Liceenii dezbat problemele comunitare și măsoară democrația locală

0

Joi, 25 septembrie, Asociația Pro Democrația a desfășurat la Târgu Neamț „Barometrul Democrației Locale 2: Cetățeni în parteneriat cu administrația”.

30 de liceeni de clasa a XI-a și a XII-a au participat la un training de formare. Timp de aproximativ 3 ore, elevii au învățat cum să se implice activ în viața civică a localității, au dezbătut problemele comunității și au aflat informații privind modul în care sunt structurate și cum funcționează Consiliul Local Și Primăria. Activitatea s-a desfășurat la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”.

Trainingul a început cu o prezentare a Asociației Pro Democrația Club București și cu explicația clară a coordonatorului de proiect Alina Dănilă: „Nu o să facem în niciun caz politică ascunsă!” Prof. Emanuel Bălan a menționat și activitățile realizate de Asociația Pro Democrația Club Târgu Neamț.

La trainingul de formare au fost invitați și doi reprezentanți ai Primăriei orașului. Mihaela Rotaru Popa, șeful Serviciului Informare și Relații Publice a explicat liceenilor cum este structurată Primăria, le-a vorbit despre rolul administrației publice locale, Direcția de Buget, Serviciul Juridic – Contencios, Serviciile Publice aflate în subordinea Consiliului Local și toate celelalte domenii ce țin de funcționare Primăriei și a Consiliului Local. Participanții la training au aflat cum pot primi acces la informații de interes public, care este schema circulației documentelor și ce probleme nu își găsesc rezolvare la Primărie.

După prezentarea susținută de Daniel Amihăilesei, inspector în cadrul Compartimentului de Dezvoltare Locală, elevii au avut numeroase curiozități privind modul în care au fost asimilați banii primiți pentru diverse proiecte. Inspectorul le-a oferit explicații la întrebări cum ar fi „Pe ce s-au cheltuit 3 milioane euro în proiectul de reabilitare a Cetății Neamț?” sau „Cum să coste 12 000  lei un spațiu verde realizat în curtea unei grădinițe?”.

Membrii apd au explicat liceenilor ce este o comunitate și o problemă comunitară, ce putem face în calitate de cetățeni și cum îi facem pe reprezentanții noștri să ne asculte (petiție, noțiune, rezoluție, campanie advocacy. „Prin proiectul Barometrul Democrației Locale 2: cetățeni în parteneriat cu administrația,  asociația noastră și-a propus să învețe tinerii cetățeni cum să folosească datele Barometrului astfel încât să contribuie la îmbunătățirea mediului politic și al societății civile locale”, spune Emanuel Bălan de la apd Club Târgu Neamț.

După teorie, au urmat și activitățile practice. Participanții la training au format echipe a câte cinci membri. Pe baza problemelor locale identificate de elevii de clasa a XII-a la Forum Cetățenesc, fiecare echipă a ales câte un subiect și a argumentat de ce problema respectivă este de o importanță majoră pentru comunitate.

Liceenii au dezbătut probleme locale precum: Lipsa pistelor de biciclete, Câini periculoși pe străzi, Parcul Cetral – condiții slabe, Condiții precare la spital, Străzi murdare, Slabe condiții de cinema, Lipsa gazului la periferia orașului, Lipsa internetului gratuit în parcuri, Lipsa cișmelelor, Drumuri de proastă calitate, Rată mare de somaj / lipsa locurilor de muncă, Slaba reprezentare a elevilor în școli.

Fiecare echipă a propus o rezoluție destinată rezolvării problemei locale dezbătută pe parcursul trainingului.

Prin proiectul „Barometrul Democrației Locale 2: cetățeni în parteneriat cu administrația”, apd va pune la dispoziția publicului și tuturor părților interesate rezoluțiile rezultate în urma activității cu liceenii. Acestea vor sprijini activitățile organizațiilor și instituțiilor din domeniul vizat.

Asociația Pro Democrația, prin Centrul Regional București, alături de Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț a implementat proiectul Barometrul Democrației Locale 2: cetățeni în parteneriat cu administrația în perioada ianuarie – noiembrie 2014. Finanțat de Konrad Adenauer Stiftung, proiectul se adresează tinerilor cetățeni cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. S-a plecat de la premisa că gradul de democrație nu este uniform în România, ci variază de la un județ la altul. Există elemente ce țin de evoluția istorică, de structura economică și politică care fac ca nivelul de democrație să varieze în interiorul unei țări, de la o regiune la alta, sau de la un județ la altul, Elementele cheie ale unei democrații (alegerile, accesul la informații sau administrația) se manifestă la nivel local.

Lipsa de informare privind structura și funcționarea autorităților administrației publice locale și centrale conduce la o problemă complexă. Fiindcă nu există comunicare între tineri și administrație, noua generație are o percepție deformată asupra instituțiilor publice și o încredere redusă în ceea ce pot face cetățenii în parteneriat cu reprezentanții lor. Inițiativa Asociației Pro Democrația încearcă, prin acest proiect, să facă o diferență, să-i ajute pe tineri să conștientizez că puterea stă… în mâinile lor.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate