Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea a II-a)

0

Titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE reprezintă cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de către Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț. Din 1993 și până în prezent, oameni de valoare au fost răsplătiți cu acest titlu de către conducerea orașului. În lunga pleiadă a acestor personalități se regăsesc profesori, medici, oameni de afaceri, oameni de litere și arte. Se cuvine, așadar, să îi cunoaștem și noi pe cei care, prin activitatea lor, fac cinste urbei de sub Cetate.

Continuăm seria Cetățeni de Onoare ai orașului Târgu-Neamț cu următoarele personalități:

arhim. IUSTIN PÂRVU

Părintele Iustin Pârvu (n. în satul Petru Vodă, județul Neamț, la 10 Februarie 1919 – d. 16 iunie 2013) reprezintă un reper în spiritualitatea ortodoxă.

Părintele Iustin Pârvu a trecut prin calvarul temnițelor comuniste timp de 16 ani, pentru vina de a mărturisi cu demnitate în plin regim totalitarist comunist, valorile naționale și creștin ortodoxe, cărora și-a închinat și jertfit întreaga viață.

După eliberare, ajunge să slujească în mai multe mănăstiri. În 1991 a întemeiat Schitul Petru Vodă. Părintele Iustin a fost pentru frații care veneau la mănăstire și stareț, și duhovnic, și profesor de dogmatică, liturgică, tipic, muzică, etc. Pe lângă prezența la slujbele zilnice și pravila sa de monah și de preot, zi și noapte, între 12 și 18 ore pe zi, părintele Iustin a primit în continuu credincioși din România și din întreaga lume și i-a povățuit spre mântuire. Lucrarea sa apostolică, misionară, a fost neegalată de vreunul din marii sfinți duhovnici ai Ortodoxiei din ultimele sute de ani.

Din 1999 a început editarea de carte și construirea unui schit de maici pe locul actualei Mănăstiri Paltin. În 2007, acolo a început și construcția unui spital-azil, dotat corespunzător de Părintele Iustin.

Părintele Iustin Pârvu a continuat până în ultima clipă a vieții lupta pentru credință și adevăr prin învățăturile sale în care caută să facă cunoscută jertfa unei generații. I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț” – post mortem – aprobat prin H.C.L nr.172/ 28.08.2014.


prof. GICĂ MERTICARU

Profesorul de limba română Gică Merticaru s-a născut la 27 aprilie 1940 în comuna Rediu, județul Neamț. De la 14 ani, a început să muncească ca bibliotecar. În perioada 1961-1964 a urmat cursurile Institutului Pedagogic de 3 ani din Bacău, ulterior completându-și cu încă 2 ani studiile la Universitatea din Bucuresti, specializarea Română.

În învățământ a început să predea din anul 1965, primul an în Vânători – Neamț, apoi a venit la Târgu-Neamț, la Școala Generală Nr. 2.

Profesor de excepție, toată activitatea și-a călăuzit-o după cugetarea lui Joubert: „Copiii au mai multă nevoie de modele, decât de critici”. Era recunoscut și respectat pentru disciplina pe care o impunea celor din jurul său. A aplicat la clasă metode de predare interactive, conform didacticii moderne. A insuflat elevilor dragostea, atât pentru gramatica limbii române, cât și pentru literatura română, pentru valorile poeziei și prozei, pentru marii poeți și scriitori români. Gică Merticaru a fost declarat profesor emerit de către Inspectoratul Școlar Județean Neamț, pentru activitatea depusă la catedră.

Cu o vechime în muncă de dascăl de 38 ani, prof. Gică Merticaru s-a stins din viață pe 11 aprilie 2015. I se acordă titlul «Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț» – post-mortem – pentru contribuția substanțială la promovarea culturii și actului educațional, aprobat prin H.C.L nr.204/27.06.2017 .


MIHAI GAFTON CÂMPEANU, artist

Mihai-Gafton Câmpeanu s-a născut pe 29 august 1957, a fost absolvent al Liceului de industrializare a lemnului, de profesie tehnician forestier. A cântat de la vârsta de 7 ani, mai întâi la acordeon, apoi la chitară, iar vocal de la 19 ani. Are peste 20 de melodii compuse, printre care Rugă, Cântec orașului meu, Poștașul, Trenul, Imnul Federației Naționale de Călărie (una din marile sale pasiuni fiind caiii).

A fondat cunoscuta formație Cardinal, cu care a încântat generații de nuntași și miri. S-a considerat un artist liber profesionist. A reprezentat județul Neamț la Faza Interjudețeană „Cântarea României”, ocupând locul I, dar a reprezentat și România, la Festivalul „Crizantema de Argint” de la Chișinău.

A fost consilier local în perioada 2011-februarie 2015, implicându-se atât în viața socială, administrativă, cât și în viața culturală a orașului.

Un om pasionat de muzică, poezie, de cultură, un om care a iubit orașul nostru și a luptat pentru promovarea culturii și a tradițiilor locale. I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț” – post mortem – aprobat prin H.C.L nr. 92/ 22.04.2015.


ing. TINCUȚA CIUBOTARIU

Ing. Tincuța Ciubotariu, președinta Fundației Filantropice ’’Omenia” Târgu Neamț și președinte la Asociația Meșteșugarilor ”Nemțeanca” a fost o prezență elegantă care impunea respect, o persoană cu principii corecte despre viață și lume, despre oameni și fapte. Numită și ”doamna costumului popular”, autentic, a format în jurul domniei sale un grup de oameni care sunt pasionați de frumos, fac fapte bune fără să aștepte ceva în schimb, păstrează spațiul identitar al orașului Târgu Neamț, neatins.

După absolvirea Facultății de Industrie Ușoară – Iași în anul 1971, a lucrat mai mulți ani la fosta fabrică Volvatir. O perioadă a fost și președinte la Cooperativa Unirea, perioadă în care cooperativa a ajuns prima pe țară.

Ideea înființării Fundației Filantropice ’’Omenia” a venit în anul 1995, când fundația funcționa la trapeza Bisericii ”Sf. Ilie”, dar, practic, ea a fost înființată în 1997. Pe copiii care frecventau fundația, doamna Ciubotariu îi considera nepoții ei și le purta de grijă de la masa de subzistență până la ajutor pentru lecții și educație pentru viața de zi cu zi. Această fundație oferă și acum sprijin persoanelor aflate în dificultate, copii și bătrâni, îndeosebi.

În anul 2001 a înființat Asociația Meșteșugarilor ”Nemțeanca”. Împreună cu echipa sa, a cusut aproximativ 10.000 de costume populare, a îmbrăcat în port popular vedete și pe membri ai unor renumite formații folclorice din Moldova, între care ’Rapsozii Botoșanilor” și Ansamblul ”Ciprian Porumbescu”. A primit distincții de la Patriarhia României și de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.205/ 27.06.2017.


IONELA LUNGU, artist plastic

Originară din Tulcea, Ionela Lungu a devenit unul dintre cei mai apreciați artiști populari din județul Neamț. Căsătorită cu humuleșteanul Costi Lungu, poveștile lui Ion Creangă au determinat-o să renunțe la cariera sa de inginer și să se dedice promovării personajelor de poveste și acestor meleaguri de pe Valea Ozanei. E cunoscută ca fiind meșterul popular care modelează din lut figurine ce întruchipează lumea lui Creangă în personaje. Alături de aceste figurine unicat, realizează și tapiserii din fire naturale de lână lipite pe sac, prin tehnica colajului, cu secvențe din Amintiri din Copilărie.

Pe lângă meșteșugul său, nu renunță nici la prima ei dragoste, educația, fiind profesoară la cluburi școlare și dăruind din priceperea ei și copiilor cu care lucrează obiecte de artizanat. Este și profesor coordonator la Școala Populară de Artă Piatra Neamț din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare”, având o clasă externă de artă populară, și predă arta modelajului lutului la școli din zonă.

O găsim, cel mai adesea, la atelierul-magazin, cu umor numit de ea LunguS Mall, în drum către Cetatea Neamț, pe site-urile de socializare, la Muzeul Țăranului Român, la emisiuni televizate și, fără nicio variație, tema aparițiilor se învârte în jurul subiectului OPERA SCRIITORULUI ION CREANGĂ.

Pentru arta sa originală, promovată constant, pentru dedicația dnei Ionela LUNGU în vederea promovării zonei noastre și promovării operei lui Ion Creangă, i s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L din 28.08.2019.


OVIDIU BUSUIOC, agent șef de poliție

Agentul șef de poliție, Busuioc Ovidiu, este născut la data de 09.10.1975 și locuiește în Târgu Neamț. În februarie 2000, a absolvit cursurile Școlii de Agenți de Poliție “ Nicolae Golescu” din Slatina, jud. Olt, fiind imediat angajat ca agent la Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Iași, jud. Iași.

Din anul 2006 și până în prezent, lucrează ca polițist în cadrul Formațiunii de Ordine Publică – Compartimentul de Siguranță Publică și Patrulare Poliția Tîrgu Neamț, jud. Neamț. Atunci când se impune acționarea în situații de criză, Ovidiu Busuioc dă dovadă de stăpânire de sine și are capacitatea de a lucra sub presiunea timpului și găsește imediat soluții pentru rezolvarea situațiilor neprevăzute. Cel mai elocvent exemplu:

În data de 05.07.2018, a intervenit la scandalul din zona INTIM fără a cunoaște amploarea acestuia. La sosirea la fața locului, agentul a constatat că între două grupuri numeroase compuse din persoane de etnie rromă a izbucnit un conflict generalizat. Întrucât cunoștea insuficiența forțelor din teren a intervenit prompt pentru a opri activitatea infracțională utilizând armamentul din dotare pentru somarea persoanelor implicate. Prin atitudinea sa agentul a dat dovadă de curaj și stâpânire de sine acționând prompt pentru ca situația să nu degenereze pentru limitarea pagubelor produse și reducerea de victime umane. În semn de respect și apreciere pentru modul curajos de intervenție al Agentului șef de poliție Ovidiu Busuioc care și-a riscat viața în efortul de restabilire a ordinii publice, i s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.161/ 09.08.2018.


primarul Vasilică Harpa

Trăim într-o lume și într-un timp în care avem nevoie acută de modele, de repere și în general de oameni pe care să-i identificăm ca pe niște veritabili piloni de educație morală și creștină.

De aceea, consider că este imperios necesar ca fiecare comunitate să onoreze personalitățile care pot privi în urmă cu bucurie și împlinire.

Transmit întreaga mea considera­ție și gratitudinea față de dumneavoastră, personalitățile care ați înțeles că viața urbei înseamnă și o parte din viața noastră, a fiecăruia dintre cei care putem forma o echipă demnă de tot respectul și admirația semenilor noștri!„, declară Vasilică Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

CITEȘTE ȘI:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate