Liber de Rusalii. Vezi ce se întâmplă în caz contrar

0

Conform prevederilor din Codul Muncii, salariații din România, atât de la stat, cât și de la privat, au liber în prima și a doua zi de Rusalii. Așadar, duminică, 8 iunie, și luni, 9 iunie sunt zile nelucrătoare.

Există și categorii de salariați care trebuie să se prezinte la muncă, și anume persoanele care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Angajații din aceste domenii, care sunt nevoiți să lucreze de Rusalii, trebuie să primească anumite compensații din partea angajatorului și anume două zile libere în plus, în următoarele 30 de zile.

În cazul celorlalți salariați, care, din motive diverse, sunt chemați la lucru, angajatorul este obligat să le ofere un spor la salariul de bază , ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului Muncii.

În caz contrar, angajatorii riscă amenzi de până la 10 000 de lei.

În aceste două zile, unitățile sanitare și cele de alimentație publică au program diferit, mai scurt decât de obicei.

Fiindcă dascălii nu lucrează, și elevii se vor bucura de un weekend prelungit, iar orele de luni nu vor fi recuperate. Dacă v-ați planificat să rezolvați luni anumite probleme la Primărie, Poștă sau bancă, nu vă deranjați să faceți un drum degeaba, sediile sunt închise.

Sărbătoarea de Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh) se ține anual, la 50 de zile după Învierea Domnului, de către întreaga comunitate creștină din lume.

 Andreea Trăsnea

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate