Ghebele mai scumpe decât in anii trecuţi

1

          De cateva zile, la piata agroalimentara din orasul nostru si-au facut aparitia comerciantii ambulanti de ghebe.  Ca in fiecare an, acestia vin cu sacosele pline ochi de ciuperci proaspete si incearca sa le vanda pentru a castiga un ban cinstit. Insa, din pacate anul acesta recolta este mai mica, iar culegatorii strabat mai mult padurile din departare:  ”Nu prea s-au facut anul asta, le dau cu 10 lei. Inainte le aduceam de la Oglinzi, dar acum s-a dus sotul tocmai la Dorna, de acolo le-am adus”, a spus o comercianta. Probabil asa se explica si pretul piperat cerut pe kilogramul de ghebe. Si hribii sunt la mare cautare, iar pretul lor variaza intre 8 si 15 lei. Insa, unii cumparatori au au aflat secretul negocierilor bune: in fapt de seara, vanzatorii ambulanti de ghebe sunt convinsi sa reduca aproape la jumatate pretul initial.

Ciupercile sunt preferate de un numar important de consumatori, datorita calitatilor nutritive. Aceste alimente sunt bogate in minerale, in special potasiu si fosfor, dar si in fibre, ceea ce ajuta la un bun tranzit intestinal si la dieta. De asemenea, contin  proteine si vitamine, in principal vitamina D si vitamine din complexul B. Totusi, exista si o parte neplacuta a consumului de ciuperci. Intoxicatiile accidentale se produc in urma fenomenului de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci variaza in functie de tipul acestora, mai exact de tipul de toxina continuta si de durata perioadei de incubatie si se manifesta in general prin deranjamente stomacale, voma, dureri de cap, transpiratie abundenta sau simptome astmatice destul de grave. In cazul aparitiei simptomelor de intoxicatie cu ciuperci se recomanda populatiei sa se prezinte in cel mai scurt timp la Unitatea de Primiri Urgente din spital, sau sa se adreseze Serviciului de Ambulanta.

Viorela Gherasim

1 Comentariu
  1. nicu spune

    Sunt mai scumpe pentru simplu fapt ca deabia la sfasitul lunii septembrie se da startul (teoretic sau calendaristic) la sezonul de ghebe.
    Eu am fost duminica in padure , iar acestea erau inca micute. Deci , inca o saptamana , doua , si dupa aia vom putea culege in voie aceste mult ravnite bunatati. Sau daca vom alege varianta cumpararii din piata , logic ca pretul va fi in scadere. Altfel , se vor ofili pe tarabe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate