Liceul Tehnologic Oglinzi, cu gândul și fapta pentru Basarabia

2

Recent, la Liceul Tehnologic Oglinzi (Răucești- Neamț) a avut loc conferința intitulată ”Românii – martiri ai Gulag-ului rusesc”, susținută de către Margareta Spânu Cemârtan- scriitoare, membră a USRM, deportată în Siberia în copilărie, martiră a Gulag-ului și de către Vlad Caragea- director la Radio ”Datina”,  om de cultură și un mare român cu acțiuni pentru Unire. 14875830_1033342243431369_41302214_o

Organizată de membrii Cercului de Istorie ”Cultul Eroilor” de la Liceul Tehnologic Oglinzi, activitatea a debutat cu un moment artistic. Copiii de clasa a VIII-a au cântat melodii patriotice pe teme basarabene, eleva Gabriela Ujică fiind solista cu un repertoriu și o prezență de excepție.

Mărturiile zguduitoare ale Margaretei Spânu Cemârtan au impresionat auditoriul format din cadre didactice, directori de școală, invitați și elevi. În copilărie și-a pierdut țara, limba română și credința datorită terorii și chinurilor inimaginabile din Siberia de gheață, dar prin minuni ajunge din nou la toate. E exemplul Neamului Românesc care renaște din cenușă. Atmosfera a fost de încântare sufletească, de valorizare a ideilor naționale, profund umane și creștine. Lansarea cărților  ”Lupii” și  ”Romanul vieții mele” au sporit emoțiile. ”Margareta Cemârtan-Spânu este una din victimele criminalului regim stalinist. Iar tragicul ei destin reprezintă imaginea dramei întregii Basarabii. Întâlnim în “Amintiri din copilărie” care sunt o faţă opusă luminoasei copilării descrisă de Creangă, pagini tulburătoare pe care le putea aşterne pe hârtie numai un suflet ale cărui frumuseţe şi puritate au fost adânc rănite în copilărie şi adolescenţă. Jilăvindu-mi-s-au ochii şi inima, citind, bunăoară, episodul cu acel  mirific măr dulce şi rumen adus de cineva din Basarabia  la marginea îngheţată a lumii, în Kurgan,  măr pe care nimeni din familie deportată nu îndrăznea să-l consume în dorinţa de a se bucura cât mai îndelung de fermecătoarea mireasmă care le amintea de casa părintească, de ţara din care fuseseră izgoniţi pentru “vina”  de-a fi fost nişte buni gospodari şi de-a avea nişte rude peste Prut. Trebuie să ai o inimă de piatră să nu vibrezi cu toată fiinţa lecturând asemeni pagini”. (Grigore Vieru, citat din prefața primului volum).
Mărturisirile doamnei Cemârtan și ideile de istorie și unioniste au continuat și în Conferința de la Colegiul ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț prin implicarea profesorilor  Daniela Filip, Anca Corduneanu și Adina Cucoș. Tinerii liceeni din oraș au fost impresionați de demnitatea, înălțimea ideilor și a faptelor românilor din Basarabia.

14803307_1033342296764697_184486081_oAcțiunile comune cu românii din Basarabia pentru realizarea Unirii reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Cercului de Istorie ”Cultul Eroilor” de la Liceul Tehnologic Oglinzi din județul Neamț, condus de prof. Gigel Bîrliba.  În perioada 22-25 septembrie 2016,  prof. Gigel Bîrliba, împreună cu trei elevi ai Liceului  Tehnologic Oglinzi (Denis Răcheru, Bianca Iuliana Bîzu, Andrei Celus) și doi studenți la medicină (Casiana Bîzu și Gabriel Rareș Axinte) au participat la cea de a V-a ediție a Școlii Europene de instruire ”ASTRA” de la Anenii Noi, Republica Moldova, proiect inițiat de domnul dr. Octavian Zelinski- istoric, ziarist, Președinte ”ASTRA”. Au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai Asociației ”ȘANSA” din Varnița, reprezentanții Asociației ”Tinerii din Mereni”, Consiliul elevilor din Raionul Anenii Noi, și ai autorităților locale și raionale. Au fost vizitate și obiective culturale și educaționale, precum: Centrul de Creație al copiilor din Anenii Noi, Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Gura Bîcului, Muzeul de Istorie din Mereni, Muzeul Național de Istorie al Moldovei, Catedrala  din Chișinău, Mănăstirea Căpriana.

Tot de la Cercul de Istorie ”Cultul Eroilor”  Oglinzi, surorile Gabriela, Larisa și Mădălina Ujică- soliste de excepție cu repertoriu din tezaurul popular și patriotic- au plecat în Basarabia unde au dus mesajul de prietenie și Unire (au vizitat Catedrala din Chișinău, Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea Curchi,  Mănăstirea Hâncu) în încheierea proiectului  ”Casa Prieteniei”. Inițiat de Fundația ”Teodora de la Sihla“ Târgu-Neamț, condusă de Olguța Caia, în colaborare cu Liceul „Prometeu“ Chișinău, Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig, Liceul Tehnologic Oglinzi, Clubul Copiilor Târgu Neamț și Biserica „Sf. Haralambie“ Târgu Neamț, proiectul s-a derulat  în iulie 2016 si a prevăzut o tabără internațională. Au participat 20 de copii olimpici din toate regiunile Basarabiei.

Frații în veci vor fi frați!  Unire, frați români!, este îndemnul Cercului de Istorie ”Cultul Eroilor” de la Liceul Tehnologic Oglinzi.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. Sava (Bobric)IlieDomnu Dumnezeu Să Va Dea Sănătate.tiinetio tot așa înainte! spune

    Felicitariiiiiiiiî

  2. Sava (Bobric)IlieDomnu Dumnezeu Să Va Dea Sănătate.tiinetio tot așa înainte! spune

    Feliciiitari

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate