Exercițiu de alarmare publică în caz de cutremur, la Târgu Neamț

0

Joi, 31 martie, la Târgu Neamț s-a desfășurat un exercițiu de alarmare publică în caz de cutremur.

După întrunirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului, la ora 10:50, s-a dat semnalul „Alarmă la dezastre” pe teritoriul întregului oraş. Au fost mobilizate toate forțele: Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Târgu Neamț și Detașamentul de Pompieri, Serviciul de Ambulanță, Poliția orașului și Poliția Locală, subunitatea de Jandarmerie, spitalul și alte instituții publice.

La baza exercițiului de alarmare publică în caz de cutremur a stat următorul scenariu:

La ora 08.30, în zona VRANCEI s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara RICHTER cu o durată de 20 secunde, manifestându-se în zona de NE a Moldovei cu intensităţi între 7 – 8 pe scara MSK.

Pe teritoriul judeţului Neamţ, ca urmare a producerii cutremurului, au fost afectate mai multe localități, rezultând numeroase pierderi şi distrugeri. Au fost afectate clădiri de locuit, căi de comunicaţii rutiere şi feroviare, conducte de gaze naturale, apă, reţele electrice şi telefonice şi s-au produs incendii. Din primele informaţii primite, la Târgu Neamţ cutremurul nu a produs în mediul construit prăbuşiri generale sau locale. În zona străzii Veniamin Costache, nr. 5, datorită efectelor cutremurului a fost afectată clădirea Internatului din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Aici au fost mobilizate forțele locale pentu exercițiul tactic. Au fost semnalate și scăpări de gaze naturale ca urmare a unei posibile fisuri la rețeaua de gaz metan. Un elev a fost surprins de cutremur, iar Serviciul de Ambulanță a intervenit pentru salvarea și transportarea lui la loc sigur.

Cei 100 de elevi, personalul didactic și  auxiliar au fost evacuați și transportați la Sala de Sport a Clubului Sportiv, situată în zona Stadionului Cetatea.

La nivelul oraşului au fost evacuate toate unităţile de învăţământ, personalul didactic, elevii şi personalul auxiliar aşteptând pe locurile de adunare, informaţii din partea autorităţilor locale în vederea deplasării spre locuinţele personale.

Pe durata exerciţiului, cadrele Inspecţiei de Prevenire din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ au urmărit funcţionarea şi audibilitatea sistemului de alarmare (sirenelor) și activitatea membrilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă si a membrilor Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă pentru managementul și gestionarea situației de urgență produse de cutremurul ce afectează, fictiv, orașul Târgu Neamț. De asemenea, a fost evaluat modul de comportare a personalului didactic și elevilor, precum și a personalului din instituţii şi din incintele operatorilor economici. Exerciţiul s-a încheiat la ora 12:00, prin semnalul „Încetarea alarmei”:

Andreea Trăsnea/ Imagine: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate