Datornicii la gunoi cauzează probleme „urât mirositoare” orașului Târgu Neamț

2

Târgnemțenilor li se ridică săptămânal gunoiul, însă mulți dintre ei uită să și plătească taxa aferentă acestui serviciu. Așa se face că SC ECO TG SRL- societatea de salubrizare aflată în subordinea Primăriei Târgu Neamț, care se ocupă cu colectarea deșeurilor menajere, are de recuperat sute de mii de lei de la rău-platnici. În acest context, este afectată buna funcționare a firmei, care nu poate face noi investiții, iar în curând Târgu Neamț riscă să fie confundat cu o groapă de gunoi, fiindcă operatorul nu va mai prelua deșeurile menajere produse de cei care nu plătesc.

Tomberonul plin cu datorii e la asociațiile de proprietari

eco3Aproape 170.000 lei este cuantumul datoriilor acumulate de asociațiile de proprietari din orașul Târgu Neamț, bani care reprezintă facturi neachitate către ECO TG. Cele mai impresionante restanțe s-au adunat la Asociațiile de Proprietari C Prim (peste 58.000 lei) și A Prim (31.087 lei). În cazul Asociațiilor de Proprietari B Prim, D Prim și Plăieșii, s-a renunțat la contracte  și s-au făcut contracte individuale cu fiecare locatar, însă asociațiile au rămas cu facturi neachitate dinainte de acest demers. ECO TG are de încasat peste 37.000 lei de la Asociația de Proprietari D Prim, în jur de 13.700 lei de la B Prim și 6.300 lei de la Asociația de Proprietari Plăieșii.

Există și exemple de bune practici în ceea ce privește plata serviciilor de salubrizare în zona blocurilor. Asociația de Proprietari BRAZI achită la timp și beneficiază lunar de un discount de 1,5% din valoarea facturii, decizie luată de Adunarea Generală a Acționarilor de la ECO TG.

O persoană pe contract, dar gunoi cât pentru cinci

SANY03531-500x886În ceea ce privește târgnemțenii care locuiesc la casă, sunt și utilizatori cu restanțe mai mari de trei ani la gunoi, majoritatea fiind rromii din Tăbăcari, de la care sunt slabe șanse ca operatorul de salubritate să își recupereze datoriile.

De asemenea, multe familii  declară un număr mai mic de membri pentru a plăti mai puțin la salubritate, deși gunoiul adunat în tomberon îi dă de gol. În această perioadă sunt veniți acasă și târgnemțenii care lucrează în străinătate. Cantitatea de gunoi aruncată în tomberoane crește considerabil, și o dată cu ea…și costurile pe care le suportă ECO TG pentru a se debarasa de respectivele deșeuri.

Există și târgnemțeni care locuiesc la bloc, au contract individual cu firma de salubritate, dar nu achită cu lunile taxa pentru gunoi. Dacă luăm în calcul și apartamentele nelocuite, datoriile lăsate în urmă de persoanele decedate, proprietarii care și-au vândut sau închiriat apartamentele și pe cei care refuză categoric să plătească, paguba totală a celor de la ECO TG crește considerabil.

Bani nu, gunoi da!                            

Deși sunt rău-platnici, e imposibil de crezut că cei care nu își achită datoriile renunță la a mai arunca resturile de zi cu zi în tomberoanele pe care ECO le golește periodic. Iar cheltuielile pentru aceste deșeuri „ale nimănui” sunt suportate din bugetul local, adică și din buzunarul cetățenilor responsabili.ECO

„Avem bani pe hârtie, dar fizic… nu! Am făcut toate demersurile legale de strângere a creanțelor: înștiințări de suspendare sau sistare a serviciului de colectare sau propuneri de eșalonare, dar unii pur și simplu nu vor să înțeleagă că trebuie să plătească și acest serviciu. Amenzi noi nu le putem da. Am făcut echipe care merg efectiv în teren si verifică situația contractelor si spun oamenilor să plătească. Cetățenii din Târgu Neamț trebuie să înțeleagă că ei nu plătesc la ECO o taxă pe gunoi, ci un serviciu pe care firma îl oferă. Când cineva ne ia gunoiul din curte sau din apartament, trebuie plătit. Si noi avem cheltuieli, pe care trebuie să le achităm din sumele facturate. Prin agenții recuperatori încasăm  maxim 15% din totalul datoriilor acumulate, iar din cauza rău-platnicilor suferă toți locuitorii orașului, fiindcă investițiile sunt blocate”, a spus Ovidiu Toma, directorul SC ECO TG SRL.

Solutii… urât mirositoare

Pentru că a epuizat toate variantele amiabile, operatorul pregătește dosarele pentru a da rău-platnicii în judecată.

Ultima și cea mai urât mirositoare variantă de a recupera banii de la datornici este ca societatea ECO TG să nu mai ridice gunoiul în zonele în care există restanțieri. Imaginați-vă ce priveliște și ce miros ar stăpâni orașul Târgu Neamț în acest caz, cu munți de gunoaie ridicați lângă fiecare tomberon. Un focar de infecție, provocat pe târgnemțenii inconștienți.

„Rugăm cetățenii să plătească datoriile aferente, să respecte clauzele contractuale și să trateze cu responsabilitate mediul înconjurător și sănătatea populației. În caz contrar, nu ne putem desfășura activitatea în condiții normale!”, a conchis Ovidiu Toma.

În anul 2015, s-au colectat peste 5.000 tone de deșeuri de pe raza orașului Târgu Neamț. ECO TG percepe o taxă de 7.04 lei/ persoană / lună (fără TVA, la case și la blocuri), iar pentru agenții economici tarifele sunt diferentiate în funcție de pubelă. Din încasări, operatorul de salubrizare colectează gunoiul (costuri- combustibil, vehicule speciale, salarii angajați), îl sortează cât poate (într-o mică proporție, fiindcă majoritatea târgnemțenilor nu colectează selectiv) și transportă totul la groapa de gunoi de la Girov.

Andreea Trăsnea

 

2 Comentarii
  1. Luca Aurelian spune

    De ce Consiliul Local Tg. Neamt nu impune incheierea de contracte de salubritate pentru toti proprietarii de case ? In fiecare gospodarie se aduna gunoi menajer sau de alta natura care nu ar mai fi ars sau aruncat aiurea de cei care nu au contract de colectare a gunoiului.

  2. MINODORA VASILIU spune

    Ar putea creste cifra de afaceri daca s-ar aduna si gunoaile umane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate