Noi ateliere de arheologie experimentală la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

0

În cadrul activităților de pedagogie muzeală desfășurate de Complexul Muzeal Județean Neamț se înscriu și atelierele de arheologie experimentală organizate la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

Recent, aici s-au desfășurat acțiuni educative prin care elevi de la Școala Gimnazială Domnească ,,Grigore Ghica Vodă” și de la Liceul ,,Vasile Conta” au luat contact cu lumea arheologiei prin diverse experimente coordonate de dr. Vasile Diaconu.

Scopul acestor ateliere este acela de a-i familiariza pe elevi cu noțiuni de istorie și arheologie, de a intra în contact cu tehnologiile preistorice și de a înțelege unele aspecte din modul de viață al vechilor comunități umane. Elevii au fost învățați cum se confecționau uneltele de piatră și os, dar și cum se realizau vasele de lut.

Dincolo de latura educativă, atelierele de arheologie experimentală au și o profundă componentă de promovare, mai ales că dintre unitățile Complexului Muzeal Județean Neamț, doar la Târgu Neamț sunt organizate astfel de activități. Nu în ultimul rând, aceste ateliere practice au și o componentă științifică importantă.

,,A devenit un fel de tradiție ca primăvara să organizăm la muzeu ateliere de arheologie experimentală. Anul acesta am făcut și o a doua sesiune, de toamnă, la care au participat două grupe numeroase de elevi de la școlile din oraș.

Mă bucură să constat interesul copiilor, al cadrelor didactice și implicit al părinților pentru modul acesta de a descoperi istoria, luând contact direct cu artefacte, cu tehnologii vechi. Este plăcut să observ curiozitate, mirare, dar și interes la acești copii atunci când le sunt explicate lucruri pe care, în mod firesc, la școală, nu au cum să le studieze. Dacă vom constata interes pentru genul acesta de ateliere, ne dorim să le realizăm la o scară mai mare, pe categorii variate de vârstă și activități” a declarat dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

O parte dintre activitățile atelierelor de arheologie experimentală desfășurate în anii trecuți au fost incluse într-un studiu publicat într-o revistă de specialitate din Olanda (CLICK AICI).

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate