ÎPS Teofan, prezent la hramul Mănăstirii Văratec

0
De trei zile binecuvântate au avut parte numeroşii credincioşi care şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Văratec, judeţul Neamţ, în perioada 14 – 16 august.

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cea mai mare mănăstire de maici din România, situată într-o poiană de la poalele munţilor Neamţului, şi-a serbat hramul. Sute de pelerini au venit aici să o o cinstească pe Născătoarea de Dumnezeu şi să se roage în faţa icoanei făcătoare de minuni.

Programul liturgic a debutat luni, 14 august, cu slujba Sfintei Liturghii și a continuat cu Vecernia și Scoaterea epitafului, iar la orele serii s-a oficiat Prohodul Maicii Domnului și Utrenia.

Marţi, 15 august, în ziua în care prăznuim Adormirea Maicii Domnului, după Agheasma mică și Taina Sfântului Maslu, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Teofan a evidenţiat importanţa cinstirii Maicii Domnului pentru viaţa Bisericii, arătând că fiecare om este destinat să împlinească Taina Preasfintei Născătoare de Dumnezeu: „Sfântul Maxim Mărturisitorul a spus că fiecare om este chemat să fie Fecioară şi Mamă, cum este Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a primit în pântecele său pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, apoi L-a născut, dăruindu-L lumii. Sufletul de creştin adevărat, fie că este în mănăstire sau în viaţa de familie, trebuie să repete sau să prelungească Taina Maicii Domnului, căci omul este destinat să fie loc în care se aşază Dumnezeu”, a spus ierarhul, potrivit doxologia.ro.

Sărbătoarea mănăstirii nemţene a continuat cu slujba Privegherii pentru Sfinţii Martiri Brâncoveni şi pentru Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, cel dintâi duhovnic al mănăstirii şi unul dintre ctitorii acestei vetre monahale.

Manifestările religioase au continuat şi astăzi, 16 august, fiind a doua zi de hram la Mănăstirea Văratec, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec.

Sfântul Iosif de la Văratec este unul dintre sfinții cuvioși români care au strălucit în Ținutul Neamțului, binecuvântat de Dumnezeu cu multe vetre monahale. Cuviosul s-a dovedit a fi o pildă de trăire intensă a Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. A fost sihastru și dascăl iscusit al rugăciunii lui Iisus, ctitor și duhovnic renumit al Mănăstirii Văratec, părinte adevărat pentru monahi și mireni.

Credincioşii veniţi la Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ au posibilitatea să se închine şi la racla în care se află moaştele Sfântului Cuvios Iosif, canonizat de Biserica Ortodoxă în anul 2008, alături de alţi sfinţi nemţeni.

fotografii preluate de la doxologia.ro

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate