Expoziție la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț: „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”

0

Vineri, 29 iunie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț va avea loc vernisajul expoziției „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”, de la ora 14.30.

Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la realizarea Unirii Basarabiei cu România, precum și a Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor. A beneficiat de colaborarea Departamentului Sinodal Arhitectură, Construcții și Pictură Bisericească al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, a Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Vor fi expuse circa 80 de fotografii documentare ale monumentelor comemorative de război (troițe, cruci, monumente de artă ș.a. din categoria bunurilor imobile), precum și obiecte tridimensionale (bunuri mobile) închinate eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, originari din Basarabia și din Regat.

 Conceptul expoziției și materialele prezentate constituie rezultatele cercetărilor Protoiereului Mitrofor, dr. Manole Brihuneț, șef al Muzeului Satului, filială a MNEIN.

Monumentele comemorative din Basarabia interbelică au fost instalate pentru cinstirea memoriei militarilor și a înaintașilor care s-au jertfit pentru realizarea idealului unității naționale. Această categorie de monumente denotă politica culturală promovată în Basarabia, după Unirea de la 27 martie 1918, politică orientată spre integrarea Basarabiei în viaţa spirituală românească. Pentru activitatea de instalare și îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial, în anul 1919, prin decretul M.S. Regele Ferdinand, sub înaltul patronaj al M.S. Regina Maria, au fost înființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, ulterior numită Societatea „Cultul Eroilor”. De asemenea, activau asociații și societăți locale ale mormintelor și monumentelor, urmărind același obiectiv și antrenând în îngrijirea mormintelor autoritățile publice locale, biserica, instituțiile de învățământ ale vremii. Începând cu anul 1920, prin decretul-lege nr. 1693/4 mai la Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, în România s-a sărbătorit Ziua Eroilor. Regimul comunist a înterupt această tradiție, stabilind ca dată ziua de 9 mai. După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, revenindu-se la celebrarea ei de Ziua Înălţării Domnului.

Troițele, monumentele eroilor erau dezvelite și sfințite într-o atmosferă sărbătorească, la care participau comunitatea și majoritatea instituțiilor publice. Expoziția atrage atenția asupra acestui tip de monumente, în prezent, supuse factorilor de distrugere și care necesită activități de conservare, restaurare și îngrijire urgentă. În același timp, monumentele comemorative din perioada interbelică sunt mărturii vii ale jertfei unei generații care a luptat pentru apărarea Patriei și a contribuit la procesul de unificare a Basarabiei cu România.

Evenimentul se va bucura de prezența curatorului expoziției, Protoiereului Mitrofor, dr. Manole Brihuneț. Vernisajul va fi însoțit de un recital al Corului Camena al preoteselor din Protopoiatul Piatra-Neamț.

Organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Republica Moldova,  Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, manifestarea este una dintre activitățile propuse în cadrul Zilelor Cetății Neamț, ediția a XVIII-a.

Expoziția „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului” va putea fi vizitată în perioada 29 iunie – 1 septembrie a.c., la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate