Cu gândul la…Unire

0

La Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în avans, duminică, 30 noiembrie. Sub egida Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, a fost organizată o manifestare la care au luat parte muzeografi, profesori de istorie, elevi, dar şi public interesat de subiectul Marii Uniri.

În deschiderea evenimentului, un grup de copii de la Liceul Tehnologic Oglinzi, au susţinut un mic program artistic. A urmat apoi o sesiune de comunicări ştiinţifice, susţinute de muzeografii Dan Mihăilescu, Gheorghe Radu şi Roxana Diaconu, cărora li s-au alăturat profesorul Vasile Vrânceanu şi tânăra scriitoare Cătălina Dănilă.

Au fost abordate teme legate de distincţiile militare din Primul Război Mondial, documente aflate în arhivele nemţene privitoare la Unire, concepţia lui Nicolae Iorga referitoare la Unire, sau cum este perceput patriotismul astăzi.

Tot legat de tema întâlnirii a fost şi prezentarea cărţii lui Gh. Radu, intitulată ,,Marea Unire şi judeţul Neamţ”, tipărită la Piatra Neamţ, în 2013.

Un moment interesant a fost vernisarea ,,exponatului lunii decembrie”. A fost prezentat publicului un document din 1857, intitulat ,,Dorinţele româniloru”, care constituie de fapt programul Partidei Naţionale. Acest act cuprinde opt puncte esenţiale legate de dorinţa unirii provinciilor româneşti într-un singur stat, respectarea drepturilor Principatelor, prinţ străin ales dintr-o dinastie a Europei, puterea legiuitoare să fie încredinţată unei adunări obşteşti, supunerea străinilor din Principate la legile ţării şi recunoaşterea dreptului Principatelor de a-şi întemeia relaţii comerciale. Documentul cuprinde şi semnăturile a 50 de personalităţi politice ale vremii, printre care şi Mihail Kogălniceanu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate