Cetatea Neamțului „asaltată” de senatori

6

Ziua de 26 iunie 2014 a fost una deosebit de importantă pentru orașul Târgu Neamț. În jur de 50 de senatori veniți de la București, au colindat județul Neamț într-o vizită de lucru care le-a permis să ia pulsul localităților atât pe linie socială, economică, cât și turistică. Impresionați de frumusețea naturală a zonei, senatorii au realizat totuși că mai sunt multe de pus la punct și de îmbunătățit mai ales pe latura care îi revine în sarcină omului – ca ființă socială și rațională, pentru a crea și menține o societate civilizată și armonioasă. Evenimentul de calibru, de la care nu au lipsit reprezentanții județului și orașului Târgu Neamț, le-a creat extraordinara posibilitate aleșilor locali să prezinte problemele comunității și să propună proiecte favorabile pe plan local, cu alte cuvinte să bată fierul cât e cald pentru obținerea unor soluții rapide și convenabile în avantajul cetățenilor.

Printre demnitarii care au pășit pe urmele lui Stefan cel Mare la Cetatea Neamțului, s-au numărat și câteva nume cunoscute, prin prezența senatorului Ioan Chelaru, fostul ministru al agriculturii Ilie Sârbu, senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea, deputatul Ionel Arsene și bineînțeles gazda oaspeților, primarul Daniel Harpa, care au acordat și scurte interviuri în care și-au exprimat impresiile, gândurile și planurile legate de zona orasului Târgu Neamț și a Moldovei în întregime.

Gabriela Vrânceanu Firea:

Revenirea la Cetatea Neamț a fost o bucurie pentru mine și mulțumesc domnului senator Chelaru, colegul nostru, vicepreședintele Senatului, pentru această invitație. Eu sunt moldoveancă, m-am născut în Bacău, acolo am și studiat. Am plecat după liceu la facultate în București și acolo am rămas, dar în inima mea voi rămâne cu toate amintirile din Moldova și cu părerea că aici sunt oameni foarte deschiși, inimoși, generoși, sinceri și iubitori, iar Moldova are foarte multe monumente istorice teologice și culturale de prezentat și cred că dacă am ști să le promovăm mai bine, am avea și mai mulți turiști atât din țară cât și din străinătate. Am fost la Cetatea Neamț când eram la Liceul de aviație Henri Coandă – am și acum poze, dar nu le am la mine, mă voi uita la ele când mă voi întoarce acasă și iată, acum după atâția ani, aproape 26 de ani am revenit la invitația colegilor noștri senatori, din zonă. Ma bucur că s-a restaurat cetatea și că iată, acum poate fi vizitată în condiții extraordinare și mi-aș dori ca prin intermediul dumneavoastră să fac apel la toți românii ca să nu uite cât de frumoasă este țara noastră și cât de multe obiective turistice există. Atunci când ne relaxăm este bine să mai învățăm și despre istoria noastră, despre cultura patriei noastre, și de ce nu, referindu-mă acum la mânăstirile din nordul Moldovei, despre credință. Vizitați Moldova, vizitați România.

Noi am fost în mai multe locuri din țară, în mai multe județe la invitația colegilor senatori și eu aș vrea să însemne, nu știu dacă acesta este obiectivul, dar mi-ar plăcea mie să constat o ridicare a acestei zone, pentru că de foarte multe ori a fost vitregită din punct de vedere economic, deși are un potențial extraordinar. Nu știu cum se făcea de fiecare dată, că se ajungea la fundul sacului exact când se făceau alocările pentru județele din Moldova. Mă refer aici și la Botoșani, și la Bacău de unde provin eu, chiar și la Iași și este bine să nu uităm că Moldova are oameni minunați, are obiective turistice extraordinare. Este foarte frumoasă. Peste tot pe unde mergi este numai frumusețe, reprezintă tărâmul lui Eminescu, lui Creangă, lui Sadoveanu, lui Enescu și cred că trebuie să o ridicăm și din punct de vedere al infrastructurii. Știu că în acest moment s-au făcut mai multe promisiuni certe, nu vorbe goale, din partea Guvernului și sunt convinsă că și la rectificarea bugetară, precum și la construirea bugetului pe anul viitor se vor găsi resurse pentru a se ridica zona Moldovei din punct de vedere economic. Din păcate, aici a rămas o populație îmbătrânită, pentru că cei tineri, cei activi sunt peste hotare la muncă pentru a-și câștiga existența, în Spania, Italia, în Israel. Nu spun că este rău, dar pe de altă parte nu trebuie să uităm de această zonă și să o ridicăm și noi românii pentru români, să nu fie nevoiți oamenii să plece în afara țării. Este mare păcat.

Eu am mai multe proiecte legislative pe care le-am gândit împreună cu parlamentarii din zonă și la întoarcerea din această vizită vreau să facem și ceva concret și să pregătim în laboratorul nostru de idei, câteva proiecte speciale pe care să le depunem în prima noastră sesiune, care începe la 1 septembrie.

Ioan Chelaru:

Ne aflăm aici pentru a afla nevoile comunității locale și pentru a cunoaște parte din ele, ceea ce se face bun sau mai puțin bun. Acum, cei aproape 50 de senatori prezenți au fost și au vizitat la Roman inteprinderea Agrana, am venit la Cetatea Neamț – eu spun că e reprezentativă pentru zonă și mulți dintre colegii noștri n-au văzut-o. Vom mai vedea și alte lucruri. Discuțiile cu primarul orașului, cu șefii comunităților locale și cu ceilalți oameni de afaceri sunt foarte importante și mesajul pe care îl ducem spre București, în primul rând spre Guvern și spre celelalte oficialități ale statului sunt acele de a avea încredere în această zonă și de a investi în continuare și spunem noi, de a ridica nivelul de viață.

Ilie Sârbu:

Plecăm din județ cu impresii plăcute, dar plecăm și cu o mulțime de probleme. Am fost azi la societatea comercială Agrana și am constatat că ceea ce era în pericol cu 14 ani în urmă, când eram eu în primul mandat ministru, până la urmă nu a devenit fier vechi pierdut sau exportat peste hotare, ci o fabrică de zahăr unde sunt locuri de muncă, deși nu au rămas la nivelul la care au fost altădată, dar care totuși s-au păstrat. E o producție diversificată, am văzut retehnologizările care s-au făcut acolo, îi dăm sanse ca ea să rămână în viață încă mulți ani de acum înainte. Acum avem și întâlniri cu comunitățile locale, conducerile județelor, ale primăriilor și sigur că în programul nostru, care e o vizită de lucru totuși, venim să vedem și ceea ce oferă județul din punct de vedere turistic. Dar nu numai să vedem, ci și să vedem ce trebuie să mai facem noi pentru turismul din România. Aici s-au făcut lucruri interesante, iar eu trebuie să recunosc spre rușinea mea că nu am fost de 44 de ani aici. Viața a trecut foarte repede și mă bucur că s-a schimbat în bine și Cetatea Neamț. De aici o să mai facem o vizită la două mânăstiri importante de care ne leagă și amintiri din trecut, dar perspectiva pe care o avem de colaborare și cu această zonă și în general după ce ne întoarcem de la București facem o analiză a problemelor pe care le preluăm. Foarte multe dintre ele se regăsesc în unele hotărâri de guvern, unele se regăsesc ăn proiectele noastre, unele sunt pe circuitul parlamentar și le susținem cunoscând realitatea de la fața locului. De asta considerăm noi că sunt benefice aceste deplasări, chiar dacă unii ne mai critică. Dacă sunt bine intenționate, ni le însușim și cred eu că sunt benefice.

Ionel Arsene:

O să avem o discuție și cu domnul ministru Sârbu și cu domnii senatori, alături de domnul primar Harpa în după amiaza asta, discuții care țin de zona orașului Târgu Neamț și despre proiectele pe care primarul Harpa vrea să le dezbată. Eu țin să salut inițiativa domnului senator Chelaru de a organiza această vizită de lucru în județul Neamț cu senatorii și îi așteptăm și cu alte ocazii. Și cred că am să iau și eu inițiativa de a invita deputații intr-o vizită de lucru în județul Neamț. Oricum, țin să le multumesc încă o dată pentru onoarea pe care ne-au făcut-o de ne vizita.

Daniel Harpa:

Cea mai gravă problemă pe care i-am adus-o domnului ministru Sârbu la cunoștință este acel credit care mă deranjează în fiecare zi, dar eu zic că vor găsi dumnealor o soluție. Și domnul premier, când a venit la Piatra Neamț, mi-a promis că va face tot posibilul să găsească o soluție pentru acel credit.

Viorela Gherasim

6 Comentarii
  1. cozmin spune

    Mi s-a facut pielea de gaina cand am citit primisiunile facute de politicieni,am avut,pentru o fractiune de secunda,impresia apartenentei unui oras maret care a dat nastere istoriei lumii dar mi-a trecut.Ce frumos mai suna promisiunile astea ante alegeri prezidentiale!Banuiesc ca mai marii demnitari fac copy-paste discursurile in toate orasele prin care trec…o si vad pe doamna Firea la Buzau:”o sa-mi aduc mereu aminte cu drag de minutele in care am trecut prin Buzau cand mergeam spre Bucuresti,a fost o experienta uimitoare,am si negativele pe undeva,pe care ,intr-o alta vizita ,o sa le developez…”.Haideti domnilor si doamnelor politiceni,mai lasati gargara asta de marketing,stim ca devenim”destepti”(o data la 5 ani),nu e nevoie sa ne-o spuneti in dulcele grai moldovenesc!
    P.S.:Acest mesaj este un pamflet si trebuie tratat ca atare!

  2. nicu spune

    Primele patru poze sunt adevarate. La restul de poze o sa ma uit cand or veni sa taie pambliga la cele promise cu ocazia acestei vizite.
    Desi am indoieli ca au venit cu un astfel de interes . Cat mai degraba pentru bai de multime si bagari in seama ,pentru a mai pacali fraierii cu gogosi rasuflate , ca sa puna” unde trebuie „stampila in toamna.
    De vorbe sunt satul . Mai ales din partea psd.istilor. Vorbesc mult si fac putine.
    Iar cand o astfel de intiativa se nimereste chiar in prag electoral, automat ca nu poti pune botul la vrajeli din astea parlamentare.
    Ii asteptam la anu sa vina sa taie pambliga la inceperea unor noi lucrari cu scop de atragere de turisti , iar atunci o sa iesim si noi cu o floricica ca sa.i intampinam.
    Pana atunci , fapte fapte si iar fapte..si vorbe cat mai putine. Ca daca ar munci la fel de cum dau si din gura , atunci n.am mai avea someri plimbandu.se ziua in amiaza mare pe faleza orasului.

    1. George Sebastian spune

      Asta e marea problema. Unii chiar muncesc cu gura.
      Acest text nu e un pamphlet, e purul adevar. pam pam.

      1. nicu spune

        Lucru cu gura il practica fetitele de pe centura. Cei care presteaza o meserie folosindu.si gurita drept mijloc de obiect al muncii, o asocieaza si cu creierasul(sau cu o parte din el ..la unii). Fara aceasta asociere , gurita e doar o simpla merlita ce toaca verzi si uscate..pe post de ..mascota(asmeni sperietoarelor puse sa alunge orataniile de prin gradini).
        Binenteles ca ti.am raspuns tot cu un ..pamflet. Param ..pa ..param .

        1. nicu spune

          Uitasem. Nu e adevar. E doar pura ..realitate.

  3. doda spune

    da

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate