Hepatita A la Târgu Neamț: În octombrie, de zece ori mai multe cazuri decât în tot anul 2013

0

La Spitalul Orășenesc Târgu Neamț se înregistrează un număr record de cazuri Hepatita A. Numai în luna octombrie 2014 au fost identificați 41 de pacienți, dintre care 90% sunt copii.

„Cele mai multe cazuri vin din comunitățile de rromi din Târgu Neamț și comunele învecinate. De la unitățile de învățământ am avut doar 1- 2 cazuri. Nu putem vorbi de un focar de infecție, fiindcă nu toți pacienții provin din aceeași zonă. Au fost cazuri din Vânători, Târgu Neamț, Țibucani etc”, menționează dr. Ioana Ecaterina Filip, șeful Secției Boli Infecțioase de la Spitalul Orășenesc Sfântul Dimitrie Târgu Neamț.

Inițial, persoanele se adresează medicului cu febră, vărsături, scaune diareice. „Hepatita A poate debuta ca o viroză respiratorie sau ca o enterocolită, care se tratează timp de 3,4,5 zile după care apare icterul tegumentar și urina hipercromă (închisă la culoare). În general la primele semne, vin la medic. Oricum, ei au fost contagioși aproximativ o săptămână înainte de spitalizare”, adaugă dr. Ioana Filip.Working Man's Hands

Toți suntem predispuși

Cel mai probabil, răspândirea bolii a fost favorizată de condițiile igienico- sanitare precare de la domiciliul pacienților și de lipsa deprinderilor privind igiena mâinilor. „Hepatita A se transmite pe cale orală. Una dintre cauzele cel mai des întâlnite este mâna murdară, motiv pentru care hepatita virală A este cunoscută ca şi boala mâinilor murdare. Recomand igiena corporală. Omul trebuie să se spele cât mai des pe mâini!”, spune dr. Ioana Filip.

Este important de reținut că boala poate fi transmisă și indirect, prin obiecte contaminate. Iată un exemplu:

Un individ contaminat, să presupunem că e de etnie rromă, merge într-un market. Pune mâna pe clanța ușii. Verifică cât de proaspătă e pâinea și-o cumpără pe a doua pipăită. La scurt timp, vine un târgnemțean sănătos și necertat cu igiena. Cumpără prima pâine pipăită de individul cu hepatita A. O pune pe masă familiei și-o mănâncă cu poftă. După câteva zile, ajunge internat la Secția de Boli Infecțioase și se întreabă… de ce?! Cu toții suntem predispuși acestui risc.

Tratament nesofisticat

Privind partea plină a paharului, hepatita A nu are o fază cronică, ci doar una acută, spre deosebire de celelalte tipuri de hepatită: Se poate vindeca complet cu regim și tratament. Pacientul are nevoie de repaus la pat, mâncare echilibrată corespunzător vârstei, aport de lichide în funcție de greutatea corporală. În medie, perioada de spitalizare este de 10 – 14 zile. După externare, sunt monitorizați periodic, explică șeful Secției Boli Infecțioase.

Perioada de convalescență se caracterizează prin dispariția completă a icterului, revenirea ficatului la dimensiuni normale, recăpătarea treaptată a puterii fizice. Pacientul trebuie să se supună controlului clinic și de laborator timp de trei luni.

Frecvența cazurilor identificate la Târgu Neamț

În anul 2013, s-au înregistrat doar patru cazuri de hepatita A la Spitalul Orășenesc ‘Sfântul Dimitrie”. De zece ori mai mulți pacienți decât anul trecut au fost internați numai în luna octombrie a.c. „De 4 – 5 ani, de când sunt eu aici, nu am avut mai mult de patru pacienți cu hepatita A anual, până acum. Situația e aceeași în toată Moldova. La un momentdat, luna trecută, am avut 18 internări cu hepatita A, în același timp. Acum sunt opt cazuri spitalizate. Ca și frecvență, cazurile sunt din ce în ce mai rare”, precizează dr. Ioana Filip.

Gripa vs. hepatita A

Secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Târgu Neamț dispune de 25 de paturi. O data cu venirea sezonului rece, gripa va bate la ușa secției: „Hepatita A nu este singura boală cu care se internează pacienții la noi. Acum ne temem de o eventuală epidemie de gripă. Momentan nu avem pacienți internați cu gripă. Chiar ne punem întrebarea ce vom face cu ei în acest caz. Hepatită acută, gripă… Cazuri vor fi din ce în ce mai frecvente în sezonul rece”, a conchis șeful Secției Boli Infecțioase.

Prevenirea infecției cu virusul hepatic Ah3

Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Vaccinul specific este eficient 10 ani. Persoanele dezvoltă o imunitate împotriva virusului hepatic și nu sunt infectați, chiar dacă întră în contact cu acesta.

O altă metodă de prevenire este injectarea cu imuno-globulină, preparat care se administrează de regulă persoanelor deja expuse la virus.

O metodă mai puțin eficientă decât prima se referă la o igienă personală riguroasă și un stil de viață sănătos. Cei mai predispuși sunt copiii, din acest motiv părinții trebuie să acorde o atenție deosebită în educarea și supravegherea lor.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate