DESPRE CELEBRAREA A 100 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI ION CREANGĂ

0

În martie 1937, la Humuleşti s-au organizat ample manifestări dedicate împlinirii unui secol de la naşterea marelui Creangă. Organizatorii activităţilor culturale au fost preotul paroh Constantin Cozma şi cadrele didactice Maria Savinescu şi Ion Papuc. Datorită faptului că se dorea o manifestare cât mai amplă şi care să fie pe măsura personalităţii celui care era omagiat, au fost trimise mai multe invitaţii scrise. Au fost expediate astfel de invitaţii Casei Regale a României, Ministerului Educaţiei Naţionale, Fundaţiilor Regale, Mitropoliei, Societăţii Scriitorilor Români, Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, tuturor şcolilor din vecinătate, preoţilor, autorităţilor judeţene şi locale, diferitelor societăţi culturale şi chiar unor ziare precum ,,Universul”, ,,Curentul”, ,,Avântul”, ,,Opinia”. Dintre personalităţile vremii au fost invitaţi prof. univ. Ion Simionescu (geolog şi paleontolog, membru al Academiei Române), prof. univ. Simion Mehedinţi (geograf, membru al Academiei Române) şi prof. univ. Dimitrie Gusti (filosof şi sociolog, membru al Academiei Române), prof. Leca Morariu, G. T. Kirileanu.

Din datele de care dispunem, cea mai mare parte a invitaţilor au fost prezenţi la Humuleşti în ziua de 1 martie 1937, iar alţii – în special instituţii – au trimis delegaţi sau telegrame prin care mulţumeau organizatorilor şi salutau iniţiativa acestora.

Privitor la programul manifestării, acesta era structurat astfel: de la 8.30 la 10 trebuia să aibă loc şedinţa Cercului Cultural al Şcolii Nr. 3 de fete din Humuleşti; de la 10 la 11 se oficia la biserica din Humuleşti o ceremonie religioasă, care era urmată apoi de un pelerinaj la casa în care s-a născut scriitorul (între orele 11-13). De la 14.30 până la ora 17 era programată să se desfăşoare o serbare susţinută de către elevii celor două şcoli din localitate.

Aşa cum o arată sursele arhivistice, în prima partea a zilei de 1 martie s-au desfăşurat activităţi cu caracter cultural-ştiinţific menite să elogieze personalitatea lui Ion Creangă şi să popularizeze diverse aspecte legate de creaţia literară şi didactică a acestuia. Au fost susţinute mai multe conferinţe, în special de către cadrele didactice de la şcoala din Humuleşti, prin care se evocau aspecte diverse din viaţa şi activitatea literară a lui Creangă.

După ce s-au susţinut cuvântările amintite şi după vizitarea casei în care s-a născut Creangă, participanţii au servit masa la şcoală, prilej cu care au fost aduse în discuţie diverse aspecte legate tot de importanţa scriitorului humuleştean şi a lucrărilor sale. A urmat apoi o serbare organizată de elevii şcolii din Humuleşti, care au recitat poezii şi au cântat, iar în final, delegatul Ministerului Educaţiei Naţionale, inspectorul Vasile Helgiu a mulţumit cadrelor didactice pentru implicarea în organizarea activităţilor legate de împlinirea unui secol de la naşterea lui Ion Creangă.

Un amănunt interesant care trebuie subliniat este acela că în cancelaria şcolii, cu prilejul manifestărilor de la 1 martie 1937, au fost puse bazele unui mic muzeu, care cuprindea 160 de piese (obiecte etnografice, o miniatură a casei scriitorului, manuale şcolare publicate de Creangă, fotografii, documente), care vor constitui ulterior bazele Muzeului Memorial ,,Ion Creangă”-Humuleşti.

Roxana Diaconu

fig.-7 Copy-of-Copy-of-fig.-7

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate