Consilier local PSD, Apopei Vasile: Dacă în acești 4 ani nu facem treabă, vom pleca din primărie mai ușor ca cei de dinainte

0

Consilierul local al orașului Tîrgu-Neamț din partea PSD, Vasile Apopei, este directorul general al sucursalei PETROM Tîrgu-Neamț. Chiar dacă are viziuni liberale, ca și om de afaceri, chiar dacă nu a lucrat niciodată la Stat după 1989, așa cum au lucrat și lucrează mulți liberali cu carnet de partid, Vasile Apopei este membru PSD cu acte. Am putea zice că e o anomalie a politicii autohtone. Unde s-a mai văzut ca un adept al doctrinii de stânga, doctrină care propovăduiește egalitatea între oameni și sprijinirea păturii sărace a populației, să fie un privat de succes, cu viziuni liberale. Păi, se-ntoarce Gheorghiu Dej și Ana Pauker în mormânt, în sensul acelor de ceasornic. Trecând peste glumă, Vasile Apopei este unul din puținii consilieri cu o viziune administrativă care ar putea aduce în aceste fel o altă abordare administrativă noii administrații locale.

                   Sunt un pesedist cu viziuni liberaleapopei

    Cine este Vasile Apopei?

 Sunt născut în 1968 la Tîrgu-Neamț , am făcut școala primară la Nr. 2, liceul la Ștefan cel Mare. Din 1989 am lucrat la Cooperație până în 1999, iar apoi am plecat la Roman la Petrom unde am stat până în 2007. În urma unui interviu la OMV, am preluat stația Petrom din Tîrgu-Neamț, unde sunt și acum director. Ca studii, am terminat Facultatea de Științe Politice și Administrative de la Universitatea Petre Andrei din Iași.

       De ce ați intrat în politică, domnule Apopei?

Am ales viața politică, din următorul considerent: e ușor să stai pe margine și să spui că e ușor, fără a lua atitudine.  Simțeam că e nevoie de o schimbare și până acum se pare că suntem pe calea cea bună. Vrei să trăiești într-o comunitate , vrei să-ți crești copiii în comunitatea respectivă , vrei să ajungi să te bucuri de anumite privilegii, trebuie să acționezi, nu doar să vorbești de pe margine.

        Dar de ce PSD și nu alt partid?

Nu am ales PSD neapărat pentru doctrină, pentru că sunt de părerea următoare: în România niciun partid nu-și respectă doctrina și ideologia. Am ales PSD datorită echipei, oamenilor care făceau parte din partid. Dar trebuie să recunosc că, ca și om de afaceri , care n-a lucrat din 1989 niciodată la Stat, aș opta pentru viziunea liberală în ceea ce privește domeniul de afaceri.  Faptul că poți pleca la drum cu oameni pe care te poți baza , în care ai încredere m-a făcut să aleg PSD.

                      Eu nu mă consider un om politic

 

          Cum vi se par politicienii din Tîrgu-Neamț?

Din punctul meu de vedere e impropriu spus om politic. Omul politic are o altă conotație și implică altceva. În mare parte din ei au potențial și chiar doresc să facă ceva, dar sunt și unii sunt doar de dragul de a fi în politică. Eu unul nu mă consider un om politic.

        La ce vă folosește funcția de consilier local?

Faptul că anumite idei , proiecte, pot fi implementate , zic eu, spre binele comunității. Ca exemplu , aș putea da proiectul de hotărâre care a fost supus spre aprobare la ultima

ședință și care se referea la Regulamentul orașului , proiect la care am colaborat cu domnii consilieri Dron și Cojocaru. Sperăm să implementăm cât mai repede acest proiect. Sunt convins că lumea are mari așteptări de la noi, de la administrația locală, dar trebuie să respecte și dânșii anumite reguli. Trebuie stabilite aceleași reguli și proceduri pentru toată lumea, pentru că altfel nu vom avansa. Cetățeanul s-a învățat, sau a fost învățat, să vină la primărie și să se plângă că în fața porții are nu știu ce mormane de gunoaie, sau nu știu ce nămeți. În aceste cazuri , este și datoria civică a cetățenilor de a-și gospodări singuri perimetrul în care locuiesc. Acest regulament exista și înainte, doar că exista doar pe hârtie. Prin acest regulament, se va stabili clar răspunderea fiecărui angajat din administrația publică. Făcând parte din Comisia de Urbanism am stabilit ca lunar fiecare angajat, departament din primărie să prezinte un raport de activitate, ca să poți avea o evidență. Și încă ceva. Nu o să mergem la cetățeni să dăm amenzi, ci vom merge pe o comunicare cât mai bună cu cetățenii, consiliere, să le explicăm mai întâi și după aia să le cerem.

               În Consiliul Local există o opoziție constructivă

 

         Ce notă ați da actualului Consiliu Local?

Nu aș putea face o comparație cu vechiul Consiliu Local, mai ales ca sunt un consilier local la primul mandat, dar eu cred că activitatea noului legislativ este pe drumul cel bun. Observ și chiar apreciez consilieri locali atît de la Putere, cât și de la Opoziție, ca domnul Câmpeanu sau domnul Bălțătescu, oameni pe care îi simt și îi văd că se implică, vin cu idei bune. Există o opoziție constructivă. Iar acest lucru nu vine decât în beneficiul orașului.

         Cum ieșim din criză, domnule Apopei?

Eu încă din noiembrie anul trecut, spuneam colegilor că anul 2013 va fi un deosebit de greu. Singurul bun la criza asta e că s-a cernut mediul de afaceri. Afaceriștii de carton încep să dispară și rămân în picioare doar afaceriștii adevărați. Chiar nu știu dacă vom ieși din criză, dar pe plan local, singura noastră șansă este să facilităm venirea investitorilor în zonă. Fără investiții și fără locuri de muncă e foarte greu să ieșim din criză.

        Dar ce facem cu câinii și cerșetorii din oraș? Cum scăpăm de ei?

Chiar sunt o problemă, cele expuse de dumneavoastră. Din câte știu până acum Această problemă a fost în grija celor de la Eurosal, dar săptămâna trecută știu că domnul viceprimar Humulescu și cu actualul manager de la ECO, au fost la Roman unde au vizitat niște adăposturi de câini. Ideea e că ne gândim să înființăm și noi un padoc , pentru că ideea de aî încheia contracte cu alte societăți din alte zone pentru a veni și a ne lua cîinii, mi se pare costisitoare și fără o siguranță. Ca să faci un asemenea contract, ar trebui să ai și un sistem de monitorizare, pentru că nu știi dacă chiar îi și ia. Am înțeles de la domnul manager Viorel Marian de la ECO că s-au achiziționat mai multe materiale pentru padoc, iar în cel mai scurt timp se va construi. Legat de problema cerșetorilor din oraș, am avut discuții cu reprezentanții Poliției orașului să se facă patrule mixte, împreună cu Poliția Locală. Întâi trebuie identificați, pentru că mulți nu sunt din oraș. Apoi se va reîncerca reintegrarea lor. Aș face aici și un apel legat de acești cerșeori, să nu le mai dea bani, pentru că astfel încurajează cerșitul. Eu sunt un om credincios, dar asta nu e o pomană. Faptul că unii oameni dau bani acestor cerșetori, nu fac altceva decât să înrăutățească problema. Ca să nu mai spunem că acești cerșetori sunt și hoți de buzunare, intră noaptea în curțile oamenilor din Humulești. Cu implicarea autorităților  și cu promisiunea șefului Poliției, domnul comisar șef Vlad și a șefului Circulației, că vor face patrule mixte prin oraș, sperăm că problema nu se va acutiza și vom controla acest fenomen.

 

            Am câștigat alegerile datorită tinerilor

       De ce nu este bun PDL? Vă întreb asta pentru că în campaniile electorale circula acest mit prin portavocile celor de la USL.

Eu nu am afirmat niciodată că PDL nu este bun. În momentul când lupți să ajungi la putere, într-o campanie electorală se spun tot felul de vorbe. Ca și cetățean al acestui oraș, cert este că, pe timpul PDL-ului, multe schimbări în bine nu am văzut. Și putem spune că cei de la PDL au fost la putere într-o perioadă mult mai propice decât perioada asta. Condițiile de finanțare, condițiile economice erau bune.  Dar nici nu aș putea spune că nu s-a făcut nimic, dar s-a mers pe idea: merge și așa! Dar uite că nu mai merge așa. Rămân la convingerea că cetățenii orașului Tîrgu-Neamț la alegerile din vara anului trecut au realizat un lucru major: nimeni nu este de neînlocuit. Exista un sentiment atunci că vechea conducere a primăriei este de neînlocuit. Este clar că nimeni nu este de neînlocuit. Asta o spun și colegilor mei din USL. Dacă în acești 4 ani nu facem treabă, vom pleca mult mai ușor decât cei dinainte, pentru că au fost și sunt așteptări mari , și e normal până la urmă. Eu rămân la ideea că am câștigat alegerile locale datorită tinerilor care au ieșit masiv la vot ca niciodată și au mari așteptări. Poate nu îți poți ține toate promisiunile din campanie, dar măcar să comunici cu cetățeanul, să-i explici de ce nu se poate acum și de ce se poate mai târziu. O comunicare cu cetățenii trebuie să existe permanent. Și nici nu sunt de acord să ne plângem și să ne consolăm că am primit o grea moștenire, sau că nu sunt bani. Nu. Te-ai înhămat la căruță, tragi. Și noi asta facem. Suntem o echipă care ne dorim să facem ceva pentru oraș. Avem oameni care sunt pe picioarele lor, sunt bine văzuți de cetățeni, oameni serioși.

       Dar cu locurile de muncă ce facem, domnule consilier? Ne pleacă tinerii din oraș.

Când vorbim de locuri de muncă pentru tineri, trebuie să ne gândim mai complex. Tinerii au nevoie și de cultură și de locuri de agrement. În scurt timp sperăm să se definitiveze proiectul Casei de Cultură. Chiar dacă nu sunt bani, dar să-ți încarci bateriile la o piesă de teatru, e un lucru benefic. De la un timp am impresia că nu s-a mai pus accent pe cultură. Faptul că le oferi un loc de muncă tinerilor nu e de ajuns. Tânărul are nevoie și de distracție. Mă uit la Parcul de sub Cetate, care nu este fructificat la ce potențial are. Se poate investi în el și se poate face un loc de agrement ideal. Dar fără investitori nu poți face nimic. Și implicit nici locuri de muncă.

Trebuie să fim corecți și să spunem că multe proiecte au fost începute de vechea administrație

       Dați-mi câte o realizare și o nerealizare a vechii administrații și a noii administrații locale.

Despre vechea administrație aș prefera să nu vorbesc. Dar nici nu pot să spun că nu au avut realizări. Sunt lucruri bune făcute și de vechea administrație, sunt proiecte începute și care acum se află în derulare sau în curs de finalizare. Trebuie să fim corecți și să spunem că multe proiecte au fost începute de vechea conducere a primăriei. Ca și o nerealizare a noastră, a actualei administrații este faptul că se lungesc prea mult anumite proiecte. La sfârșitul anului trecut oamenii aveau mari așteptări. Sunt lipsă de fonduri, dar sunt proiecte care se află în stadiul de negocieiri, ar trebui finalizate cât mai repede, și aici mă refer la venirea unui supermarket, de genul LIDL sau KAUFLAND. Ca și realizări, aș putea menționa schimbarea orașului ca și aspect, faptul că o porțiune din centru a fost modernizată. Sperăm ca până în toamnă să reușim să fie finalizat centrul orașului. Urmează o etapă de asfaltare, bani care deja au venit de la Guvern, licitațiile pentru străzile Alecsandri și Horia , Cloșca și Crișan s-au finalizat, iar în evaluare sunt străzile Veterani și Mihai Viteazul. Varianta Ocolitoare trebuie neapărat să o facem, iar din discuțiile cu cei de la Drumuri Naționale, dacă asfaltăm această variantă, ei ne vor ceda centrul orașului, iar atunci putem interveni cu asfaltare. Uitați-vă la strada Mărășești cum arată. Din păcate nu putem interveni pentru că aparține Drumurilor Naționale.

        Când se va sparge USL?  Și dacă da, în ce condiții?

E clar că odată și odată se va sparge, pentru că e un ciclu. Dar sper și cred că, cel puțin până în 2016 să existe. Oricum, vor fi mulți factori. Dar la nivel de oraș, relațiile în USL sunt foarte bune. La București, la centru sunt alte condiții. Sunt lideri puternici, cu personalitate, cu orgolii. Ideal ar fi ca USL să funcționeze mult. Oricum în viitor nu va mai exista un singur partid la guvernare, ci tot o alianță.

        Pe cine vi l-ați dori ca viitor președinte al României?

Deocamdată, avem un candidat, și sincer mi se pare un bun candidat la președinție , domnul Crin Antonescu. Dar îl apreciez și pe domnul Ponta , ca om politic, dar e mai bine să fie în continuare prim-ministru. Faptul că a fost în Tîrgu-Neamț de două ori, spune multe. Însă nu trebuie să ne culcăm pe-o ureche și să așteptăm ajutor de la alții. Iar în această privință, domnul primar Harpa și domnul deputat Arsene, din acest punct de vedere sunt de acțiune, și pot chiar spune că sunt incisivi.

Putem uni comunele limitrofe cu orașul, într-o zonă metropolitană

 

       Ce înseamnă această extindere a PUG-ului orașului Tîrgu-Neamț? Ce beneficii aduce  această extindere a orașului?

Ce vă pot spune e că pe partea stângă nu avem probleme , unde a fost livada orașului este un drum colector. Dar pe partea dreaptă trebuie făcut un drum colector, pentru că ieșirile spre șoseaua națională vor rămâne. Cei de la Drumuri Naționale ne obligă ca cetățeanul să nu iasă din curte direct în șosea. Am avut multe discuții, iar domnul primar chiar s-a luptat cu cei de la Drumuri Naționale, și se pare că 98% e rezolvată. Va fi un lucru bun pentru oraș această extindere. Acest lucru presupune investiții, dar beneficii vor veni în timp. Marii investitori vin de obicei la marginile orașelor. Faptul că terenurile din acea zonă vor deveni intravilane, obligă primăria să facă și investiții, legate de utilități: canalizare, gaz și curent. Dar în același timp dezvolți și orașul. După ce va exista apă, gaz și curent în acea zonă, sunt sigur că zona se va dezvolta, iar investitorii vor apare. Sunt deja câteva societăți din oraș care au deja terenuri acolo și vor să deschidă afaceri.

         Atunci, ne-am putea gândi într-un viitor apropiat, la o zonă metropolitană? Și când spun asta mă refer la faptul că orașul Tîrgu-Neamț s-ar putea uni cu celelalte comune limitrofe, facilitându-ne în acest fel și accesul mai ușor la fondurile europene, care după cum se știe, de anul acesta finanțările europene se vor acorda doar pe regiuni , nu și pe localități rurale. Plus că, există mari şanse de atragere de fonduri de coeziune prin programul Europa 2020. De la an la an, sumele care  sunt repartizate orașelor de la bugetul de stat sunt tot mai mici.

 Da, așa este.  Prin zona metropolitană putem accesa mai ușor fonduri europene. Ar trebui sigur să ne gândim la o zonă metropolitană , pentru că finanțările europene se pot obține mult mai ușor pe regiuni decât pe localități. Putem uni comunele limitrofe cu orașul Tîrgu-Neamț, și să atragem fonduri UE pe respectiva regiune. Și aveți dreptate. Începând cu acest an localitățile rurale nu vor mai putea accesa fonduri europene dacă nu fac parte dintr-o regiune, sau zonă metropolitană. 

Ciprian Traian STURZU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate