Incondeierea oualor in Bucovina

0

Incondeierea oualor este un obicei practicat in tinutul Bucovinei, o traditie care supravietuieste cu greu schimbarilor, insa exista oameni care duc mai departe acest mestesug, invatandu-si cu drag si rabdare copiii, conservand obiceiurile specific zonei. Culoarea rosie reprezinta simbolul focului purificator. O credinta din aceasta zona afirma ca oul rosu este aparator de diavol. Extrem de diversificate si ingenioase sunt materialele si instrumentele folosite la decorarea oualor. In Bucovina se obisnuieste ca ouale sa se decoreze cu margele colorate sau cu materiale plastice. Ornamentica oualor decorative este extrem de variata, ea cuprinzand simboluri geometrice, vegetale, animale, religioase dar si cu motive traditionale.
Obiceiul are la baza legenda potrivit careia Maria Magdalena s-a apropiat de crucea pe care era rastignit Iisus Hristos, avand un cos cu merinde, iar sangele Domnului a colorat astfel ouale din cos. Oul simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, un invelis care ascunde viata la interior si care e deschis cand ouale sunt ciocnite. Credinciosii isi insotesc gestul ciocnirii oualor cu marturisirea celei mai importante afirmatii a religiei crestine: Hristos a inviat!
Daca in zilele noastre ouale incondeiate au devenit o afacere pentru unii, pentru altii inseamna pastrarea traditiei, inseamna un prilej de raspandire a credintei si reinvierea datinilor si obiceiurilor lasate mostenire de stramosi.

Reporter: Ciprian Sangeap, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate