Muzeele din Neamț au început să se redeschidă și își așteaptă publicul vizitator

0

Muzeele închise din cauza pandemiei de coronavirus, treptat, au reînceput să se redeschidă pentru public.

Pentru redeschiderea în siguranță a muzeelor au fost luate toate măsurile de igienă.

În unele cazuri, pentru că siguranță primează, s-a dat dovadă și de multă inventivitatea. De exemplu, la muzeul Bran din Brașov, acolo unde traficul este mai intens și turiștii se intersectează, administratorii au instalat semafoare. 

În județul Neamț au fost deschise, începând de săptămâna trecută, Muzeul Cetatea Neamț, Muzeul de Artă Piatra-Neamț, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț și Muzeul de Științe Naturale Roman.

Deocamdată, o astfel de inițiativă, de instalare a unor semafoare, acolo unde culoarele sunt înguste, iar distanțarea socială este mai greu de respectat, în muzele din Neamț nu a fost încă aplicată. 

Despre măsurile de siguranță care au fost luate în muzeele deschise în județul Neamț, ne-a povestit mai multe Dr. Dorin-Cirpian Nicola, director-manager al Complexului Muzeal Național Neamț.

Nu ne-am gândit să aplicăm astfel de măsuri, dar sunt inventive. Am pus limitatoare, panouri cu măsurile care trebuie respectate și ne străduim să redeschidem și celelalte muzee pe care le avem în adminstrare.”, a menționat Dr. Dorin Nicola.

În zonele înguste, cum este cazul Turnului lui Ștefan cel Mare, intră câte o persoană, timpul de așteptare fiind de de 10-15 minute.

Dr. Dorin-Cirpian Nicola, ne-a transmis că oamenii au dat dovadă de înțelegere și s-au bucurat că muzeele pot fi din nou vizitate. 

În perioada de alertă nu se susțin ghidaje de specialitate.

Intră grupul, merge pe traseu sau circuit și se orientează singur. Eventual, la intrare, ghidul va adresa câteva cuvinte generale persoanei sau grupului care vizitează unitatea muzeală. La Cetate, unde spațiul este mai mare, ca vizitatorii să nu aștepte mult timp, se ghidează mai repede, fie se fracționează, adică grupurile urmează trasee diferite.”, a transmis managerul al Complexului Muzeal Național Neamț.

Muzeul Cetatea Neamț/ sursa foto: Complexul Muzeal Național Neamț

Măsuri pentru siguranța publicului, a personalului angajat și
pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2

1.Accesul publicului vizitator va fi permis în muzeu numai în condițiile purtării măștii (medicală/ non medicală) pe toată durata vizitei. Masca trebuie să acopere gura și nasul.

2. Accesul în muzeu se face cu respectarea de către participanți a distanței de minimum 1,5 m între persoane.

3. Vizitatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectantul pus la dispoziție la intrarea în muzeu.

4. Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălțăminte aflate la intrarea în muzeu.

5. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Accesul vizitatorilor va fi permis numai după termometrizarea non-contact (persoanele cu temperatura de peste 37,3°C și cele care refuză să li se verifice temperatura nu vor avea acces în muzeu);

6. Publicul va urma fluxurile de vizitare unidirecționale și va ține cont de observațiile afișate sau de indicațiile personalului care asigură supravegherea și îndrumarea.

7. Accesul este permis în grupuri de maximum 3 persoane (cu excepția familiilor cu 2 sau mai mulți copii); accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute.

8. În spațiul expozițional se pot afla concomitent 30 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual și progresiv, pe măsură ce persoanele care au vizitat expoziția au părăsit muzeul.

9. Nu se vor susține ghidaje de specialitate.

10. Vizita va fi limitată la un interval de cel mult 60 de minute.

11. După primele patru ore de la începerea vizitării expoziția permanentă va fi închisă timp de 30 de minute pentru dezinfectare.

*articol preluat de la ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate