Elevii de la „Conta” au descoperit frumuseţile naturale din 6 ţări europene

0

Experiență nemaipomenită pentru 26 de elevi de la Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț.

Aceștia au întreprins o vizită de documentare în șase țări europene, în cadrul proiectului tematic intitulat „Frumuseți naturale: lacuri, saline, mine și parcuri naturale”, desfășurat de instituția școlară în parteneriat cu Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani.

vizita de documentare liceul vasile conta targu neamtSub coordonarea a două cadre didactice (prof. Karina Cojocariu și prof. Daniela Cristea) și împreună cu alți elevi și profesori de la colegiul botoșănean, elevii de la „Conta” au străbătut timp de o săptămână România, Ungaria, Austria, Slovenia, Italia și Croația, admirând frumusețea unor locuri naturale spectaculoase. Amintim aici Salina Turda – cel mai frumos loc subpământean din lume, Seegrote (Hinterbruhl, Austria)- cel mai mare lac subteran din Europa, Hallstatt- cea mai frumoasă stațiune de munte austriacă, care are și cea mai veche salină din lume și cel mai lung tobogan de lemn din Europa, Postojna (Slovenia) – cea mai mare peșteră din lume, cu peste 21 de km de pasaje și galerii, Parcul Național de la Plitvice (Croația) – considerat cel mai frumos parc natural din lume, cu 16 lacuri și multe cascade și cel mai mare lac din Europa centrală, care se găsește la Balaton, Ungaria.

„Elevii noștri au învățat foarte multe lucruri utile în cadrul acestei vizite de documentare, care a cuprins șase țări europene. Au aflat povestea și istoricul din spatele fiecărui obiectiv vizitat – lacuri, saline, mine și parcuri naturale de o frumusețe spectaculoasă. Informațiile acumulate urmează să le disemineze la școală”, ne-a precizat Karina Cojocariu, director al Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț.

O descriere mai elaborată a acestei activități inedite de care au beneficiat elevii târgnemțeni, din perspectiva unui profesor coordonator în cadrul proiectului, puteți citi în continuare:

 

Pe drumurile Europei, sub semnul superlativului

Orice excursie se naşte din dorinţa de a explora, de a călători, de a cunoaşte. Proiectul pe care elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Național  „A.T. Laurian” din Botoșani l-au lansat în luna aprilie a venit ca o provocare pentru toţi cei de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamţ. Şi pentru că întotdeauna ne place să spunem „CONTAŢI PE NOI!”, am luat decizia să pornim de-a lungul şi de-a latul Europei.

Denumirea proiectului ne-a determinat să ne informăm despre ceea ce urma să descoperim: lacuri, saline, mine și parcuri naturale situate în şase ţări: România, Ungaria, Austria, Slovenia, Italia și Croația. Cu rucsacul în spinare, cu energie, entuziasm şi cu un zâmbet larg, am pornit la drum, în ciuda faptului că vremea nu se arăta foarte prietenoasă cu noi.

În cel mai frumos loc subpământean din lume, Salina Turda, un adevărat muzeu de istorie al mineritului de sare, am ajuns plini de elan. Am descoperit o împletire de  istorie şi legendă, de sănătate şi frumuseţe.

Ne-am îndreptat în următoarea zi spre Seegrotte, cel mai mare lac subteran din Europa, nu înainte de a rosti “Glück-Auf!”, adică „Noroc Bun!”. Fostă mină de ipsos, grota a fost invadată în urma unei explozii de o mare cantitate de apă. Pe lacul subteran imens format aici, cel mai mare de acest tip din Europa, ne-am plimbat cu barca şi am stat la adăpost de vijelia care începuse afară să pună stăpânire pe Austria. Am pornit spre altitudine, spre mina de sare din Hallstatt, însoţiţi de o ninsoare rece şi de un vânt nemilos, mai întâi cu funicularul, apoi pe jos. Capătul funicularului ne-a oferit un punct de belvedere asupra lacului, satului şi masivelor muntoase din împrejurimi. După ce ne-am echipat în salopete de mineri, am pătruns în mină şi am trecut dintr-o cameră în alta în viteză, pe topogane de lemn, cele mai lungi din Europa. Plimbarea de seară prin cel mai mare parc de distracții din Prater din Viena, ne-a menţinut în aceeaşi lume a jocului şi a distracţiei.

Cea mai mare surpriză a fost o scurtă vizită în orașul Trieste, Italia, unde am vizitat Castelul ”Miramare” și ne-am plimbat pe faleza mării Adriatice și pe străduțe înguste cu clădiri cu arhitectură veche. Am făcut parcă un salt în timp şi am trecut de la puţine grade Celsius şi de la ninsoare abundentă, la 16 grade, soare, mare … o lume a extremelor.

Peştera Postojna din Slovenia avea să ne surpridă prin grandoare. Am ajuns în mijlocul peşterii după o călătorie cu trenuleţul – mocăniţă pe o distanţă de 3,7 km Lumea stalactitelor, stalagmitelor şi coloanelor ne-a făcut să rămânem încremeniţi în faţa acestor minuni ale Europei. Cu adevărat e perla carstului european, un castel al ţinuturilor slovene sculptat în stâncă, un monument arhitectonic al naturii. Cuvintele cred că sunt de prisos.

Croaţia ne-a întâmpinat cu un RAI pe care l-am descoperit într-o explozie de soare ce a împrăştiat în aer 18 grade, de arbori brodaţi cu flori, de iarbă crudă, de cascade neobosite venite parcă de pe un alt ţinut şi de vietăţi aflate sub semnul protecţiei. Am avut parte de o terapie ce ne-a încărcat cu emoţie, fericire, trăire, încărcare la maximum. Toate imaginile imortalizate sunt demne de vederi situate în topul frumuseţii, căci albastrul străveziu al apelor se asortează cu cerul azuriu şi cu iarba de smarald, ca-ntr-un vis. Acesta e Parcul Naţional Plitvice.

Budapesta, ultima ţară trecută pe listă, ne-a condus pe marginea lacului Balaton, unul din cele mai mari lacuri ale Europei și e cel mai mare din Europa Centrală. Un loc de odihnă, de linişte, în care am reuşit să visăm la zilele minunate care se apropiau de sfârşit.

Toată această excursie a stat sub semnul superlativului reletiv: „cel mai vizitat”, „cel mai mare”, „cel mai frumos”, „cel mai lung”. La sfîrşit, putem formula cu superlativul absolut: a fost o experienţă extraordinară, o expediţie frumoasă – frumoasă, un timp strălucitor ca un diamant. Ce armonie e acum în sufletele noastre! Un vis împlinit!

prof. Daniela Cristea,

Liceul „Vasile Conta”, Tg. Neamţ

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate