Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

0

Suntem în Săptămâna Patimilor, iar ultimele zile înainte de Învierea Domnului au menirea de a pregăti credincioșii pentru sfânta sărbătoare.

Trebuie să ne pregătim atât cu trupul, cât și cu sufletul, pentru a simți în suflete lumina Învierii. În această săptămână, în fiecare zi până vineri, se săvârșește slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumusețe, care evidențiază momentele dramatice legate de Patimile și Jertfa lui Hristos. 

În Joia Mare se rememorează patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus Hristos de către farisei.

În această zi, oamenii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășească. Seara, are loc Denia celor 12 Evanghelii. Se spune ca din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

De Joia Mare se leagă numeroase tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație.

Dacă până acum au fost ocupate să facă curăţenie în case şi în curţi, de astăzi gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşti.

Cea mai cunoscută și respectată tradiție din Joia Mare este vopsitul ouălor în roșu.

O legendă creștină relatează că Maica Domnului, care venise să își plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Văzând aceasta, Domnul a spus celor de față: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, dupa cum am făcut și eu astăzi”. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul.

Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morți. Acum se face ultima pomenire a morților din Postul Mare, se duc la biserică prăjituri și mâncăruri, care se sfințesc și se dau de pomană, pentru sufletul morților. Gospodarii superstițioși fac  focuri în curte, pentru ca rudele decedate să se poată încălzi și să fie luminați pe lumea cealaltă.

Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni “Joimăriţa, iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.

Nu se spală haine în această zi, pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană.

O altă tradiție din Joia Mare este „măritarea urzicilor”, adică înflorirea lor și, implicit, încetarea de a mai fi bune de mâncat.

Redacția ZiarTârguNeamt.RO vă urează o zi cu liniște sufletească!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate