Festivalul „Zilele Ion Creangă”

0

În perioada 27 februarie -3 martie a avut loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Zilele Ion Creangă”, organizat la Târgu Neamț, Iași și Chișinău.

Manifestările au debutat sâmbătă, 27 februarie la Biserica Catedrala Munților din Pipirig cu o slujbă de Te Deum oficiată de preoții Ioan Ciuntu, Vasile Sandu și Teoctist Caia:

Urmașii lui Creangă, elevi ai Liceului Tehnologic „Ion Creangă’ din Pipirig au prezentat un spectacol literar artistic dedicat marelui povestitor- o clacă tradițonală cum doar la Pipirig mai are loc în zilele noastre. Tot cu această ocazie s-a desfășurat și concursul județean Drumul lui Creangă în inima noastră.

Tot la Pipirig au avut loc mai multe lansări de carte, cu participarea scriitorilor Aurelian Silvestru, Claudia Partole, Iulian Filip, pr. Ioan Ciuntu, Gheorghe Simon, Olguţa Creangă Caia și Teoctist Caia:

Duminică, 28 februarie, Festivalul „Zilele Ion Creangă” a continuat la Biserica Sfântul Haralambie din Târgu Neamț. După Sfinta Liturghie, s-a adunat în cântare îngerească Corului de fete de la Seminarul Teologic al Mănăstirii Agapia, Corul Angeli de la Biserica Sf. Haralambie, Corul de la Liceul Oglinzi, micuții artiști de la Clubul Copiilor din Târgu Neamț și alții.

Invitații de pe cele două maluri ale Prutului au participat mai apoi la o șezătoare autentică, iar spre seară au vizitat Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești- casa cu amintiri și vise crengiene.

Ultima manifestare organizată la Târgu Neamț în cadrul festivalului a fost o seară de poezie cu participarea scriitorilor din Chişinău, din Iași și din orașul de pe Valea Ozanei.

Luni, 29 februarie, Festivalul „Zilele Ion Creangă” s-a mutat la Iași, unde organzatorii au avut o întâlnire cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după care au urmat spectacole, lansări de cărți și recitaluri găzduite de Școala Generală Ciurea. Pe 1 martie, de ziua lui Creangă, în amfiteatrul muzeului Bojdeuca lui Ion Creangă a avut loc deschiderea oficială a evenimentului și decernarea premiilor Ion Creangă. Formațiile artistie de la Palatul Copiilor din Iași au susținut un spectacol în onoarea marelui povestitor, după care cei prezenți au dialogat cu scriitorii Aurelian Silvestru, Claudia Partole, Iulian Filip, pr. Ioan Ciuntu, Gheorghe Simon, Olguţa Creangă Caia și Teoctist Caia.

În perioada 2-3 martie, Festivalul „Zilele Ion Creangă” și-a mutat manifestările culturale peste Prut. La Chișinău au fost depuse flori la bustul scriitorului, iar  la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc ediția a XV-a a concursului de inteligență și creativitate Miss Smărăndița. Au fost decernate premii pentru promovarea operei lui Creangă, evenimentul fiind încheiat la Universitatea de Stat „Ion Creangă”, cu expoziția de carte Cu pana sa, şi tristă, şi glumeaţă și simpozionul Creangă nu este talent, este o „natură”…

Festivalul „Zilele Ion Creangă”, ediția a VI-a a fost organizat de Ministerul Culturii al Replublicii Moldova, Secția Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chişinău, Primăria Iași, Muzeul Literaturii Române din Iaşi, Muzeul Bojdeuca lui Ion Creangă, Compania Cotnari, Primăria Târgu Neamţ, Parohia Bisericii Sf. Haralambie din Târgu Neamț, Fundația Sf. Teodora de la Sihla și Parohia Bisericii Catedrala Munților din Pipirig..

Coordonatorii evenimentelor sunt Olguța Creangă Caia (Târgu Neamț), Claudia Balaban (Chișinău) și Valentin Talpalaru (Iași).

Andreea Trăsnea

Operator Imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate