Cristina Cosma: „Casa Culturii și creează, și găzduiește cultura”

0

În curând, se împlinește jumătate de an de când Cristina Cosma ocupă funcția de director/ manager al Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț.

O perioadă relativ scurtă, în care prea multe nu se pot schimba, și totuși suficient timp ca o mână de femeie gospodină să-și lase amprenta. Care sunt principalele obstacole întâlnite, dacă mai vin târgoveții la spectacole și ce planuri se conturează pentru viitorul culturii în urbea de sub Cetate aflăm din următorul interviu:

Reporter: Pe Cristina Cosma o cunoaște mai toată urbea, ea fiind cea care prezenta majoritatea spectacolelor și manifestărilor artistice desfășurate la Târgu Neamț în ultimele decenii. Dar cine e, dincolo de asta, Cristina Cosma?

Cristina Cosma: O persoană care pune mult suflet în ceea ce face, care are o mare mulțumire atunci când vede oameni fericiți în jurul ei și care se încarcă cu energia pozitivă ce se întoarce de la cei cu care interacționează.

Reporter: Ați lucrat în Casa Culturii și înainte. Ce sentimente v-au cuprins atunci când ați fost împuternicită să o și conduceți? V-ați gândit vreodată la această posibilitate?

Cristina Cosma: Am mai fost de două ori director interimar câte jumătate de an, în 2000 și în 2002. Așa că nu a fost nimic nou pentru mine.

Reporter: Cum era situația, ce probleme ați identificat? Sunt rezolvabile?

 Cristina Cosma: Sunt o serie de probleme în ceea ce privește partea administrativă a Casei Culturii. O parte le-am rezolvat, cum ar fi: repararea scărilor de la intrarea principală, văruit la subsol, finalizat intrarea din spatele Casei Culturii, grup sanitar, achiziționat câteva obiecte de inventar strict necesare (suport steaguri, steaguri, fețe de masă etc.). In funcție de buget, voi continua cu reparațiile necesare.

Reporter: S-a dovedit a fi această funcție așa cum vă așteptați?

Cristina Cosma: Avantajul meu a fost că am lucrat și înainte, iar experiența și faptul că mă cunoaste toată lumea își spun cuvântul.

Reporter: Este foarte importantă colaborarea cu autorităţile locale. Primiți sprijin din partea lor?

Cristina Cosma, viceprimarul Vasile Apopei și administratorul public Geanina Fedeleș

Cristina Cosma: Da, de fiecare dată când am solicitat am fost sprijiniți.

Avem o parte din manifestările cuprinse în Calendarul activităților anuale, care sunt susținute financiar de Primăria si Consiliul local.

Reporter: În momentul de faţă, câţi oameni are instituţia? Sunt mulți/suficienți/ insuficienți?

Cristina Cosma: Suntem șapte angajați care lucrăm efectiv în Casa Culturii și pentru faptul că avem multă activitate și de cele mai multe ori sâmbăta și duminica, nici nu avem timp să ne luăm zile libere.

Reporter: Ce trupe mai activează în cadrul Casei Culturii?

Cristina Cosma: Avem ansamblurile folclorice „Ozana”, coordonat de instructor-coregraf  Dănică Gâtlan,  „Tinutul Zimbrului”, coordonat de instructor Edurd Brînzei, Grupul vocal „Urmașii lui Ștefan Vodă”, coordonat de solista Ionela Brănișteanu,  Corala „Bazil Anastasescu” dirijată de prof. Eugenia Tiugea, trupa de teatru pentru copii. Și alti copii talentați care vin și fac repetiții și se pregătesc la Casa Culturii la dans, la canto, instrumente muzicale.

Reporter: În ce constă provocarea când ești directorul Casei Culturii din Târgu Neamț? Ce e cel mai greu dar, în același timp, cel mai motivant?

Cristina Cosma: Provocarea cred că este să fii permanent conectat la nevoile culturale ale comunității și să reușești să oferi cât mai multe și diversificate produse și servicii culturale, cu resursele materiale, financiare și umane de care dispunem. Cel mai greu e să îți oferi tot mai mult din timpul tău serviciului. Pentru mine cel mai motivant este atunci când văd cât mai multe zâmbete pe chipul oamenilor, îmi arată că fac bine ceea ce fac!

Reporter: Pe scena Casei Culturii au trecut, de-a lungul timpului, artiști de renume ai României. Cât de greu este să aduci mari nume/ spectacole în fața unui public mic precum publicul târgu-nemțean și cum se derulează întregul proces?

Cristina Cosma: Cu cât sunt mai renumiți artiștii, cu atât sunt costuri mai mari de a-i aduce pe scena Casei Culturii. Sala mare de spectacole dispune doar de 305 locuri, un număr redus de spectatori ceea ce ar însemna un cost foarte mare al unui bilet. Biletele scumpe nu se vând și astfel nu ne permitem să aducem spectacole mari, artiști mari, ar fi un risc prea mare. Artisti renumiți mai vin pe scena Casei Culturii când sunt în turneu prin zona și nu suntem obligați să le achităm noi un anumit onorariu, doar ce încasări se fac. Așa au fost trupe mari ca Directia 5, Compact, spectacole de teatru cu actori de la teatrele din Bucuresti etc.

Reporter: Cum atrageți oamenii? Nu de puține ori, sălile au fost goale ori spectacolele anulate fiindcă nu s-au vândut biletele.

Cristina Cosma: Incercăm prin toate metodele să ne facem cât mai vizibili și auziți de către public. Trebuie gândit de fiecare dată foarte bine când programăm un spectacol, dacă este în week-end sau nu, cărui public se adresează, să nu fie vacanțe, să fie sau nu sărbători și așa mai departe. Nu se potrivește întotdeauna socoteala de acasă cu cea din târg …

Cel mai bine merg spectacolele cu și pentru copii.

Reporter: Ce evenimente importante/ de neratat vor avea loc în Casa Culturii în viitorul apropiat?

Cristina Cosma: Despre Festivalul Medieval  cred că deja se știe că va avea loc de vineri, 28 iunie până duminică, 30 iunie.

In luna iulie continuăm activitatea cu cursurile de teatru, dans sportiv, canto și dans popular,  repetițiile formațiilor proprii, iar în două duminici din luna iulie vă invităm în parc, la spectacole de divertisment oferite de artistii locali, cum ne-am obișnuit să le spunem copiilor talentați din orașul nostru.

In perioada 8-17 iulie găzduim activitățile unei tabere de vară „Grandissimo”, în care tineri talentați din licee si facultăți de artă vor forma o orchestră simfonică si vor repeta la Casa Culturii finalizând cu un mic recital. Sunt asteptați și tineri talentati din orașul nostru să se alature orchestrei.

Reporter: Casa Culturii crează cultură sau o găzduiește?

Cristina Cosma: Casa Culturii și creează, și găzduiește cultura, în egală măsură. Sau putem considera și atunci când găzduiește că tot creează cultură.

Reporter: La final, ce mesaj aveți pentru locuitorii orașului Târgu Neamț?

Cristina Cosma: Vă așteptăm cu drag la Casa Culturii! Urmăriți pagina de facebook si site-ul Casei Culturii pentru a fi la curent cu activitățile noastre! Așteptăm sugestii din partea dumneavoastră pentru activități culturale.

 A consemnat Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate