Rămășițe umane descoperite pe strada Cetății

2

Pe strada Cetății au fost descoperite rămășițe umane, în urma lucrărilor efectuate de ApaServ pentru rețeaua de canalizare. Muncitorii au găsit un craniu uman, după care au sesizat Poliția.0

Vasile Diaconu, arheolog la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, s-a deplasat la fața locului, unde a observat că este vorba de rămășițe umane aflate la o adâncime de  aproximativ 2- 2,5 metri.

Lucrările au fost sistate și s-au cerut documente în vederea obținerii autorizațiilor de supraveghere arheologică.

În acest caz, compania care efectuează lucrarea trebuie să încheie un contract de supraveghere arheologică cu Muzeul Județean Neamț – instituție abilitată să facă astfel de intervenții. Se prezintă un plan de situație, un proiect tehnic al săpăturilor pe suprafața de teren care urmează a fi supravegheată. Acest document, alături de autorizațiile de mediu, de la Direcția pentru Cultură și de la Primăria orașului Târgu Neamț (fiindcă săpăturile au loc pe domeniul public) se depun la Complexul Muzeal Județean Neamț. Conducerea Complexului, pe baza acestor documente, înaintează către Ministerul Culturii o cerere de autorizație pentru supraveghere arheologică. După aprobarea cererii, între beneficiarul de drept al lucrării (ApaServ în acest caz) și Complexul Muzeal se încheie un contract de supraveghere arheologică și se continuă lucrările în prezența unui reprezentant al muzeului.

Săpătura pentru rețeaua de canalizare va continua doar după recuperarea acestor vestigii de către arheologul delegat. Descoperirea arheologică va fi analizată, inventariată, conservată și valorificată. Atâta timp cât nu există autorizație din partea Ministerului Culturii, muncitorii ApaServ nu pot să intervină, pentru că aduc atingere în mod direct unor urme cu specific arheologic.

Vom reveni cu mai multe detalii după efectuarea săpăturilor arheologice.

Tot în aceeași zonă, la aproximativ 20 de metri distanță,  în anii ’70, când se efectuau lucrări pentru canalul de apă, s-au găsit vestigii arheologice, recuperate atunci de către specialiștii de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț.

Andreea Trăsnea

IMG_3459

 

2 Comentarii
  1. 1 spune

    In acel loc la 20 metri distanta s-a descoperit o biserica veche din anii 1650,biserica a fostului sat Vasilauti.In acest sat locuiau garzile Cetatii Neamt din vremea lui Vasile Lupu!Probabil ca in preajma bisericii era un cimitir medieval.SURSA ESTE REGRETATUL PROFESOR DE ISTORIE ,FOST DIRECTOR LA MUZEUL TARGU NEAMT GAVRIL LUCA TRECUT IN NEFIINTA IN TOAMNA LUI 2012!

  2. 1 spune

    in preajma canalului de apa ,se poate observa cu destula usurinta ramasitele din zidul fostei biserici!(in zona locuintei fam RUSU Fanica)Probabil ca acum din cauza balariilor si a diverselor materiale depuse nu se poate vedea prea usor acele ziduri!in 1970 s-au gasit si cranii!Toata zona aceasta este plina de vestigii arheologice pentru ca localitatea se intindea pe marginea padurii incepand cu spitalul si pana deincolo de Condreni!Populatia se retragea in cazul diverselor atacuri in Cetate!SURSA-PROFESOR GAVRIL LUCA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate