File din istoria Târgului: Paraclisul Sfântul Dimitrie de la Spital

0

Paraclisul Sfântul Dimitrie de la Spitalul din Târgu Neamț a fost sfințit o dată cu inaugurarea unității spitalicești, la 16 octombrie 1852, de către un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Sofronie Miclescu, arhimandritul Neonil, starețul Mănăstirii Neamț având alături pe domnitorul Grigore Alexandru Gica.

I s-a dat zi de hram, Sfântul Dumitru, după biserica din apropiere, care tocmai se demolase, (un scurt istoric al acesteia în numărul următor). Cu această ocazie a fost hirotonit ca preot diaconul Gheorghe Creangă, fratele mamei lui Ion Creangă.

În regulamentul de funcționare a spitalului, la articolul 25 se prevedea ca portarul să deschidă  porțile pentru credincioșii din oraș la începutul slujbelor, dovadă că biserica era deschisă tututor credincioșilor din oraș.

Primul slujitor al paraclisului a fost Gheorghe Creangă, dar aici a slujit și Grigore Conta, tatăl viitorului filosof. Plata preoților cădea în sarcina mănăstirii, care trebuia să plătească părintelui Creangă 1200 de lei anual, 12 merțe de păpușoi, 2 merțe de grâu, 2 felce de iarbă, 1 rând de straie, lemne și alte produse necesare traiului. Din păcate acestea au rămas doar pe hârtie, dovadă numeroasele jalbe adresate starețului.

După 1987, odată cu retragerea la pensie a preotului Creangă, paraclisul a trecut canonic la Biserica din Țutuieni, preotul Vasile Enăchescu și apoi Grigore Hogea, slujind în timpul lor liber.

La 31 decembrie 1952 Mitropolia aprobă cererea de închidere a paraclisului, iar bunurile au fost împărțite la bisericile din oraș, Sf. Ilie, Sf. Gheorghe, Sf. Nicolae din  Humulești. Încercările conducerii spitalului de modificare a spațiului, au fost oprite de adresa Direcției Monumentelor Istorice din noiembrie 1953, prin care se preciza că, prin arhitectura sa neogotică, spitalul este declarat monument istoric de patrimoniu național.

După 1990, la inițitiva părintelui Ioan Mihoc se reface capela.

Prima slujbă este oficiată la 16 octombrie 1992, în prezența unui sobor de preoți în frunte cu arhiereul Calinic Botoșăneanul, vicar al Mitropoliei Moldovei. În prezent paraclisul este deservit de preotul Emilian Crețu, numit din 1996, misionar de caritate la spitalul din Târgu Neamț.

Prof. Emanuel Bălan

 

Surse:

Onofrei Traian, Târgu Neamț. File de monografie, Editura Egal, Bacău, 2002;

Ungureanu Gh., Ion Creangă. Studii și documente, 1964;

SJAN Neamț, Fond Sfatul Popular Raional Tg Neamt, dosar 89/1957;

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate