Lansare de carte la Târgu Neamţ – Vasile Vrânceanu si Gheorghe Vartic prezintă două volume de istorie locală şi naţională

0

Sfarsitul saptamanii trecute  a fost marcat de o actiune culturala, cu lansare de carte.  Lucrarile intitulate „Vanatorii Reginei Elisabeta”, editie ingrijita de comandor (r) Gheorghe Vartic si „Trecute Vieti de Truditori din Tinutul Neamtului” a profesorului Vasile Vranceanu  sunt doua aparitii editoriale recente, considerate de catre cunoscatori  ”un alt gen de izvoare istorice”. Evenimentul a fost organizat si gazduit de Muzeul de Istorie si Etnografie  Targu Neamt, duminica la ora 12 cand, autorii celor doua volume si-au expus pe larg subiectele tratate in cele doua lucrari. Caracterul istoric a fost laitmotivul subiectelor din cartile recent lansate, dar si motivatia locatiei, aleasa in mod special pentru acest moment. In cadrul evenimentului, alaturi de autori si organizatori, au participat cadre didactice nemtene, dar si colaboratori ai profesorului Vasile Vranceanu.

Lucrarea ingrijita de comandorul Gheorghe Vartic, reprezinta de fapt memoriile emblematice ale unui cunoscut general al sec. XX, Mihai Butescu. Memorialistul nemtean, nascut la Agapia, a fost pentru un an, intre 1888-1889, elevul Scolii Domnesti, Muzeul de Istorie de astazi.  ”Gheorghe Vartic, a redat o comoara de istorie nationala, cu referiri si la istoria locala. Acest manuscris, nu a fost publicat trunchiat nici in limbaj, nici in exprimare si nici in idei. Pentru ca trebuie precizat, Mihai Buttescu, nu a scris doar doua, trei idei, ci a fost si un ganditor. Si-a expus ideile, si-a expus modul sau de a privi lucrurile, evenimentele, de o complexitate extraordinara. Adnotarile de rigoare, studiile aferente lucrate cu atata profunzime de domnul Gh. Vartic, a dat un plus de valoare manuscrisului”, a subliniat profesorul Barliba.

Volumul „Trecute Vieti de Truditori din Tinutul Neamtului” este o lucrare coordonata de profesorului Vasile Vranceanu si realizata cu ajutoul colaboratorilor. In partea de inceput au fost redate articolele semnate de autor, iar ulterior in paginile cartii se regasesc scrierile grupate tematic de la cadre didactice, personalitati, pana la oamenii simpli care au avut ceva mommorabil de spus. Cartea are caracterul unei mici enciclopedii, pentru ca aduce in atentia cititorilor, persoane cunoscute, sau mai putin cunoscute, dar care au trudit pe plaiurile nemtene. ”Eram la Scoala Gh. Asachi, in banca a doua de la perete si mi-am zis: cand acesti oameni nu vor mai fi, si dupa ce vor muri, cine va mai sti ceva despre ei? De atunci, din anul scolar ’50-’51 mi-a incoltit aceasta idee si tot am zis sa mai scriu ceva…sa mai scriu ceva. Eh, mi-am luat inima in dinti si-am pornit a IV-a carte „Trecute Vieti de Truditori din Tinutul Neamtului”. Le multumesc colaboratorilor mei in aceeasi masura, iar partea tehnica apartine familiei Roxana si Vasile Diaconu, carora le multumesc de asemenea”, a relatat autorul volumului, prof. Vasile Vranceanu. Lansarea celor doua volume s-a incheiat cu succes, iar invitatii si-au putut achizitiona cartile, pe care au primit si dedicatii, direct de la indragitii autori.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate