La Târgu-Neamț, proiect pentru „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEŞTI ROM-ANTICE”

0

Joi, 28 iulie, la Casa Culturii Ion Creangă din Târgu-Neamț s-a desfășurat conferinţa de lansare a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEŞTI ROM-ANTICE”.

*proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APEL 7 – Sprijinirea iniţiativelor culturale despre minoritatea romă.

Proiectul este implementat de către Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamţ, în parteneriat cu Ateneul Naţional din laşi şi Dac Music Performance  din Norvegia.

Conferinta a fost deschisă de către Ionela Rusu – manager al Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț și promotor al proiectului, și reprezentanți ai Ateneului Național din Iași, respectiv Dac Music Performance din Norvegia, instituțiilor partenere în implementarea proiectului. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei Orasului Târgu-Neamț și ai Direcției de Asistență Socială Târgu-Neamț, dar și din partea altor instituții, inclusiv școli din zona Târgu- Neamț.

Ne dorim să punem bazele unui proiect frumos, să evidențiem cultura și tradițiile lor și să arătăm că au și lucruri bune(…)”, a spus Ionela Rusu- directoarea Casei Culturii „Ion Creangă”.

Ioana Asiminei, managerul proiectului, a prezentat pe scurt obiectivele proiectului, componența grupului țintă, principalele activități ce se vor derula, dar și rezultatele ce se așteaptă a fi obținute în cadrul proiectului.

Ioana Asiminei, manager proiect

Ca și obiectiv general, proiectul își propune creşterea nivelului de conştientizare şi valorificare a culturii rome prin acţiuni integratoare cu conţinut cultural-artistic şi profesional cu implicarea persoanelor de etnie romă din judeţul Neamţ. Din acest obiectiv general, derivă trei obiective specifice, și anume:

  • Sporirea vizibilităţii identităţii culturale rome prin publicarea unei cercetări privind cultura romă, realizarea a 10 reprezentaţii teatrale pentru 400 de persoane şi organizarea unui club de creaţie artistică pentru 75 de copii din jud. Neamţ, pentru 12 luni;
  • Facilitarea accesului la cunoştinţe şi aptitudini cultural — artistice, printr-un program de consiliere vocaţională pentru 70 de persoane de etnie romă, din care 35 vor beneficia de formare profesională şi derularea 1 program de internship pentru 5 persoane rome, pentru 4 luni;
  • Îmbunătăţirea strategiilor de recepţie a culturii rome prin dezvoltarea unei platforme dedicate artei contemporane create de copiii de etnie romă şi derularea unui schimb de experienţă de incluziune culturală în Norvegia cu 15 persoane, pentru 12 luni„, a precizat Ioana Asiminei.

De asemenea, în cadrul conferinței a fost prezentat finanțatorul proiectului și contribuția acestuia în dezvoltarea societății actuale.

Proiectul se întinde pe parcursul unui an și are o valoare totală de 891.366,53 lei (180.150,47 Euro), din care 85% Grant SEE şi 15% bugetul naţional.

Granturile SEE reprezintă contribuţia lslandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3miliarde între 1994 şi 2014 şi €1,55 miliarde pentru perioada de finanţare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro .

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro, www.eeagrants.org și www.ro-cultura.ro

Implementare cu succes!

CITESTE SI:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate