Conferinţa internaţională „Istoria românilor şi criza identităţii naţionale. Memorandum-ul de la Neamţ”

0

În perioada 10 – 12 septembrie, sub auspiciile fortificației medievale Cetatea Neamț, se va desfășura Conferința Internațională Istoria Românilor și criza identității naționale. Memorandum-ul de la Neamț.

Organizat de Asociația Profesorilor de Istorie Neamţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Asociaţia Profesorilor de Istorie din România, Complexul Muzeal Neamţ şi Asociaţia Învăţătorilor Neamţ, evenimentul are ca scop sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la educația tinerilor prin și pentru istorie și identitate națională. „În condițiile unei crize de identitate care are drept consecință negativă lipsa de implicare a tinerilor în viața societății, a absenței responsabilizării sociale și a pericolului deznaționalizării, cauzat de defăimarea statului roman, dorim ca acest seminar să reprezinte un îndemn la responsabilizarea factorilor de decizie la nivel local și national”, spun organizatorii.

În cadrul conferinţei vor fi tratate teme de importanţă majoră pentru istorie ca disciplină de studiu:apin

  • Identitatea locală, identitatea naţională – de la teorie la paradigmă. Dezbatere pe teme curriculare.
  • ISTORIA – Oferta educaţională pentru o viaţă. (De la ce vârstă? Cine? Cum? Ce fel de educaţie? Cu ce?)
  • Formarea profesională a profesorilor de istorie, câştiguri şi pierderi după 1989.
  • Conştiinţa naţională, respectul faţă de simbolurile naţionale– o datorie, sau o opţiune?
  • Locul şi rolul românilor în configurarea identităţii europene. Strategia geopolitică în educaţie.

Printre participanți se numără Doru Dumitrescu – inspector şcolar general pentru disciplina istorie din cadrul Ministerului Educaţiei, academicieni, decani ai facultăţilor de istorie din România şi Republica Moldova, membrii fondatori ai Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România, reprezentanţi ai Asociaţiei Profesorilor de Istorie din Europa, inspectori şcolari de istorie din întreaga ţară, profesori de istorie din județul Neamţ.

„Considerăm că iniţiativa acestui proiect poate contribui la rezolvarea parţială a unor probleme prin implicare directă, analiza sistematică a stării de fapt, propunerea unor soluţii concrete şi coerent formulate, într-un cadru profesional comun tuturor nivelelor educaţionale”, spune coordonatorul proiectului, prof. Elena Preda (inspector școlar disciplina Istorie).

În urma conferinței internaționale, va fi redactat Memorandum-ul de la Neamț. Documentul va cuprinde propuneri argumentate menite să genereze soluții la criza de identitate natională. Cu speranța că vor fi luate măsuri pentru a așeza istoria românilor în locul cuvenit printre materiile școlare, organizatorii conferinței vor transmite Memorandum-ul de la Neamț către președintele țării, către prim ministru și către Parlamentul României.

Proiectul „Istoria românilor şi criza identităţii naţionale. Memorandumul de la Neamţ“ este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate