Expoziția foto-documentară „Bojdeuca 100 – loc al memoriei: regional, național, european”

0

Vineri, 1 Martie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, va fi vernisată expoziția temporară de fotografie „Bojdeuca 100 – loc al memoriei: regional, național, european”, ce oferă vizitatorilor posibilitatea unei călătorii în timp, care se întinde pe parcursul unui secol de la constituirea sa ca muzeu.

Expoziția ne-a fost propusă de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu ocazia aniversării a 182 de ani de la nașterea celui mai cunoscut humuleștean, scriitorul Ion Creangă. În ultimii ani, în baza unui protocol de colaborare dintre Complexul Muzeal Județean Neamț si Muzeul Național al Literaturii Române Iași, dar și a preocupărilor similare dintre muzeele cu caracter memorial, au fost aduse în atenția publicului târgnemțean o serie de expoziții temporare, care prin specificul lor nu au făcut decât să ni-l apropie mai mult pe cel care ne-a bucurat copilăria.

Pentru cei ce nu au aflat încă, Bojdeuca din Țicău este căsuța în care Ion Creangă și-a trăit ultimii 18 ani din viaţă. Toate „Poveștile“ și „Amintirile din copilărie“ au fost scrise în căsuța botezată de scriitor „bojdeucă“. În vara și toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă.

În cadrul expoziției, sunt prezentate publicului fotografii mai puțin cunoscute dinainte de 1918, anul în care Bojdeuca în care a locuit scriitorul Ion Creangă a fost restaurată și a devenit primul muzeu literar din România. Călătoria în timp continuă cu fotografii din perioada interbelică, completate de articole din presa vremii, precum și din anii ’60, când a avut loc o nouă restaurare a muzeului, încheindu-se cu instantanee din anii 2000.

Expoziția a fost organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), în cadrul Anului European al Patrimoniului, sub deviza „patrimoniul nostru cultural – unde trecutul întâlnește viitorul”, la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca din Țicău Iași).

Expoziția de fotografie „Bojdeuca 100 – loc al memoriei: regional, național, european”  poate fi admirată la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț în perioada 1 martie- 4 aprilie.

Curatorii expoziției sunt: Iulian Pruteanu, Corina Mocanu-Irimiță, Oana Melinte, din partea Muzeului Național al Literaturii Române Iași și Roxana Elena Diaconu, din partea Complexului Muzeal Județean Neamț.

Roxana Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate