Festivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul” la Târgu Neamț

1

Festivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul” se află în plină desfășurare. Sâmbătă, 2 august, a fost rândul târg nemțenilor să se bucure de acest eveniment itinerant.

Deși se află la cea de a XVII-a ediție, este pentru a doua oară când acest festivalul ajunge și la Târgu Neamț.

În jurul orei 17.30, cele nouă formații de dans popupar, din România și din străinătate, și-au dat întâlnire în fața sediului Primăriei. De acolo, au defilat prin centrul orașului. Diversitatea și frumușețea costumelor populare au stârnit curiozitatea târg nemțenilor, care, cu mic, cu mare s-au adunat pe trotuare pentru a admira parada portului popular. Cei care locuiesc pe Bulevardul „Ștefan cel Mare” au ieșit la balcon, atrași parcă de sunetul inedit ce acomania parada.

Scena pe care au urcat artiștii a fost amenajată în fața Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. Unele persoane de vârsta a treia au făcut abstracție de temperaturile caniculare și, la doar câteva minute după începerea spectacolului, toate scaunele s-au ocupat.

La începutul evenimentului, autoritățile locale au luat cuvântul. Carmen Năstasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamt a mulțumit spectatorilor pentru prezență și și-a încheiat discursul prin celebra replica „The show must go on”, tradusă bineînțeles în limba română: „Spectacolul trebuie să continue!”. Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț a afirmat: „Ne bucurăm că și în acest an suntem prezenți aici, sub poalele Cetății. Ne bucurăm că tradiția continuă și dumneavoastră sunteți alături de noi. Nouă nu ne rămâne decât să promovăm valorile cultural- artistice”. City-managerul Vasile Apopei a fost cel care a reprezentat autoritățile târg nemțene, în absența primarului Daniel Harpa și a vice – primarului Traian Humulescu și a mulțumit organizatorilor  pentru includerea orașului Târgu Neamț în itinerarul festivalului. Aluzie sau nu, acesta a declarat: Mulțumim că sunteți pentru a doua oară la Târgu Neamț, deși festivalul este la cea de a XVII-a ediție.

Startul spectacolului a fost dat de „Floricică de la munte”, ansamblul folcloric al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.Cu o vechime de peste 43 de ani, grupul conservă în cel mai înalt grad formele tradiţionale ale folclorului românesc. Înainte de prestația lor artistică, s-a făcut un apel umanitar pentru Mihai Nelu (62 ani), care i-a învățat pe copii timp de 20 de ani dansul popular. Acum, acesta se luptă cu hepatita C Activă și are nevoie de un tratament în Germania, care costă 26.000 euro. Oricine dorește să-l ajute, o poate face printr-un sms la numărul de telefon 8826 (în valoare de 2 euro) până la sfârșitul lunii august.

Rând pe rând, reprezentanți din alte zone ale României (Argeș, Suceava, Cluj- Napoca, Reșița), dar și din străinătate (Ucraina, Croația, Polonia, Spania) au acaparat scena, uimind publicul prin frumusețea costumelor, exuberanța interpretării dansului, autenticitatea instrumentelor musicale și a tehnicii de dans.

Jocul formației „Călușarii” din Stolnici, județul Argeș, izvorât parcă din negura vremii, a  cucerit publicul în totalitate. O prezență scenică inedită a fost cel mai mic participant din spectacol, care, deși nu avea mai mult de 6 ani, a reușit să țină pasul cu ceilalți membri ai formației.

Demni de aplauze au fost și restul formațiilor care au urcat pe scenă. Ansamblul artistic „Rapsodia Bucovinei” din Suceava, Ansamblul Folcloric „Rapsodia Someșană” din Cluj – Napoca, Ansamblul Folcloric „Semenicul” din Reșița, județul Caraș- Severin.

Publicul târg nemțean a fost încântat de prezența scenică a formațiilor din străinătate. Spectatorii au urmărit și au aplaudat măiestria dansurilor și autenticitatea costumelor purtate de oaspeții de peste hotare: Ansamblul folcloric “Klek” din Ogulin, Croația, Ansamblul de cântece și dansuri populare “Bańdurka & Tramblanka” din Opoczno, Polonia, Grupul municipal de dansuri din Fuengirola, Spania, Ansamblul de dansuri “Toporivceanca” din Cernăuți, Ucraina.

„Mă simt onorată că pot vedea spectacolul oferit de formațiile străine. Astfel de evenimente nu se întâmplă foarte des la Târgu Neamț. E o ocazie de a observa portul lor popular și de a compara oarecum dansul nostru traditional cu cel al străinilor”, spune doamna Geta, una dintre spectatoare.

Timp de patru ore si jumătate, târg nemțenii au urmărit cu interes momente deosebite de dans, muzică și tradiție oferite de oaspeții din străinătate, de grupurile din Bucovina și celelalte zone ale țării.

Festivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul” este organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamț, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și al autorităților locale. Evenimentul are drept scop promovarea tradiției autentice în spatial urban și încearcă o încurajare către multiculturalism, prin invitarea formațiilor din străinătate.

Din păcate, Ansamblul Folcloric „Ozana” – reprezentantul orașului Târgu Neamț din punct de vedere al muzicii și al dansului popular, nu a fost invitat să participe la Festivalul Ceahlăul, deși reprezintă un ansamblu de valoare și mult apreciat atât în țară, cât și în străinătate.

Următoarele locații unde va avea loc spectacolul sunt: stațiune Durău (3 august), Bicaz (5 august), Roznov și Roman (6 august). Închiderea oficială a Festivalului Internațional de Folclor “Ceahlăul” ediția a XVII-a are loc joi, 7 august, la Piatra Neamț.

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. Cristina spune

    Festivalul International de Folclor „Ceahlaul” a mai fost prezent si in alte editii la Tg. Neamt, nu numai de doua ori, mai documentati-va! In 1996 au fost mult mai multe formatii din strainatate imi amintesc de Belgia, Spania, Turcia, Armenia, Grecia, Italia sau Franta. Deci a fost prezent la Tg. Neamt mai mult de doua editii, a fost o perioada cand nu s-a organizat din lipsa fondurilor, sau se organiza o data la 2 ani din acelasi motiv.
    La cat mai multe editii pentru ca este un eveniment deosebit de frumos!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate