Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț: 620 de ani de la bătălia de la Hindău și prima atestare documentară a Cetății Neamț

1

După cum vă informam într-un articol anterior, marți, 2 februarie, s-au împlinit 620 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Neamț. Astăzi, 3 februarie, la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ a fost organizat un eveniment cultural menit să sublinieze importanţa acestui moment istoric.

Activitatea s-a adresat mai ales elevilor, care, deşi sunt în vacanţă, au participat la acest eveniment, sub coordonarea unor cadre didactice de specialitate de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” Târgu Neamţ (prof. Elena- Diana Spiridon și prof. Roxana Filip).

Evocarea a cuprins două momente distincte, dar care, în ansamblu, se leagă de Cetatea Neamţ. Astfel, au fost expuse informaţii istorice despre bătălia de la Hindău (Ghindăoani) din februarie 1395, în contextul respectiv fiind menţionată documentar şi fortificaţia de pe Culmea Pleşu.

Cel de-al doilea moment a constat într-o prezentare a unor aspecte mai puţin cunoscute despre Cetatea Neamţ, pornind de la descoperirile arheologice făcute acolo şi până la expunerea unor planuri şi imagini vechi ale monumentului.

Organizatorii au prezentat aspecte istorice importante despre domnitorul Ştefan I – cel care l-a înfruntat în 1395 pe regele maghiar Sigismund de Luxemburg la Hindău (Ghindăoani). Victoria obţinută de domnitorul moldovean este consemnată în cronici, dar şi pe lespedea funerară a acestuia, aflată în Biserica Sf. Nicolae din Rădăuţi.

,,Având în vedere faptul că se împlinesc 620 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Neamţ, instituţia noastră a considerat necesară evidenţierea acestui moment printr-o activitate culturală dedicată mai ales şcolarilor. Am avut plăcuta surpriză să constatăm că deşi este vacanţă, unii elevi de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” Târgu Neamţ, împreună cu două profesoare de istorie, au dorit să se alăture demersului nostru. Am încercat să le prezentăm aspecte deosebite sau mai puţin cunoscute legate de prima etapă de existenţă a cetăţii, rolul primilor voievozi muşatini la construirea şi consolidarea acestei faimoase fortificaţii medievale, dar şi importanţa istorică a monumentului”, a declarat dr. Vasile Diaconu.

Tot cu acest prilej a fost vernisat şi exponatul lunii februarie. Obiectul acestei luni este o cahlă descoperită la Cetatea Neamţ, care se datează în a doua jumătate a sec. XV. Ceea ce este valoros la acest exponat este faptul că are reprezentat pe el stema Moldovei.

1 Comentariu
  1. 11 spune

    MA BUCUR CA VAD INTERES DIN PARTEA PROFESORULUI DEACONU PENTU POPULARIZAREA ISTORIEI TARII NOASTRE PRIN ORICE MIJLOACE.AR FI BINE DACA AR AVEA O RUBLICA PERMANENTA DE ISTORIE IN ACEST ZIAR! Ar mai fi interesant de explicat detaliat cate ceva despre zona SLATINA OGLINZI ,VECHE DE CCA 5000 DE ANI!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate