Condamnați în procesul Casa Arcașului

4

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJudecătoria Piatra Neamț a dat sentința în dosarul Casa Arcașului, privind fapte de corupție și obținere nelegală de fonduri europene. Inculpații au fost găsiți vinovați, dar nu își recunosc faptele.

Florescu, închisoare cu suspendare

Gavril Florescu, președintele SuperCoop, a primit  trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente/ declarații false, inexacte sau incomplete, prin care a obținut pe nedrept fonduri europene și cinci luni de închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri oficiale. După contopirea pedepselor, Gavril Florescu a rămas cu sentința de trei ani de închisoare cu suspendare:

„În temeiul art. 86 ind. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal în vigoare, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante de 3 ani închisoare, pe durata termenului de încercare de 5 ani. În temeiul art. 86 ind. 3 Cod penal din 1969 obligă inculpatul ca pe durata termenului de încercare să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ; – să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reședinţă sau locuinţă și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; – să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existent”, se arată în sentința Judecătoriei Piatra Neamț.

Amendă penală pentru SuperCoop

„În temeiul art. 33 lit. a, art. 34 lit. c Cod penal din 1969 , cu aplicarea art. 5 cod penal în vigoare, constată că faptele deduse judecăţii sunt concurente, contopește pedepsele aplicate în cauză în pedeapsa cea mai grea de 9000 lei amendă penală, pe care o sporește cu 6.000 lei, urmând ca inculpata să execute ca și pedeapsă rezultantă pedeapsa de 15.000 lei amendă penală. În temeiul art.35 alin.1 și 3 Cod penal din 1969, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice, pe o durată de 3 ani”.

Jurista- complice

Jurista SuperCoop, Carmen Marcela Croitoriu a fost găsită vinovată de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete, în scopul obținerii pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităților Europene si la infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale. Instanța „aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 1 an și 4 luni închisoare, pe care o sporește cu 3 luni (1/3 cealaltă pedeapsă de 9 luni închisoare stabilită în cauză), în final urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 1 an și 7 (șapte) luni închisoare”.

Pe parcursul supravegherii, jurista complice va presta muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Serviciului de Administrație Publică Locală din cadrul Primăriei Grumăzești.

Falsuri „fără număr”

La începutul lui 2009, Elena Codiță. registrator coordonator al Biroului de Carte Funciară Târgu Neamț, a eliberat un certificat de carte funciară fals și antedatat, în care a consemnat în mod eronat că ipoteca pe imobilul Casa Arcasului a fost radiată. În martie 2012, aceeași funcționară a transmis către DNA Bacău o chitanță falsă din dosarul referitor la radierea ipotecii.

Elena Codiță a fost găsită vinovată de comiterea următoarelor infracțiuni: fals în înscrisuri oficiale în formă continuată, participație la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată, uz de fals, complicitate la infacțiunea de folosire sau prezentare de documente false, inexacte ori incomplete prin care s-au obținut fonduri europene.

După contopirea pedepselor, Elena Codiță a primit trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de șase ani.

Favoruri amendate

Pe Florescu l-a sprijinit și Ioan Crișan, președintele CenterCoop România la acea vreme. În august 2013, a vrut să îngreuneze ancheta DNA prin acțiuni de influențare a funcționarilor de la Ministerul Dezvoltării astfel încât să fie eliberat un document care să confirme legalitatea cererii de finanțare depusă de SuperCoop Târgu Neamț și prin care Minsterul să fie nevoit să renunțe la proces.

Ioan Crișan a primit pedeapsa de 3600 lei amendă penală, echivalentul a 180 de zile amendă pentru săvârșirea infracţiunii de favorizare a infractorului. Nerespectarea pedepsei amenzii penale conduce la înlocuirea numărului de zile-amendă rămase neexecutate cu un număr echivalent de zile de închisoare.

Daune de peste 300.000 euro

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, parte civilă în acest process are de recuperat suma de 1.424.729,67 lei, la care se adaugă dobânda legală, calculată până la data plății efective, cu titlu de despăgubiri material. Banii au fost încasațiîn 2008  pe nedrept de SuperCoop din Fondul European pentru Dezvoltare Regională Nord Est, pentru punerea în practică a proiectului „INTURIS – componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în Județul Neamț – Modernizare și extindere motel Casa Arcașului din Târgu Neamț”. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au hotărât menținerea măsurii sechestrului asigurator, instituită la data de 27 iulie 2012, cu privire la imobilul „Complex Comercial Zimbrul” situat în comuna Bălţătești.

Actele falsificate au fost desființate, iar inculpații trebuie să achite cheltuielile de judecată către stat.

Sentința nu este însă definitivă, ci cu drept de apel în termen de zece zile de la comunicare.

Povestea procesului Casa Arcașuluicasa-arcasului-03

Potrivit rechizitoriului, în anul 2008, Gavril Florescu, în calitate de preşedinte al Supercoop Târgu Neamţ, a solicitat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional pentru punerea în practică a proiectului „INTURIS – componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în judeţul Neamţ – Modernizare şi extindere motel Casa Arcaşului din Târgu Neamţ”. La data depunerii cererii, imobilul Casa Arcașului era ipotecat, așa că finanțarea i-a fost respinsă.

În acest context, în ianuarie 2010, Florescu a depus mai multe înscrisuri inexacte (adresa OCPI Neamţ, copie extras de carte funciară, copie cerere pentru eliberarea extrasului de carte funciară) care atestau, în mod eronat, că, la data formulării cererii de finanţare, imobilul nu mai era afectat de nicio ipotecă. Pe baza documentelor false, a primit pe nedrept 1.424.729,67 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Andreea Trăsnea

4 Comentarii
  1. 11 spune

    Domnul Florescu este tot fost CONSILIER LOCAL PSD…IN MANDATUL 2000-2004 ..??? ..DAR A DEMISIONAT FARA ASI INCHEIA MANDATUL .SEFUL PSD TARGU NEAMT IN ACEA PERIOADA ..PARCA ERA DL CREANGA EMIL…ALT CONDAMNAT PENTRU CINSTE SI SERIOZITATE! Dupa Valentin Garbea condamnat in 97 ..al doilea a fost Creanga ,iar acum..Florescu.E bine ca justitia are clienti si la TarguNeamt.ASta e semn bun!

  2. 11 spune

    DOMNU FLORESCU ajuns consilier psd in 2004 dupa ce dl Creanga l-a eliminat din lista DE pe pozitie eligibila pe profesorul Vranceanu….ULTERIOR DL.VRANCEANU A CANDIDAT INDEPENDENT FARA SUCCES.Inca de atunci psd-ul s e reforma de nu mai putea….ca si acum de fapt!Culmea e ca dl Harpa e UN SEF PERFECT PENTRU UN ASA PARTID.

  3. 11 spune

    …si doctorul Bargaoanu a fot eliminat de pe pozitie eligibila in 2004 ca sa aiba loc..parca dl.colonel Lungu…fost sef al MILITIEI LUI CEAUSESCU INAINTE DE 89!PANA LA URMA ORDINEA DIN LISTA A FOST FACUTA DUPA ALTE CRITERII ..SI PSD-UL ACASTIGAT CU ARNAUTU PRIMAR SI DL LUCULESCU VICEPRIMAR -FOSTI TRASEISTI CELEBRI !

  4. Dominciuc N. spune

    Dupa cum am inteles domnul Florescu a folosit banii accesati din fonduri europene pentru modernizarea obiectivului Casa Arcasului, conform proiectului. Problema e ca a facut ceva cu bani europeni. Aviz celor care vor sa CONSTRUIASCA ca bani europeni. ESTE INFRACTIUNE> Fratilor, accesati fonduri europene pentru „calificarea si recalificarea fortei de munca” fara ca cineva sa participe la activiteti ori sa fie incadrat ulterior, precum si pentru orice activitati care nu au o finalitate economica. SUNTEM NISTE „NEBUNI”. DE CE NU SE VERIFICA CARE ESTE FINALITATEA CHELTUIRII MILIOANELOR DE EURO PETRU ASA ZISA CALIFICARE A FORTEI DE MUNCA. Ce stiu cei care au absolvit cursurile de calificare (de fapt unde si cum au fost facute aceste cursuri, caci cei mai multi nici nu stiu ca au participat la cursuri). In plus, nici 1% dintre cei scolarizati cu bani europeni nu sunt angajati. DE aceea Romania a pierdut 7 miliarde de euro din fonduri europene, fiindca i-am condamnat pe cei care au folosit banii pentru a CONSTRUI ceva si a creea locuri de munca. Nu asta se doreste pentru ROMANIA. RUSINE DOMNILOR GUVERNANTI !!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate