Maternitatea din Târgu Neamț, între mit şi realitate

6

În jurul secției de Obstetrică- Ginecologie de la Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț s-a creat, în timp, un val de păreri pro și contra. Unele femei au trecut prin experiențe plăcute aici, au născut fără complicații și au beneficiat de servicii medicale competente. Altele au întâmpinat dificultăți.

Oricărei doamne sau domnișoare din zona Târgu Neamț i-ar fi mult mai ușor să-şi facă un control periodic şi, când vine cazul, să nască la maternitatea din oraș, decât să meargă la spitalele/ clinicile private din alte orașe.  Însă nu puține sunt cele care aleg calea mai lungă și „fug” de secția de la Târg, chiar dacă nu au avut niciodată de-a face cu medicii și condițiile de aici. Unele, vor regim hotelier. Altele, și-au conturat în minte anumite temeri, din poveștile altor femei. Mai sunt şi paciente care nu contestă profesionalismul medicilor, dar, probabil, nu știu că secția a mai evoluat și… cert e că nu mai plouă înăuntru.

Despre probleme (între mit şi adevăr) cu care se confruntă una dintre cele mai importante secții medicale şi despre planurile pentru modernizarea Maternității din Târgu Neamț ne-a vorbit chiar dr. Florin Apostoae, managerul interimar al Spitalului din Târgu Neamț:

Reporter: Domnule manager, în urma unui sondaj realizat în rândul cadrelor medicale din județul Neamț a reieșit faptul că Maternitatea din Târgu Neamț este în topul secțiilor de spital care nu satisfac nevoile pacienților. Ce părere aveți în legătură cu acest lucru?

Florin Apostoe: În ultima perioadă, s-a achiziționat aparatură medicală nouă, modernă. Avem și un medic ginecolog tânăr, care are mai multe competențe și care lucrează la noi de anul trecut. În ceea ce privește condițiile hoteliere, din păcate modernizarea acestei secții nu s-a făcut de mulți ani. Fiind o clădire de patrimoniu, necesită o multitudine de avize, în special de la Ministerul Culturii și Cultelor. Orice investiție este îngreunată din această cauză. Împreună cu domnul primar Daniel Harpa, am depus un proiect privind modernizarea și dotarea pavilionului central în întregime, în care funcționează și secția de Obstetrică- Ginecologie la care vă refereați. Sperăm să demarăm lucrările în cel mai scurt timp și să ajungem la un nivel al dotărilor și al confortului cât mai ridicat.

Reporter: Ați sesizat si alte probleme la această secție?

Florin Apostoae: De când am intrat manager, nu am avut nicio infecție, nici la Nou-născuți, nici la gravide, decât infecțiile extra-spitalicești (pacienți care au venit la noi pentru rezolvarea lor). Intra-spitalicești, nu s-a raportat nicio infecție. Ne străduim, împreună cu colectivul secției de Obstetrică- Ginecologie, să asigurăm condiții medicale și hoteliere cât mai bune, dar la nivelul dotărilor actuale.

Reporter: Unele femei gravide din zona Târgu Neamț sunt trimise într-un stadiu destul de grav/avansat către Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, de la Spitalul Orășenesc Sf. Dimitrie. De ce nu înainte ca situaţia lor să se complice?

Florin Apostoae: Toate transferurile către Spitalul Județean se fac conform protocolului național de transfer al gravidelor și nu putem trimite gravidele având presupuneri, ci doar după ce se concretizează situația și există necesitatea transferului.

Încrederea oamenilor… cred că este din ce în ce mai mare.

Reporter: Ce sugestii aveți, ce doriți să le transmiteți femeilor din zonă care aleg să nască în alte spitale (de exemplu, Pașcani) tocmai fiindcă ele cred că aici nu sunt condiții, că aici ar avea mai multe riscuri?

Florin Apostoae: A fost o perioadă când au existat migrații către spitalul din Pașcani, dar în ultima perioadă numărul de nașteri și de prezentări la secția de Obstetrică- Ginecologie a spitalului din Târgu Neamț au crescut. Încrederea oamenilor… cred că este din ce în ce mai mare.

Într-adevăr, problema rămâne dacă vorbim despre condiții hoteliere. Din câte am înțeles, la Pașcani sunt modernizări în secție, tv în cameră, 2-3 paturi în salon, toaletă la nivel de 1-2 rezerve. La noi, toaletele sunt deocamdată la capătul holului. Prin proiectul pe care dorim să-l implementăm, ne propunem să recompartimentăm secția, astfel încât dintr-un salon mare să facem două rezerve mici și la fiecare două rezerve să avem cel puțin o toaletă cu duș și cu tot ce trebuie pentru o igienă cât mai bună a pacienților.

Reporter: Când veți afla dacă obțineti fondurile necesare?

Florin Apostoae: Am primit avizele de la Direcția de Sănătate Publică. Ne-au fost solicitate aceste avize de către Ministerul Dezvoltării. Noi sperăm că în cel mai scurt timp vom începe implementarea proiectului.

Sectia Obstetrică- Ginecologie de la spitalul din Târgu Neamț dispune de 35 de paturi, din care 5- compartiment A.T.I.
Șeful secției este dr. Dan- Nicolae Dumitrescu (medic primar O.G., cu competență în ecografie ginecologică). Tot aici, potrivit site-ului unității spitalicești, își desfășoară activitatea dr. Mădălina Iovoaia (medic primar OG, cu competență în ecografie ginecologică), dr. Andrei Dumitrescu (medic specialist OG) și dr. Iulia Mihaela Bucureșteanu (medic rezident OG). Bineînțeles, ei sunt ajutați de  asistente medicale, infirmiere, registratori medicali și personal auxiliar.

Din aparatura medicală de care dispune secția nu lipsesc următoarele dotări: aparat anestezie, aspirator secreții, cardiotocograf, colposcop, diatermocauter,ecograf, monitoare funcții vitale.

Dintre serviciile medicale oferite pacientelor amintim:supravegherea sarcinii normale, tratamentul patologiei specifice sarcinii cât si a afecțiunilor asociate sarcinii, asistență la naștere, tratamentul medical și/sau chirurgical al afecțiunilor ginecologice și obstetricale, depistare neoplazii genital, planificare familială, ecografie pelvină (ginecologie și obstetrică).

Andreea Trăsnea

Puteţi să ne împărtăşiţi, prin comentarii lăsate mai jos, experienţele dumneavoastră de la Secţia de Obstetrică- Ginecologie Târgu Neamţ, fie ele plăcute sau dezamăgitoare. Împreună, putem schimba situaţia în bine!
6 Comentarii
  1. Ana Maria Bobric spune

    Eu am avut o experienta foarte placuta vis-a-vis de aceasta sectie. Am nascut ambii copii aici, personalul ireprosabil, de la medic la infirmiera, conditiile nu de lux, dar decente. A fost curat si fara sa dau „atentii”, toata lumea s-a purtat foarte frumos. Nu e un spital la nivel european, dar pentru ce am mai vazut la tv, sa moara copii si mame, spitalul nostru e acceptabil. Felicitati conducerii si personalului!

  2. smara spune

    Am născut aici si sunt fericita ca dna dr Iovoaia m-a avut in evidentă! Atat doctorii cat si asistenții, infirmierii, sunt oameni deosebiți. Bravo ptr echipa lor, avem o secție curată.

  3. Ionela urzica spune

    Eu am nascut recent in acest spital este ok personalu foarte dragut va pup doamnelor medicii la fel le multumesc pe aceasta cale tot ce ma deranjat pe mine sunt wc pt o mamica recent operata nu cred ca ar trebui sa existe acele wc in rest e foarte ok si doamnele care se ocupa de bebelusi au fost foarte dragute……

  4. Crenguta spune

    Si eu am nascut aici,si,nu de curand ci acum 5 ani,am fost extrem de multumitade toate cadrele medicale,mai ales ca am avut o nastere destul de dificila,soldandu-se cu o operatie cezariana,pe aceasta cale as vrea sa ii multumesc domnului dr. Dumitrescu senior,m-a ajutat enorm!🙂

  5. Denisa spune

    Părerea mea este ca spitalul acesta este curat ,doctori sunt foarte buni iar mai ales domnul Dumitrescu andrei căruia ii mulțumesc foarte mult pentru tot! Condițiile sunt decente ,mai nou exista si call sarvice,mâncarea este ok iar personalul se poarta foarte drăguț!

  6. Amatasoaei Dan spune

    Parerea mea este că spitalul nu este cine știe ce, dar Doctorii de aici sunt niște oameni minunați mai ales Domn Doctor Dumitrescu a nascut nevasta mea cu iel și pot să vă spun că suntem foarte mulțumiți de tot xe a făcut pentru noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate