FOTO/ “RoUNEȘTE-NE, ȘTEFAN!“, un proiect al Rotary Club Cetatea Neamțului Târgu-Neamț

1

La Chartarea Clubului Cetatea Neamțului (09.10.2020), pornind de la spațiul și elementele de istorie comună, Rotarienii din Târgu-Neamț au inițiat un proiect regional și districtual numit “RoUNEȘTE-NE, ȘTEFAN! “, cu scopul de a concentra și mobiliza energii creatoare prin dezvoltarea de proiecte în folosul comunităților locale, catalizatorul acestor proiecte fiind organizația Rotary International.

Pe teritoriul Moldovei din timpul legendarului domnitor Ștefan Cel Mare, Cluburile Rotary vor organiza evenimente culturale si sociale care să marcheze momente istorice, punând bazele unor proiecte comune în domeniul cultural, artistic, istoric, educativ sau orice alte proiecte specifice inițiate de oricare dintre membri.

În perioada 1- 5 august a.c., Rotary Club Cetatea Neamțului a organizat o tabără internațională de arheologie experimentală în satul Topolița, comuna Grumăzești, judetul Neamț, în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț.  

Scopul organizatorilor a fost acela de a inspira, susține și îndruma tinerii către domeniul istoriei și al culturii locale, dar și către descoperirea patrimoniului arheologic fabulos ce așteaptă să fie cunoscut în profunzime.

Șantierul arheologic poate fi un loc al întâlnirii dintre generații.

Timp de cinci zile, voluntari din trei țări – România, Republica Moldova și Ucraina – reprezentând 9 Cluburi Rotary care au aderat la parteneriat (Fălticeni, Botoșani, Cernăuti, Onești, Soroca, Chișinău Triumph, Iași Curtea Domnească, Piatra Neamt 2005),  au participat la o cercetare arheologică experimentală care presupune dezvelirea unor vestigii preistorice, prelevarea materialelor arheologice, înregistrarea lor  și includerea acestora în baze de date.

Fiind un șantier arheologic, s-a pus accentul pe latura didactică a activității care presupune inclusiv ateliere de arheologie experimentală‘”, ne-a precizat Dumitru Sever Ciubuca de la Rotary Club Cetatea Neamțului Târgu Neamț, coordonatorul proiectului „RoUNEȘTE-NE, ȘTEFAN!„.

Tabăra a fost coordonată de Vasile Diaconu, cercetător științific în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamt, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, arheolog expert atestat de Ministerul Culturii, șef serviciu în cadrul Secției muzeale Târgu Neamț, specialistul care a inițiat și coordonat astfel de proiecte în ultimii ani.

Șantierul arheologic de la Topolita, campania de cercetări, a fost una prolifică. A fost  investigată o locuință specifică civilizației Precucuteni, au fost identificate și o serie de alte complexe arheologice eneolitice. Cercetările au oferit rezultate dintre cele mai bune, care confirmă că situl de la Topolița este unul ce merită să fie studiat cât mai bine. Dintre descoperirile din această vară, amintim mai multe statuete umane, modelate din lut, obiecte de podoabă realizate din același material ceramic și unelte de piatră, dar și un mic obiect de cupru.

Pe parcursul fiecăreia dintre cele cinci zile de tabără, după o muncă asiduă pe șantier, tinerii au avut parte de activități cultural-educative, variate și interesante: vizite la Muzeul de Artă Populară “Nicolae Popa” din satul Târpești, comuna Petricani, județul Neamț, Cetatea Neamț, Mănăstirile Văratec și Agapia, Rezervația de zimbri și faună carpatină >Dragoș Vodă<, o serbare câmpenească. Bineînțeles, Ștefan Cel Mare NE-A REUNIT și la Curtea lui Domnească din Piatra Neamț, printre Turnul cu clopotniță și Biserica Domnească Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul„, spune coordonatorul proiectului, Dumitru Sever Ciubuca.

În ultima seară a taberei, voluntarii au avut ocazia de a se întâlni cu membrii Cluburilor Rotary din Târgu Neamt, Fălticeni, Onești și Cernăuți, într-un cadru festiv, cărora le-au împărtășit din experiențele și trăirile lor pe parcursul activităților desfășurate în cele cinci zile.

Un proiect care a debutat excelent, atât pentru parteneri, cât și pentru participanți, în deplină consonanță cu afirmatia lui Henry Ford :

A ne uni este începutul.

A sta împreună înseamnă progres.

A lucra împreună reprezinta succesul.

 „În anul 1947, în ultimul său mesaj către Rotarieni, Paul Harris, fondatorul Rotary International afirma: >Când un om plantează un puiet la începutul primăverii, cum poate ști dacă va crește? Nu ar trebui să se bazeze pe ploaie, Soare și providență? Abia după ce a perceput primul mugur poate să înceapă să viseze la umbră!<.

Și noi, Rotarienii, după primul >mugur< al proiectului nostru am început să visăm să ne REUNIM, într-un număr cât mai mare, în activități și proiecte în beneficiul comunităților noastre”, a conchis Dumitru Sever Ciubuca de la Rotary Club Cetatea Neamțului Târgu Neamț, coordonatorul proiectului „RoUNEȘTE-NE, ȘTEFAN!„.

1 Comentariu
  1. Gigell spune

    Și Stefan Cioca, fiul nostru, a reprezentat cu mândrie Tîrgu-Neamț, în cadrul acestui proiect, în cadrul acestei tabere!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate