Nu ai un pachet la îndemână? Jocuri de cărți pe care le poți practica online, în doi
Mulți dintre noi avem amintiri plăcute de la sesiunile de jocuri de cărți în care ne-am duelat cu prietenii, însă în ultimii ani, jocurile video au câștigat foarte mult teren. Din fericire, majoritatea jocurilor de cărți au fost transpuse în mediul virtual și putem să le practicăm online, cu prietenii. Mai jos vă prezentăm trei din cele mai populare jocuri de cărți din România care pot fi jucate pe internet, în doi.
Război
Acesta este unul dintre cele mai simple jocuri de cărți din lume, însă nici un jucător de cărți nu ar refuza să joace măcar o partidă. Este un joc care depinde în totalitate de noroc, întrucât jucătorul nu poate face nici o alegere, ci doar trebuie să urmeze un set de reguli.
Pachetul de cărți (fără jokeri), după ce a fost amestecat bine, se împarte în mod egal celor doi jucători. Apoi, participanții nu au voie nici să-și amestece cărțile și nici să se uite la acestea, ci trebuie doar să întoarcă cartea de deasupra și să o pună pe masă; jucătorul care a pus jos cartea cu valoarea cea mai mare va lua cele două cărți și le va pune sub teancul său.
Cum poate fi învins Asul? Întrucât așii sunt cei mai valoroși, aceștia nu pot fi învinși, însă există un mod prin care jucătorul poate câștiga sau pierde chiar și cele mai importante cărți. Ei bine, acest lucru se poate întâmpla atunci când se intră în „război”. Este vorba despre situațiile în care ambii jucători pun jos simultan cărți de aceeași valoare: în acel moment, fiecare jucător pune jos un număr de cărți echivalent cu valoarea cărții de pe masă, iar ultima care pusă va stabili câștigătorul mâinii. Jocul se încheie atunci când unul dintre participanți pierde toate cărțile.
Poker
Jocul de poker a fost inventat în anul 1928, în New Orleans, însă primul turneu de poker televizat s-a desfășurat în anul 1973, în Las Vegas. Primul turneu de poker online a avut loc în anul 1998, iar astăzi, jocul de cărți este practicat în spațiul virtual de către peste 100 de milioane de utilizatori.
Mulți români au început să învețe varianta jocului de poker cu 5 cărți, cunoscută în străinătate sub numele de „5 Card Draw”. Aceasta nu mai este însă atât de popular în prezent, întrucât a fost înlocuită de Texas Hold’em. Chiar dacă ierarhia mâinilor de poker este identică la ambele variante, la Hold’em acțiunea este mult mai interesantă, întrucât jucătorii au 5 cărți la comun, dar care se așază pe rând (primele trei odată, a patra și apoi a cincea). Acest lucru creează mai mult spațiu pentru pariere, ceea ce transformă jocul într-o luptă a probabilităților.
În România, pasionații pot juca poker online contra altor adversari umani în camerele licențiate la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Anumiți operatori permit inclusiv jocurile demonstrative, fără bani reali, care servesc pentru încercarea unor strategii sau pur și simplu pentru divertisment.
Macao
A fost multă vreme jocul favorit al studenților, însă astăzi a fost înlocuit de jocurile video. Cu toate acestea, mulți jucători nostalgici îl pot practica online. Macao este un joc extrem de interactiv și imprevizibil, în care se folosesc toate cele 52 de cărți din pachet.
Fiecare jucător primește câte 5 cărți și trebuie să scape de ele cât mai repede. Jos, se întoarce prima carte din teancul de cărți rămase, iar cei doi trebuie să așeze, pe rând, câte o carte de aceeași valoare sau care are același simbol. Totodată, dacă un jucător are mai multe cărți cu aceeași valoare, le poate pune pe toate jos simultan, cu condiția ca prima carte așezată să corespundă cu cea de pe masă.
Cartea numărul 4 înseamnă „stai o tură”, cărțile 2, 3 și jokerii (5 respectiv 10 cărți) te obligă să tragi de jos un număr de cărți, în timp ce așii pot schimba simbolul de pe masă.
Macao este destul de similar cu jocul Uno, iar ambele pot fi practicate online, atât de pe computer, cât și de pe tabletă, ori smartphone.