Luna curățeniei la Tîrgu-Neamț

6

În fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie, primăria Tîrgu-Neamț își întocmește un program  de acțiuni specifice lunii curățeniei, lunii sădirii pomilor. Datorită condițiilor meteo nefavorabile, iernii prelungite, cât și a ploilor de la începutul lunii aprilie, Luna Curățeniei s-a prelungit până la sfârșitul lunii. Acțiunile care se intreprind în această perioadă sunt: conștientizarea populației pentru colectarea selectivă a deșeurilor, prin cele 40 de puncte amenajate. Printr-un program derulat prin Consiliul Județean se mai amplasează încă 82 de puncte de colectare , acestea fiind deja stabilite. Aceste noi locații vor consta în plăci betonate care vor avea trei containere pentru selectarea selectivă, respectiv hârtie, pet-uri și sticlă. O altă acțiune necesară care se va intreprinde în această perioadă este igienizarea albiei Ozanei de la Vînători până la Dumbrava, lucrare pe care o va face Apele Române, iar primăria va igieniza malurile Ozanei. „Sunt gunoaie depozitate de rromii din localitate dar și de cetățenii români, ne pare foarte rău, mai ales că am făcut nenumărate acțiuni de conștientizare. Împreună cu Poliția Locală am făcut niște controale și am depistat câteva persoane , dar cu toate astea această igienizare se impune și când timpul ne va permite o vom și executa. De asemenea, ca în fiecare an vom organiza și acțiuni de igienizare pe marginea pădurii , de la capătul digului, zona Cetății Neamțului , Monumentul Eroilor și Stațiunea Oglinzi. Această acțiune se va face de către Ocolul Silvic Tîrgu-Neamț și primăria orașului, cu solicitarea instituțiilor de învățământ și ale ONG-urilor din oraș”, a declarat Traian Humulescu, viceprimarul orașului Tîrgu-Neamț.DSCN4455
O altă activitate specifică acestei luni, va fi identificarea depozitării de deșeuri în locuri nepermise și neautorizate, și salubrizarea acestora. De asemenea, se va trece la completarea plantațiilor efectuate în anii precedenți cu puieti de salcâm obținuți de la Direcția Silvică Neamț în acele perdele create în Pârâul Ursului și groapa de gunoi a orașului, acțiune care se va face cu muncitorii de la Eurosal , dar și cu sprijinul ONG-urilor și unităților de învățământ. S-a solicitat prin adresă scrisă la Direcția Silvică Neamț 5.000 de puieți de salcâm care au fost aduși de la Ocolul Silvic Roman. Au fost plantați puieți de salcâm și la Blebea din centru spre biserică.
Cea mai importantă acțiune care se va desfășura în această Lună a Curățeniei este reamenajarea spațiilor verzi. Primăria are ca obiectiv refacerea jardinierelor de flori pe Ștefan cel Mare, și nu numai. Aceste jardiniere vor fi refăcute cu piatră de către societatea ECO.
DSCN4459„Am făcut un inventar cu cei de la Eurosal împreună cu un peisagist, al tuturor speciilor de arbuști și flori care vor fi plantate în parcul Casa Culturii, în parcul Ion Creangă din fața Unirii, în parcul Super și pe centru. În zona dintre bordură și jardiniere vom semăna gazon. În aceste parcuri vor fi plantați tei, arțari, scoruși și magnolii. Dar vom trece și la repararea băncilor din aceste parcuri. De asemenea, va fi modificată și fântâna arteziană din parcul Creangă. În parcul Monumentul Eroilor de pe Ștefan cel Mare se vor face plantări de turie și resemănare de gazon. Totodată, vor fi amenajate și sensurile giratorii de la Central, Intim și se va realiza un nou sens giratoriu în intersecția de la Humulești. Am făcut o adresă la toate instituțiile de învățământ unde sunt necesare lucrări de amenajare a spațiilor verzi să ne solicite material săditor , asistență tehnică pentru a le pune la dispoziție. Toate aceste lucrări de plantare au început după acele temperaturi de peste O grade. DSCN4460Am așteptat ca iarna să plece definitiv , pentru că din cauza vremii am fost nevoiți să prelungim această lună a sădirii pe tot parcursul lunii aprilie. Am contactat deja ocoalele silvice de la Pipirig și Gârcina , am inventariat cam ce material săditor am putea achiziționa de la ei, respectiv ienupăr târâtor, molizi argintii, pin, silvestru, arțari, oțetari, iar ce nu vom găsi aici la noi, vom achiziționa de la o pepinieră din Turda, din cadrul Direcției Silvice Cluj. Ne dorim să schimbăm fața centrului orașului prin aceste amenajări de spații verzi, schimbarea mobilierului stradal, prin înlocuirea acelor coșuri de gunoi verzi, care va crea un confort vizual pentru cetățeni și turiști. După ce vom finaliza spațiile verzi din centru, vom trece la amenajarea spațiilor verzi dintre blocuri. Legat de parcul de la Cetate, vreau să vă spun că această lună a curățeniei a început de acolo, prin toaletarea arborilor și curățenia generală. Chiar dacă avem un buget auster pe anul acesta, cu puțin gust și chibzuială , cu specii de plante luate la un preț bun, se pot face lucruri frumoase”, ne-a mai declarat viceprimarul Traian Humulescu.

Marilena Sturzu

6 Comentarii
  1. Razvan spune

    Urmeaza anul curateniei in Targu Neamt.

    Dupa ce vor fi active parcarile cu plata din oras se va oserva o curatenie in portofelele cetatenilor.

  2. Bogdan Apetrei spune

    Sper ca se va face curatenie si in mentalitatea cetatenilor care cred ca mai traim in comunism, cand statul trebuia sa ti dea totul, inclusiv parcari gratuite!! Draga, Razvan. Mai circula si tu prin alte orase mult mai civilizate si dezvoltate ca ale noastre si vei vedea parcari cu plata. Poti merge si in Europa, si la fel vei gasi parcari cu plata. Mie, ca sofer, ca locuitor al orasului TG Neamt, nu mi convine ca nu am unde parca masina pt ca toti rumenii care se intorc din Italia, sau satenii din imprejurimi isi parcheaza Logan-urile prin tot orasul, de nu mai incapi de ei. Capisci?

  3. Razvan spune

    Bogdan, in primul rand nu trebuie sa vorbesti ca melteanul de ‘la’ Italia cu mine.
    2. Sa mai circul prin alte orase? Fratioare…am umplut 3 pasapoarte doar in 3 luni strabatand lumea din America in Asia (in interes de serviciu ce e drept). Imi pot permite sa compar orase.
    3. Daca vor sa faca parcari cu plata, ce se inatampla cu rezidentii ce platesc deja taxe si impozite si care nu au alte locuri de parcare decat strazile mentionate pentru parcarile cu plata? Teoretic trebuie sa isi faca abonamente sau sa se calareasca 5 pe un loc de parcare rezidential.
    4. Ai spus ca astept statul sa imi dea tot? Bogdan, platesc lunar doar pe salariul meu taxe si impozite de 1500 RON LUNAR la care se adauga taxele locale, etc. Ce imi da statul inapoi ca sa afirmi tu ca astept totul gratuit de la stat?
    Dupa cele spuse pana acum imi permit sa afirm ceva cand vad ceva putred.
    Daca am ales primar si platesc lunar bani, DA astept ceva in schimbul acelor bani. Venisem cu o idee intr’-‘un articol precedent. CA IN ALTE TARI, sa se faca un permis special ce se tine la vedere in parbriz pentru rezidentii unei zone pentru a parca gratuit deoarece acestia deja platesc taxe locale pentru mainile in posesie.
    Capisci?

  4. nicu spune

    E buna initiativa cu plata pentru locurile de parcare amenajate si pazite , dar nu pentru localnici. Acestia ar trebui sa primeasca un tichet ceva , eliberat de la primarie , care sa fie prezentat pe bordul masinii.
    Si eu sunt un pic nemultumit de cetatenii ce au inscrise masinile prin alte tari, gen Bulgaria sau Italia , si parcheaza unde doresc in zona de domiciliu , desi nu platesc nici o taxa la primarie. Iar unii care isi platesc darile la primarie pentru masina , stau cu masinile pe strada mare. Un lucru neplacut si destul de ciudat.
    La Piatra Neamt fiecare are locul sau de parcare , iar cei care au inscrise masinile in strainatate primesc loc de parcare dupa ce sunt ocupate de cei care au masinile inscrise in tara si au domiciliu la respectiva adresa. Pe cand la noi ,cunosc multe cazuri cu cate 2-3 masini inscrise in alta tara , si le parcheaza frumos in fata blocului , ca deh , omul acolo are domiciliu.
    Corect ! Dar o singura masina nu iti era deajuns ? plus ca nu platesti nimic pentru locurile ocupate cu aceste masini ? Iar ceilalti romani cu taxele la zi si platite corect fata de primarie , sa stea cu masinile parcate la cateva sute de metrii de locuintele lor.
    Eu sa fi fost in administratia locala ii taxam bazat pe acestia , nu sa stea ca niste „turisti” preferentiali si sa nu plateasca nici o taxa.
    Daca s-ar primi loc de parcare pe baza taxei platite la primarie , automat vor aparea si cei cu masinile inscrise in alta parte , cu cererea de a primi si ei un loc de parcare. Iar cu acest demers se vor strange banuti la buget , dar se va face oarecum si un pic de dreptate.

  5. Mihai Grozea spune

    Se vor infiinta parcarile de resedinta, in locul garajelor din spatele blocurilor. O alta idee buna. Bravo

  6. nicu spune

    Mihai , garajele trebuiau sa zboare demult . Dar banuiesc ca au ramas datorita asa ziselor promisiuni electorale : „daca mi le luati sau nu imi mai dati voie cu garaj , atunci nu va mai votez” ! Cam pe asta s-a mizat pana acum .
    Eu am mai spus , cine mai vrea asa ceva , atunci sa i se bage mana adanc in buzunar , prin marirea taxelor de impozit pe suprafata ocupata de aceste garaje. Plus , sa i se impuna a le amanaja pe toate sub o anumita forma si cu anumite materiale. Nu din o mie de materiale si cu niste forme pestrite de parca ai zice ca arata a dughene de aurolaci.
    E totusi terenul primariei si ea poate impune anumite reguli , mai ales ca suntem intr-o zona urbana in care civilizatia si regulile urbanistice sunt un pic mai stricte si ridicate.
    Cine doreste sa fie mai cu mot , atunci nu are decat sa-si cumpere un petec de pamant pe la tara, si sa-si faca garajul cu turnulete pentru porumbei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate