Noi descoperiri arheologice medievale la Târgu Neamț

1

Continuarea lucrărilor pentru rețeaua de canalizare de pe strada Cetății din Târgu Neamț au permis identificarea unor noi vestigii arheologice, atribuite evului mediu. Aceste mărturii au apărut în zona în care anul trecut au fost descoperite câteva morminte medievale.

Supravegherea arheologică, efectuată de specialiștii Complexului Muzeal Județean Neamț, a fost încununată de succes. Săpăturile au scos la suprafață urmele unor construcții cu fundații de piatră, atribuite evului mediu.

11778061_968229389873977_588144239_n,,Pe baza datelor cunoscute din literatura arheologică ne așteptam să apară urmele unor construcții în zona afectată de lucrările edilitare. Cu toate acestea, nu bănuiam că o să identificăm urmele unor edificii de dimensiuni mari. Având în vedere faptul că zona este afectată și de lucrări mai vechi, precum conducte de apă și gaze naturale, care au distrus parțial nivelurile arheologice, suntem totuși încântați de faptul că am putut surprinde un segment importante al fundației  unei clădiri care, cel mai probabil, a funcționat în sec. XVI ” a declarat dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

La cercetări participă și un arheolog specializat pe perioada evului mediu.

,,Până în acest moment, pe baza observațiilor preliminare, îndrăznim să opinăm că ne aflăm în fața ruinelor unui lăcaș de cult cu pronaos absidat, formă mai rar întâlnită în arhitectura ecleziastică. Totodată, menționăm că este vorba de o construcție de lemn ridicată pe o temelie de piatră legată cu mortar, ce a fost dezafectată sistematic, materialul lemnos fiind recuperat în secolul al XVII-lea. Din păcate, în acest stadiu nu putem oferi detalii pertinente cu privire la momentul ridicării acestei construcții. Observațiile înregistrate în urma analizei profilurilor oferă totuși câteva elemente certe de datare, dar pentru moment ne rezumăm doar la cele expuse mai sus, stabilirea cronologiei urmând a fi verificată și eventual corectată prin trasarea și cercetarea altor secțiuni”, a declarat Silviu Constantin Ceaușu de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț.

Prezent la fața locului, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, dr. Gheorghe Dumitroaia a discutat cu reprezentanții firmei care execută lucrările pentru a se asigura de sprijinul necesar continuării investigațiilor arheologice.

 Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. cr spune

    Ma bucur ca cei doi arheologi au reusit sa dea de aceste urme medievale in zona cetatii.Le doresc succes si rezultate bune in continuare!!ZONA E PLINA DE ASTFEL D EVESTIGII,MAI ALES DACA TINEM CONT CA ASEZAREA PROPRIU ZISA SE INTINDEA INTRE SPITAL,BISERICA SF,NICOLAE TUTUIENI,CASA ARCASULUI…..LA BAZA MUNTELUI SI PE MARGINEA DRUMULUI MEDIEVAL.FELICITARI TUTUROR!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate