă fortificație medievală situată în inima Moldovei, județul Neamț, reprezintă o comoară a patrimoniului cultural ce a fost martora unor evenimente semnificative în istoria României. Prima atestare documentară a acestei cetăți remarcabile datează de la 2 februarie 1395, marcând un moment crucial în evoluția sa și în traseul istoric al regiunii.

Cetatea Neamț își are rădăcinile în perioada domniei lui Petru I Mușat, voievod al Moldovei, care a hotărât construirea acestei fortificații strategice pentru a apăra zona de amenințările externe. Proiectată inițial ca un loc de refugiu și apărare, cetatea a devenit ulterior un simbol al puterii și rezistenței moldovenești.

Într-un document emis la 2 februarie 1395, Cetatea Neamț este menționată oficial pentru prima dată. Acest moment de atestare reprezintă o confirmare a importanței strategice pe care o deținea fortificația în acea perioadă tumultuoasă. Documentul atestă nu doar existența fizică a cetății, ci și rolul său crucial în asigurarea securității teritoriului moldovenesc.

Regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei a întreprins o expediție militară asupra Moldovei, în scop de expansiune teritorială. Domnitorul Ștefan I l-a învins la Hindău (azi, Ghindăoani), după cum atestă Cronica veche moldovenească. Documentele emise de Sigismund și Cronica oficială maghiară consemnează că armata regală a înaintat până la reședința domnească, asediind probabil și Cetatea Neamț. Pe 2 februarie 1395 s-a emis un act de cancelarie ante castrum Nempch, care reprezintă prima atestare documentară a Cetății Neamț. 

Cetatea Neamț impresionează nu doar prin istoria sa bogată, ci și prin arhitectura sa remarcabilă. Este situată la marginea de nord vest a orașului Târgu Neamț, pe Culmea Pleșului, la o altitudine de 480 metri și la o înălțime de 80 metri față de nivelul apei Ozanei. Construită pe o zonă impunătoare, cetatea se bucura de o poziție strategică care îi permitea să controleze accesul în regiune. Zidurile masive oferă mărturii ale abilităților arhitecturale ale epocii medievale, creând un ansamblu remarcabil care atrage vizitatorii din toate colțurile lumii.

De-a lungul secolelor, Cetatea Neamț a fost martora numeroaselor evenimente istorice, inclusiv invazii, conflicte și schimbări politice. A fost locul de refugiu pentru domnitori și un centru administrativ important al Moldovei. Fortificația a jucat un rol crucial în apărarea teritoriului moldovenesc și în consolidarea identității locale.

În anul 1395, sub domnia lui Ştefan Muşat, cetatea a rezistat atacului trupelor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, apoi, în anul 1476, sub domnia lui Ştefan cel Mare (1457-1504) atacului oastei de 200.000 de oameni a lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Tot pe timpul lui Ștefan cel Mare, Cetatea Neamț a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă, fiind inclusă de voievod în sistemul defensiv de cetăți ce aveau ca rol apărarea Moldovei.

Rolul cetăților din Moldova a scăzut începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea. După distrugerea parțială a unor construcții interioare în vremea lui Alexandru Lăpușneanu (1564) și refacerile ordonate de Ieremia Movilă, în anul 1600 Cetatea Neamț și-a deschis porțile în fața armatelor celui care a realizat prima unire politică a tuturor românilor: Mihai Viteazul.

Prefăcută în mănăstire de Vasile Lupu (1646) și apoi distrusă parțial de Dumitrașcu Cantacuzino în 1675, Cetatea Neamț a scris o nouă pagină de eroism în 1691, când, apărată de un mic grup de plăieși, a rezistat asediului armatei poloneze condusă de Regele Ioan Sobietski.

După distrugerea ordonată de Mihai Racoviță în 1717, Cetatea Neamț și-a pierdut total importanța militară. Din anul 1718, Cetatea Neamțului, un obiectiv istoric deosebit de important pentru orașul Târgu Neamț și județul Neamt, a rămas în paragină și a fost distrusă de către vreme sau de către localnicii care foloseau piatra de la cetate în construcții. Se interzice luarea pietrei din cetate, în anul 1834, de către Departamentul pricinilor dinlăuntrul Moldovei. Ulterior, este declarată monument istoric și abia între anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Ștefan Balș au început lucrările de reconsolidare a zidurilor.

Despre existenţa unui muzeu propriu-zis la Cetatea Neamţ nu se poate vorbi decât odată cu inaugurarea expoziţiei permanente din 4 iulie 2009, organizată în spaţiile ivite odată cu restaurarea din anii 2007-2008. Cetatea a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015, având codul de clasificare NT-II-m-A-10707.

Cetatea Neamț rămâne o mărturie vie a trecutului glorios al Moldovei și a rezistenței poporului său. Ea nu este doar o simplă construcție de piatră, ci un simbol al identității locale și naționale.

5 Comentarii
  1. O creștină humuleșteancă spune

    Valsul care însoțește filmarea nu reprezintă o valoare culturală a României. Nu era mai bine ca fondul muzical să fie ales din repertoriile compozitorilor români? Zic și eu…să-mi dau cu părerea dacă tot se poate și este o părere sinceră.

    1. Andronic Mihai spune

      Daca insistati, gasiti informatii pe Google, ca cetatile Neamt, Suceava, etc au fost de fapt incepute si construite de Cavalerii Teutoni care erau nemti .De aceea se si cheama cetatea neamtului! Ei erau bratul inarmat al papei, pe vremea cand se dorea ca noi sa fim catolici! Domnitorii au preluat cetatile si le au intarit, fortificat!

    2. Alexandru Adrian spune

      Corectă opinia dvs., altfel denotă un grad de amatorism cultural.

  2. Lungu Liviu spune

    Are nevoie de un muzeu si o reconsolidare de specialisi si introdusa in patrimoniu .Altfel va ramine o simpla piatra iar nepasarea autoritatilor va duce in uitare isoria acestor locuri si implicit pierderea identitatii

    1. Alexandru Adrian spune

      Bună opinia exprimată!
      Cu stimă,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate