Familia regală a României și vizitele în zona Târgu Neamț (1866-1940)

0

Pentru că peste câteva zile este 10 mai, ziua regalității în Romania, zi națională până în 1947, este binevenită amintirea prezenţei familiei regale de Hohenzollern-Sigmaringen la Târgu Neamț. Arhivele, dar şi presa vremii au consemnat aceste prezenţe de la prima vizita în 1866, până la ultima în 1939.

În august 1866, prințul Carol face prima s-a vizită în Moldova, poposind și în județul Neamț, însoțit de cei doi miniștri moldoveni, Ghica și Mavrogheni. Situația agricolă și financiară, dar și cea sanitară nu erau chiar strălucite în acea vară. Holera izbucnise la Târgu Neamț și apoi se extinsese în tot ținutul, iar seceta a afectat grav recolta.

În august 1866, prinţul Carol şi-a făcut intrarea în Târgu Neamț dinspre Pașcani, la barieră fiind întâmpinat de primarul Ioan Teohari, consilieri locali, preoți, învăţători, elevi şi mulți orășeni. Domnitorul a impus oficialităților ca primirea să fie „sobră, fără muzici, prinţul fiind în doliu”. Peste noapte a poposit  în casa medicului spitalului, Fridirich Muller. Costurile acestei vizite din bugetul local au fost de „892 de lei şi 40 de parale”.

Următoare vizită regală va avea loc abia în aprilie 1879, alături de principele moștenitor al Suediei, Gustav al V-lea, însoțiți de generalul Gheorghe Slăniceanu, colonelul Nicolae Dabija, ministrul de război și un aghiotant. Vizita a avut loc în 20-21 aprilie 1879. De la Pașcani au mers cu trăsura spre Târgu Neamț, vizitând fabrica de postav a lui Alcaz, târgul, mănăstirile Agapia și Văratic. Primarul urbei Neamț a făcut și o dare de seamă asupra situației târgului din care aflăm că „veniturile comunei pe anul curent se urcă la suma de 166348 bani 91…la paza de incendiu a orașului sunt 30 de pompieri și un ofițer, cu toate uneltele necesare. La paza de zi și de noapte a locuitorilor sunt 28 de sergenți cu șeful lor. Sunt două școli de băieți și una de fete cu profesori necesari.”. Și această vizită a costat 317,75 de lei.

În vara anului 1901, are loc vizita princiară în județul Neamț a principelui Ferdinand și a principesei Maria. Primăria urbei Neamț s-a ocupat de organizarea primirii, Consiliul Local votând în ședința din 10 august 1901, cheltuielile legate de realizarea arcurilor de triumf plata buciumașilor, a birjelor, etc. Programul cuprindea pentru ziua de 14 august, vizitarea Mănăstirii Neamț, a Cetății Neamț cu înnoptarea la mănăstirea Agapia, a doua zi, pe 15 august vizitarea mănăstirii Văratic și deplasarea spre Piatra Neamț. Despre această vizită, Regina Maria nota în memoriile saleː„ la mănăstirile Agapia, Văratic și la Neamțu, ni se făcură primiri pitorești, cu nelipsita îmbulzeală de călugărițe și călugări adunați în jurul nostru, ca niște mari păsări negre. Multe clopote au fost trase, multe flori ni s-au presărat sub picioare și multe cântece pe nas au fost cântate în biserici; după aceea luam șerbeturi dulci și lipicioase în odăile de primire ale starețului sau ale stareței.

În plină perioadă de neutralitate, în august 1915, Maria revine în Neamț, în calitate de Regină. Despre această  vizită prefectul județului, Nicu N. Ioaniu, îi cerea primarului de Neamț, să facăː „un arc de triumf la intersecția șoselei Piatra-N.-Mănăstirea Neamț. Veți pavoaza partea din oraș ce duce spre mănăstire, veți fi împreună cu autoritățile în ținuta de rigoare la acel arc de triumf; de asemenea și populațiunea va ieși întru întâmpinarea M. Sale Regina care va trece spre Mănăstirea Neamț, miercuri (12/25 august) pe la orele 12.”

În ziua de 15 august ASR Elisabeta a vizitat moșia Caragea de la Grumăzești și Cetatea Neamț. Costurile acestei vizite s-au ridicat la suma de 467, 50 lei.

În timpul Primului Război Mondial, spitalele militare din județ sunt vizitate de către Regina Maria, motiv și pentru a vizita locurile pitorești din județ. O astfel de vizită a avut loc în perioada 23 septembrie-6 octombrie 1917, care a cuprins și zona Tîrgu Neamț. Despre această vizită aflăm din Memoriile Reginei Maria care a poposit și la conacul de la Caragea de la Grumăzești, unde nora acestuia, Ecaterina C. Caragea se ocupa de un spital.

Una dintre cele mai importante vizite asupra cărei vom insista mai mult a fost cea din iunie 1939, cu ocazia inaugurării Mausoleului Vânătorilor de Munte de la Târgu Neamț. La 28 iunie 1939, regele Carol al II-lea, venea la Târgu Neamț să inaugureze monumentul dedicat vânătorilor de munte din Primul Război Mondial și ridicat pe Dealul Gol.

Din presa vremii aflăm detalii despre sosirea regelui. Regele a sosit cu trenul regal la Pașcani, unde a fost întâmpinat de Traian Ionașcu, Rezidentul ținutului Putna, locot.col. Eugen Hociug, prefectul județului Neamț alți militari și oficiali. Pe drumul spre Târgu Neamț, Regele a fost salutat de țărani și autorități comunale. A ajuns la 11 și jumătate, la intrare „un mare arc de triumf pe care era scris Trăiască M.S.Regele Carol al II-lea. Pe trotuare și pe șoseaua până la monument erau în rânduri școlile primare, arcașii, primarii din întreg județul, căminele culturale și membrii gărzilor naționale în frunte cu d. căpitan Șt. Gheorghiu-toți având în mână stegulețe iar în piept portretul M. Sale Regelui…La urcarea spre monument, buciumașii, urmași ai plăieșilor lui Ștefan, în frunte cu pădurarii Loghin Apetroaie și Petre Munteanu-Țibucani au dat semnalul din buciume.”  La monument Regele a fost întâmpinat de primarul Bălan și a primit raportul de la generalul Virgil Bădulescu. De față erau prezenți, primul ministru, Armand Călinescu, ministrul aerului și marinei, Paul Teodorescu, mareșalul palatului, general Ilasievici, ministrul Sănătății, Eugen Titeanu, ministrul propagandei, general Mihail și alte oficialități.

Tot în cursul anului 1939, Marele Voievod Mihai de Alba Iulia a vizitat zona Târgu Neamț. A fost o vizită de studii timp de trei zile însoțit de profesorii săi și doi colegi de clasă, Walter Heltman și Mircea Ionnițiu. Suita a fost întâmpinată la granița județului de prefectul județului Neamț, colonel Hociug. La Cetatea Neamț Mihai a fost întâmpinat de pădurarii ocolului silvic în frunte cu inginerul Cojoc, în timp ce un grup de plăieși au sunat din bucium. După vizitarea cetății, grupul s-a îndreptat spre Humulești, unde au fost întâmpinați de inspectorul regional Boruzescu, primarul orașului și alte oficialități. Vizita a cuprins Biserica Sf. Nicolae unde au fost primiți de preotul Cozma, căminul cultural și Casa Memorială Ion Creangă unde a primit explicații de la învățătorul Papuc. Oaspeții au servit masa sub părul din curtea casei Creangă. A urmat vizita la Școala din Humulești, la fosta Scoală Domnească, unde a primit explicații de la învățătorul Rafailă, după care suita s-a îndreptat spre Mănăstirea Neamț, fiind primiți de Mitropolitul Nicodim. După oficierea unei scurte slujbe, a urmat vizitarea muzeului și a bibliotecii mănăstirii.

A fost ultima vizită regală în zona Târgu Neamț, următoare având loc după 1990, în noiembrie 1996, când fostul rege Mihai şi șotia sa Ana au poposit pe meleagurile nemțene.

Prof. Emanuel Bălan

 

Surse:

D. Constantinescu, Din trecutul istoric al spitalului din Târgu Neamţ şi al ospiciului de alienați de la Mănăstirea Neamț, I.P. Bacău, f.a.;

S.J.N.A.Neamt, fond Primăria Tg. Neamț, dosar 1879, 1901, 1915;

S.J.N.A.Neamt, fond Prefectura Neamț 1879;

Regina Maria, Povestea vieții mele, vol. III, Editura Eminescu, București, 1991;

Avântul, nr.177, iunie 1939;

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate