” Nu faceți casa Tatălui Meu casă de negustorie” (Ioan 2:16). Drumul tarabelor de la Mînăstirea Neamț

1

             Ziua Înălțării Domnului, sărbătorită în fiecare an, în Joia din a VI-a săptamănă după Paști, este poate cea mai importantă zi a Mînăstirii Neamț, cănd se prăznuiește și hramul bisericii. Deși, imaginea impresionantă a marei de oameni crează un sentiment de bucurie la gîndul că mulțimea îl caută pe Dumnezeu, pelerinii veniți de prin toate zonele țării se împart pe categorii: credincioși, evlavioși și… simpli turiști.

          Și chiar dacă fiecare dintre ei poartă în suflet o altfel de iubire, toți sunt nevoiți să parcurgă același drum înțesat cu tarabe multicolore, burdujite de toate nimicurile și pline de ademenirile sățioase ale pîntecelui. Șirurile kilometrice sunt primele care întîmpină pe oricine dorește să ajungă în sfînta zi de sărbatoare să ia o gură de hrană duhovnicească. Spre tristețea și păgubirea noastră, a tuturor, numărul pelerinilor scade vizibil de la un an la altul. Dar nu aceasta împuținare este dureroasă,  ci faptul că și dintre cei care totuși își fac timp pentru biserică se pierd pe drum, furați de atracția bîlciului instalat la porțile mînăstirii. Răsunetul manelelor și al  „folclorului” se împletește înădușit cu muzica religioasă emisă dintr-un casetofon, ca reclamă pentru CD-urile scoase la vînzare.

        De ce atunci cînd ne îndreptăm cu sfială pașii spre biserică, din cauza păcatelor noastre, dar cu speranța aproape devenită certitudine că vom regasi acea pace interioră dată numai de prezenta locurilor sfinte trebuie să ne stîngem sufletul și mai mult la vederea urîțeniei iadului dezlănțuit la porțile Mînăstirii Neamț? Pentru cei care se întrebă în ce lume traiesc, am să redau un fragment preluat din cartea Părintelui Arsenie Boca „Cuvinte Vii”, în care regăsim următoarea descriere:

 Cînd Iisus a profețit dărîmarea Ierusalimului ucenicii au rămas nedumeriți, dar s-au dumerit cînd au intrat în Templul lui Solomon.
Era tîrg de vite , tabere de zarafie, colivii de porumbei, măcelărie, fum de jertfe și toată gălăgia acestora.
La aceasta situație a Templului, în cea mai mare contarzicere cu rostul său, pînă și răbdarea lui Dumnezeu ajunsese pe isprăvite.
Sufletul cel mai blînd de pe lume s-a umplut de o sfîntă mînie.
A făcut pe loc un bici din capete de ștreanguri și, un singur Om , i-a dat pe toți negustorii afară, cu vite cu tot, a răsturnat toate mesele și a încurcat toți banii zarafilor.
Nimeni nu s-a putut împotrivi.
Poate nici prin gînd nu le-a trecut să se împotrivescă.
Dar nu se știe dacă Iisus, personal, va fi pus mîna pe cineva, daca va fi dat vreodată cu biciul, dacă va fi răsturnat o tarabă a mamonei, sau toate acestea și le-au făcut singuri, într-o învălmășeală de conștiințe vinovate , biciuite de istov de sfințenia lui Iisus, care-i ardea de data aceasta, cu urgie divină.
Fapt e că nu aceștia erau cei mai mari păcătoși din Ierusalim.
Marii vinovați erau autorii morali ai situației , căpeteniile Templului.
Viorela Gherasim
1 Comentariu
  1. Abramburici spune

    Si asa zisele „magazine bisericesti”, din incintelele bisericesti sau dd prin orase, sunt tot tarabi de negustorie, e cuvantul mai modern la taraba, suna mai frumos pt cumaratorii dornici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate