Ecoturismul – promotor al dezvoltării turistice a județului Neamț

0

Dacă ar fi să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă ecoturismul, ne-am da seama că această formă de turism reprezintă o călătorie conștientă și responsabilă, prin care vizitatorul caută să experimenteze surpriza descoperirii unor locuri sau regiuni restrânse, ca o alternativă a turismului de masă care apare mai ales în zone unde numărul de vizitatori ajunge chiar să depășească populația locală.

Ecoturismul s-a dezvoltat în ultimii ani din preocuparea pentru mediul înconjurător, corelată cu o oarecare insatisfacție oferită de turismul de masă. Din această perspectivă, multe țări au început să realizeze că turismul bazat pe natură oferă noi mijloace de a genera dezvoltare prin conservare, cu efecte mai puțin distructive asupra mediului decât agricultura sau exploatările forestiere.

Această formă de turism are potențialul de a contribui la atingerea câtorva deziderate, precum dezvoltarea turismului durabil, descongestionarea destinațiilor clasice, reducerea sezonalității și redirecţionarea fluxurilor de turişti către destinaţii non-tradiţionale.

Dezvoltarea turistică presupune în primul rând existența unor zone cu potențial turistic atractiv, care să poată asigura integrarea acelui teritoriu în circuitul turistic intern și internațional. Pentru ca această integrare să se poată realiza, zona trebuie să dispună de o serie de componente esențiale: infrastructură turistică și generală (pentru asigurarea accesului turiștilor în teritoriu), potențial turistic, atât natural, cât și antropic, precum și structuri turistice, ca bază tehnică și materială a turismului. Dezvoltarea permanentă a acestui sector reprezintă o prioritate a Consiliului Județean Neamț, turismul județean remarcându-se printr-o combinație armonioasă a modului tradițional de trai cu specificul lumii moderne, fiind, în prezent, una dintre principalele destinații și repere turistice din România, care atrage anual mii de vizitatori din întreaga lume.

Județul Neamț deține, la acest moment, zone dezvoltate din punct de vedere al activității turistice, în arealele Tîrgu Neamt, Piatra Neamț și Ceahlău (Durău)1, principalele atracții turistice în aceste zone fiind peisajul geografic variat, cu multe locuri pitorești, monumente istorice și de patrimoniu artistic, originalitatea elementelor etnografice și folclorice și stațiunile balneare. Toate acestea au favorizat dezvoltarea mai multor forme de turism în regiune: turism cultural, turism ecumenic, turism montan, turism de relaxare, turism rural, ecoturism, turism balnear și turism de afaceri.

___________

1 Conform Breviarului turistic 2018, furnizat de Institutul Național de Statistică, în 2017 existau 271 de unități de cazare turistică cu funcțiuni de cazare în judeţul Neamț, cu un număr total de 7.455 de locuri de cazare în unități de cazare de 2, 3 și 4 stele (ca nivel de confort), concentrate în special în partea de vest a județului, în principal în jurul oraşelor Piatra Neamț, Tîrgu Neamț și stațiunii Durău. Indicele de utilizare netă a fost de 21,4%, iar durata medie de ședere de 1,8 zile / turist. 

Având în vedere tendința actuală, la nivel internațional, de dezvoltare și promovare a ecoturismului, ca formă de turism ce are ca principal scop observarea și aprecierea naturii și a tradițiilor locale legate de natură, Consiliul Județean Neamț susține și urmărește, prin proiectele pe care le derulează, respectarea principalelor atribute din acest sector, precum: contribuția la conservarea naturii, caracterul educativ pentru turiști și pentru comunitatea locală, responsabilizarea turiștilor, precum și impactul minim asupra mediului, urmărind totodată și participarea localnicilor la dezvoltarea turismului prin crearea şi promovarea produselor turistice, realizarea produselor turistice de către firme mici, deținute de localnici, precum și susținerea bunăstării localnicilor situați, în mare parte, în zonele rurale din vecinătatea sau din interiorul ariilor protejate.

În acest context, județul Neamț se bucură atât de un cadru natural de excepție, cât și de un potențial etnografic și folcloric de mare originalitate și autenticitate, reprezentat prin valori arhitecturale, tehnici populare, meșteșuguri, folclor și obiceiuri ancestrale, sărbatori populare, la care se adaugă numeroase monumente istorice și de artă, vestigii arheologice, muzee, toate acestea amplificând și completând potențialul ecoturistic al ținutului Neamțului.

Prin proiectele pe care le derulează în prezent Consiliul Județean Neamț, cu rol în dezvoltarea și promovarea turismului județean, în general, şi ecoturismului, în special, se numără:

  • ”Eliminarea și securizarea zonelor periculoase din Masivul Ceahlău – Scări Vf. Toaca”, proiect prin care Consiliul Județean Neamț dorește să amenajeze accesul turistic pe Vârful Toaca din Masivul Ceahlău, prin realizarea unor scări de acces și a unui punct de belvedere, în vederea prevenirii accidentelor montane și pentru deplasarea pe munte a turiștilor în condiții de siguranță.
  • “Eliminarea unor puncte periculoase pe traseele montane din Masivul Ceahlău”, prin care se dorește reamenajarea a 3 trasee turistice din Masivul Ceahlău, unde pe anumite porțiuni siguranța turiștilor este pusă în pericol, prin existența posibilității de accidentare sau a dificultății de orientare.
  • ”Porțile Neamțului”, proiect ce are ca obiectiv „întâmpinarea vizuală” a vizitatorului, imediat ce ajunge pe teritoriul judeţului Neamţ, printr-un element de signalectică şi un mesaj specific, care să vorbească în acelaşi timp despre „istorie, cultură, oameni şi locuri”, având rolul de a crea o percepţie pozitivă persoanelor care tranzitează judeţul Neamţ, asupra imaginii acestuia şi de a le determina să viziteze judeţul Neamţ.
  • Complexul de agrement ”Ținutul lui Creangă”, obiectiv major de investiții ce va fi amplasat în zona orașului Tîrgu Neamț, prin care se previzionează obținerea următoarelor beneficii:
  • Crearea de noi produse turistice competitive, noi oferte turistice pentru relaxare şi petrecere a timpului liber;
  • Dezvoltarea şi diversificarea serviciilor turistice la nivelul județului;
  • Dezvoltarea celorlalte domenii economice, conexe domeniului turistic;
  • Crearea de noi locuri de muncă.

De asemenea, Consiliul Județean Neamț organizează anual o serie de evenimente care promovează și susțin obiectivele urmărite de ecoturism, și anume:

  • Festivalului de Artă Populară „Lada cu Zestre”, organizat anual de către Consiliul Județean Neamț în colaborare cu Complexul Muzeal Județean Neamț, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Piatra Neamț, Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamțului și Fundația Științifică “Constantin Mătasă”. Festivalul s-a impus, de-a lungul timpului, ca o manifestare emblematică la nivel regional şi naţional, având caracter sincretic, îmbinând componenta artistică cu latura educativă şi ştiinţifică, sub semnul şi în spiritul culturii populare autentice.
  • Festivalul Muntelui Ceahlău organizat anual de către Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local al Comunei Ceahlău, Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău şi Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”. Evenimentul constituie o oportunitate deosebită pentru promovarea potențialului turistic, dar și a tradițiilor culturale ale zonei, fiind cea mai atractivă manifestare organizată de Consiliul Judeţean Neamţ sub aspectul dinamicii acesteia, reprezentând un factor incontestabil de promovare a turismului în judeţ, dar şi de popularizare a cadrului natural aparte, a legendelor şi tradiţiilor locului.

Pe lângă proiectele aflate în derulare și evenimentele din domeniul turistic organizate anual, Consiliul Județean Neamț asigură și promovarea permanentă a obiectivelor de interes județean:

  • În mediul online, prin actualizarea permanentă a site-urilor dedicate turismului viziteazaneamt.ro și www.visitneamt.com, având rolul de a promova în mediul digital bogatul patrimoniu al județului Neamț și la care s-a înregistrat un număr de peste 130.000 de accesări, anual;
  • Prin intermediul paginilor de Facebook Viziteaza Neamt și Visit Neamt, unde se înregistrează lunar peste 35.000 de vizualizări;
  • Prin aplicația mobilă Visit Neamt, creată pentru smart phone și dispozitive mobile, ce urmează să fie lansată în perioada următoare. Aceasta va fi concepută astfel încât orice turist (atât român cât și străin), care dorește să viziteze județul Neamț, să poată accesa informațiile dorite. Scopul implementării acestei aplicații mobile pentru dispozitive mobile inteligente este de a pune în valoare patrimoniul natural și cultural al județului, de a promova evenimentele, biodiversitatea, identitatea locală, conducând totodată la crearea și dezvoltarea serviciilor din domeniul turismului;
  • Prin crearea brandului turistic al Județului Neamţ, în scopul promovării judeţului ca destinație turistică. Obiectivul principal este creșterea atractivității și vizibilității județului Neamț la nivel naţional şi internaţional, urmărind dezvoltarea serviciilor din domeniul turistic, prin promovarea tuturor valorilor antropice şi naturale, sub un concept reprezentativ;
  • Prin participarea anuală la târguri de turism naționale și internaționale – manifestări ce permit prezentarea și punerea în valoare a bogatului patrimoniu al judeţului Neamţ: gama variată de produse turistice şi zonele cele mai frumoase din judeţ, moştenirea culturală, ariile naturale, tradiţiile şi obiceiurile care constituie un veritabil produs turistic şi care trebuie valorificate, precum şi infrastructura de cazare şi alimentaţie publică. Scopul participării la târgurile de turism naționale și internaționale este acela de a crește notorietatea obiectivelor turistice de interes ale județului și atragerea unui număr cât mai mare de turişti, din toate colțurile țării, dar și din străinătate;
  • De asemenea, prin mecanismul oferit de Legea nr. 350/2005, Consiliul Județean Neamț finanțează anual cu sume nerambursabile o serie de proiecte propuse de către entități non-profit (asociații și fundații), prin care se promovează și se asigură vizibilitatea potențialului turistic al județului.
  • În luna august 2018, la invitația Ministerului Turismului, Destinația Turistică de Excelență „Ținutul Neamțului” a aderat la Rețeaua EDEN, înființată din inițiativa Comisiei Europene și care are peste 500 de membri – destinații turistice de excelență din Europa.
  • În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în județul Neamț va avea loc în luna aprilie 2019, întrunirea EDEN la nivel european, organizată de Ministerul Turismului cu sprijinul și implicarea Consiliului Județean Neamț.

Dat fiind potențialul Județului Neamț, unde spaţiul este încărcat de frumuseţe şi spiritualitate și în care satele mai păstrează atmosfera liniştită a vremurilor trecute, iar oamenii încă mai respectă „obiceiurile pământului”, Consiliul Județean Neamț susține și urmărește dezvoltarea și promovarea ecoturismului ca formă de turism aflată în continuă ascensiune la nivel național și internațional, mizând în egală măsură pe responsabilizarea vizitatorilor, ce pot petrece în judeţul Neamţ o vacanţă cu totul specială, contribuind în același timp la o mai bună înțelegere, apreciere și bucurie de a descoperi și ocroti natura și cultura tradițională locală.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate