Istoria de aproape 600 de ani a Târgului Neamț, sintetizată într-o expoziție temporară la Muzeul de Istorie și Etnografie

0

Istoria de aproape 600 de ani a Târgului Neamț este sintetizată într-o expoziție temporară, care va fi vernisată marți, 23 aprilie, ora 11,30, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. Intitulată ,,Târgul de sub oraș. Mărturii arheologice medievale și moderne descoperite în Târgu Neamț”, expoziția își propune ilustrarea celor mai importante descoperiri arheologice realizate în localitatea amintită, multe dintre acestea fiind de dată recentă și cu rezultate foarte interesante. Sunt reunite în acest cadru vestigii datate între sec. XIV-XVIII și care confirmă o intensă viață urbană, cu un peisaj din care nu lipseau locuințe temeinic construite, o biserică de lemn, cu cimitir în vecinătate, precum și o construcție de zid, de mari dimensiuni, ce poate fi pusă în legătură cu administrația târgului. Alte aspecte de natură urbană, cum sunt aducțiunile de apă, își găsesc și ele un loc bine individualizat.

Expoziția reunește un patrimoniu valoros, restaurat de specialiștii Complexului Muzeal Național Neamț, alcătuit din monede, vase ceramice, cahle, unelte din fier, podoabe, însă pot fi consultate și rezultate științifice de dată recentă privitoare la clima, vegetația, fauna și alimentația din perioada medievală. Un ecou aparte îl au câteva emisiuni monetare de la primii domni moldoveni, o serie de fragmente ceramice medievale și moderne cu inscripții, semințe de cereale, plante leguminoase și fructe carbonizate, toate acestea constituind surse complementare pentru o reconstituire istorică edificatoare.

Invitat special la vernisajul expoziției este prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan de la Facultatea de Istorie a Universității ,,Al. I. Cuza” Iași, unul dintre cei mai buni specialiști ai vieții urbane medievale din Țările Române.  

Expoziția va putea fi vizitată până în luna septembrie a acestui an.

Curatorul expoziției: dr. Vasile Diaconu

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate