Leurda: remedii pentru boli si tonic natural

1

 

               Raspandita mai ales in padurile de foioase, umede si umbroase leurda este o planta de primavara, ce apare pe la sfarsitul lunii martie si tine pana pe la inceputul lunii iunie. Planta erbacee comestibila, din familia liliaceelor, cu miros si gust puternic de usturoi este un leac oferit de natura pentru detoxifierea organismului. Cunoscuta in toata Euroasia, in special in estul Europei si in Caucaz, leurda este numita stiintific Allium Ursinum – usturoiul ursului – datorita ursilor, care primavara, dupa lunga perioada de hibernare, cauta si se hranesc cu frunzele plantei pentru recapatarea puterilor.

              Miraculoasa planta poate fi folosita ca remediu pentru tratarea afeciunilor cardiovasculare, bolile gasestinale, bolile respiratorii, boli renale si  afectiunile sistemului nervos. De asemenea, usturioul ursului sau usturoiul salbatic purifica sangele si organele, combate reumatismul si vindeca ranile.

               Frunzele de un verde intens si lucios ale leurdei contin predominant sulfura de alil, vitami­nele A, C si B, saruri minerale, fos­for, fier, magneziu, calciu, uleiuri eterice, glu­cide, dar si proteine.

Numeroasele calitati terapeutice ale plantei permit folosirea propietatilor benefice in favoarea organismului uman in diferite forme, atat pentru uz intern cat si pentru uz extern:

  • frunzele proaspete de leurda pot fi consumate in salate inainte de mesele principale, pe tot parcursul primaverii;
  • pot fi tocate marunt si amestecate in diferite preparate culinare cum ar fi supele, piureuri, chiftele si altele;
  • infuzia de leurda lupta contra asteniei de primavara si aduce un somn linistit;
  • decoctul de leurda combate in mod eficient parazitii intestinali;
  • tinctura facuta din aceasta planta previne hipertensiunea, formarea cheagurilor de sange si ajuta la functionarea sistemului digestiv;
  • uleiul de leurda este recomandat in special pentru uz extern in tratarea unor afectiuni cronice ale pielii;
  • compresele cu leurda ajuta in durerile cauzate de guta si durerile de piept;
  • cataplasmele cu leurda calmeaza durrile provocate de ulcere varicoase, reumatism si articulatii inflamate.

Minunatele efecte tamaduitoarea ale leurdei nu se opresc aici. Medicii naturisti sustin ca aceasta planta miraculoasa contribuie la tratarea si vindecarea a mult mai multor boli, precum anemia, amnezia, impotriva efectelor nocive ale antibioticelor, mastite, pneumonii si astm alergic.

 

Viorela Gherasim

1 Comentariu
  1. Mircea spune

    Interesant articolul. Mama natura are grija de noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate