Cum faci o impresie bună atunci când vrei să obții un loc de muncă în Olanda?

0

Olanda este una dintre cele mai avansate țări europene la capitolele economie și piața muncii. De exemplu, rata de șomaj în această țară fiind una relativ mică, de doar 3.83% în anul 2018. În ultimii 20 de ani, media a fost de 5%. În România, în anul 2023, rata de șomaj este de aproximativ 6%.

Astfel, din ce în ce mai mulți oameni caută locuri de muncă Olanda. Un contract de muncă semnat în această țară aduce cu sine o sumedenie de beneficii, mai ales pentru străini. Desigur, întrebarea este cum poți face cea mai bună impresie atunci când vrei să obții un loc de muncă în țara respectivă?

Iată răspunsurile clare la această întrebare!

Creează un CV adecvat țării

Deși există un model de CV european (EuroPass), fiecare țară prezintă anumite caracteristici când vine vorba de preferințele angajatorilor în materie de CV. De exemplu, CV-urile olandeze rareori depășesc două pagini. De altfel, olandezii înșiși sunt direcți și prompți – trebuie să înveți să fii la fel.

Apoi, este evident faptul că CV-ul trebuie să fie în limba olandeză. Totuși, ține minte faptul că acesta poate fi oferit angajatorului și în limba admisă de companie (sau limba companiei în cazul în care este o multinațională).

Nu în ultimul rând, trebuie să introduci detalii personale uzuale. Astfel, trebuie să menționezi educația avută, calificări și alte abilități. Totodată, pozițiile ocupate în trecut (începând cu ultimul loc de muncă avut), precum și o listă de hobby-uri și plăceri sunt esențiale pentru angajator.

În ziua de astăzi, companiile au în vedere și tipul de persoană a potențialului angajat, anume și abilitățile de comunicare și integrare într-un colectiv, de exemplu. Abilitățile relevante strict pentru locul de muncă nu îți mai garantează poziția.

Pregătește-te corespunzător pentru interviu

Evident, interviul este o altă parte importantă a procesului de angajare. Adevărata impresie se creează în timpul interviului și nu de pe urma CV-ului, după cum s-ar spune..

Primul lucru pe care trebuie să-l înveți este faptul că olandezii sunt foarte direcți. Angajatorii vor dori să afle anumite lucruri despre viitorii angajați. Este posibil să ți se adreseze și câteva întrebări mai personale – stare civilă, vârstă, etc.

Desigur, este importat și să te informezi în privința companiei angajatoare. Cel mai important aspect îl reprezintă cultura organizațională a acesteia. Olandezii pun mare preț pe mediul de lucru, procesele de lucru, dar și pe ritmul în care angajații lucrează. Nu se impun limite, dar aceștia vor dori să știe și părerea ta privind aceste lucruri.

Nu în ultimul rând, nu uita de ținută! Aceasta nu trebuie să fie exagerată, dar nici prea casual. În timpul cercetării companiei, vei afla mai multe despre cultura organizațională a acesteia, implicit despre modul în care ar trebui să te îmbraci. Unele companii vor necesita un costum, pe când altele vor fi OK cu un tricou alb alăturat unei perechi de pantaloni elegante.

Nu vei avea parte de un singur interviu!

Spre deosebire de procesul de angajare tipic României, în Olanda vei avea de-a face cu trei interviuri diferite, dintre care primul va fi, de cele mai multe ori, online.

Astfel, în primul interviu se dorește evaluarea personalității tale. CV-ul a fost deja acceptat, acum și persoana trebuie să fie acceptată, după cum s-ar spune. Apoi, în al doilea interviu se dorește evaluarea modului în care te vei putea integra culturii organizaționale a companiei. În funcție de poziția pentru care aplici, al doilea interviu poate fi însoțit și de teste. Acestea au rolul de a demonstra abilitățile pe care le deții.

Nu în ultimul rând, al treilea interviu marchează, de regulă, faptul că ți se va oferi poziția pentru care ai aplicat. Tot ce îți rămâne de făcut este să accepți sau să refuzi, după caz!

Atunci când cauți locuri de muncă în Olanda, nu trebuie să te aștepți la un proces rapid. Desigur, acesta nu va fi mai rapid ca în România, contrar opiniei multora. Chiar și în Olanda și în alte țări, întreg procesul de angajare poate dura chiar și două luni.

În acest timp, poți căuta și alte poziții interesante pentru care ai putea aplica. Nu uita că piața muncii poate fi exploatată cu ușurință de persoana care se pregătește corespunzător pentru procesul de angajare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate